Tuesday , May 21 2024

Medic specialist, dat afara din sistem pentru ca nu a respectat depturile pacientilor asigurati

In urma ac]iunilor de control efectuate de CAS s-au constatat, la nivelul jude]ului Suceava, mai multe nereguli care au fost sanc]ionate corespunz\tor, `ntr-un cuantum total de peste 40.000 lei de la `nceputul anului n cea mai drastic\ m\sur\ a fost aplicat\ unui medic specialist, c\ruia i s-a reziliat contractul pentru c\ nu a respectat drepturile pacien]ilor asigura]i
De la `nceputul anului p=n\ pe data de 9 mai a.c., Casa de Asigur\ri de S\n\tate Suceava a efectuat 73 de ac]iuni de control la furnizorii de servicii medicale [i farmaceutice din jude]. P=n\ pe data de 20 mai rezultatele controalelor vor fi communicate Ministerului S\n\t\]ii, care a solicitat o situa]ie clar\ din teren CNAS-ului. Cele mai multe dintre aceste ac]iuni de control au vizat cabinetele medicilor de familie, `n num\r de 31, 14 s-au efectuat la farmacii, 12 la medicii de specialitate din ambulatorii [i 9 la medicii stomatologi. Alte 7 controale au vizat furnizorii de servicii paraclinice, furnizorii de servicii de recuperare, spitalice[ti, prespitalice[ti [i de `ngrijiri medicale la domiciliu.
Un medic de familie a fost sanc]ionat cu 5.000 lei pentru eliberarea unor certificate de concediu medical f\r\ respectarea prevederilor din actele normative, iar al]i cinci au primit avertismente pentru aceea[i abatere. ~n cazul unui alt medic de familie s-a constatat nerespectarea programului de lucru declarat `n contractul cu CAS, motiv pentru care a pierdut 10% din punctul per capita pe luna februarie. Aceea[i sanc]iune au primit-o [i doi medici de familie care nu au completat corect [i la zi formularele utilizate `n sistemul asigur\rilor sociale de s\n\tate. Trei medici de familie au fost sanc]iona]i cu diminuarea venitului pentru prescrieri nejustificate de medicamente, f\r\ existen]a scrisorilor medicale de la medici de specialitate sau `n baza unor scrisori medicale dep\[ite ca termen. {i `nscrierea eronat\ a CNP-ului pe re]ete a fost o problem\ identificat\ de inspectorii CAS Suceava, motiv pentru care un medic de familie a trebuit s\ restituie contravaloarea compensat\ a re]etelor, `n cuantum de 186 lei.
O m\sur\ drastic\ a fost luat\ `n cazul unui medic specialist care nu a utilizat bilete de trimitere pentru investiga]ii paraclinice [i nu a recomandat astfel de investiga]ii pacien]ilor s\i, nu a utilizat formularul cu regim special de prescrip]ie medical\ [i nu a recomandat medicamente compensate pentru pacien]ii asigura]i. Inspectorii CAS Suceava i-au reziliat din acest motiv contractul pe care medicul respectiv `l `ncheiase cu casa. Un medic stomatolog a pierdut 20% din contravaloarea serviciilor medicale aferente lunii martie pentru c\ nu a avut toate documentele la zi [i nu a afi[at `ntr-un loc vizibil programul de lucru, numele casei de asigur\ri cu care se afl\ `n rela]ie contractual\ [i datele de contact ale acesteia.
Un alt medic stomatolog a raportat `n mod nejustificat servicii medicale care nu concordau cu cele din eviden]a primar\ a cabinetului. Pentru aceste servicii de medicin\ dentar\, medicul `n cauz\ a `ncasat f\r\ s\ i se cuvin\ `n jur de 157 lei. O sum\ mult mai mare, de 4.508 lei, a fost stipulat\ farmaciilor din jude] care nu au verificat prescrip]iile medicale `n ceea ce prive[te datele obligatorii pe care acestea trebuie s\ le cuprind\. Farmaci[tii au raportat `n mod eronat `n format electronic datele `nscrise `n prescrip]iile medicale, ceea ce a dus la nedecontarea contravalorii medicamentelor respective.
Sanc]iunile de diminuare cu 10 sau 20 de procente a veniturilor lunare ale furnizorilor de servicii medicale p=n\ `n prima s\pt\m=na a lunii mai au totalizat aproximativ 32.000 lei. (Andreea DIACONU)

Vezi si

60.000 lei amendă de la Garda de Mediu, în urma unei sesizări privind zgomotul creat de o instalație de uscare a lemnului

Urmare a unei sesizări referitoare la disconfortul creat prin zgomot de o instalație de uscare …