Monday , May 20 2024

20 de cocosi de munte v=nati `n padurile Bucovinei, `ntr-un posibil ultim sezon

N de pe urma v=n\rii acestora Direc]ia Silvic\ Suceava a `ncasat 27.000 de euro
Cristian Tomniuc, [eful biroului V=n\toare din cadrul Direc]iei Silvice Suceava a prezentat ieri `n cadrul unei conferin]e de pres\ c=teva date legate de modul `n care a decurs p=n\ acum v=n\toarea la coco[i de munte, ultima v=n\toare spectaculoas\ de p=n\ la `nceputul verii [i, se pare, chiar ultima de acest gen pentru c\ `n urma ader\rii la Uniunea European\, au fost impuse reguli care interzic v=narea coco[ului de munte `n perioada `mperecherii. P=n\ atunci, rezultatele ac]iunii de v=n\toare din acest\ prim\var\ sunt importante. Au fost recolta]i p=n\ `n acest moment, `n cadrul sezonului `nceput pe 20 aprilie [i care se va `ncheia pe data de 10 mai un num\r de 20 de coco[i de munte, alte 8 exemplare fiind ratate de v=n\tori. Conform datelor pe care le de]ine Direc]ia Silvic\ Suceava, `n p\durile din jude] sunt cel pu]in 800 de exemplare de coco[ de munte, iar planul de 40 de exemplare ce ar urma s\ fie v=nate este sub 5% din efectiv. “De fapt, menirea noastr\ este aceea de a gestiona [i gospod\ri v=natul din p\dure [i abia apoi de a-l recolta, a explicat inginerul Cristian Tomniuc.
Cei 20 de coco[i de munte v=na]i `n acest sezon au adus Direc]iei Silvice Suceava un venit de 27.000 de euro, media fiind de 1000 de euro pentru fiecare pas\re v=nat\ la care se adaug\ tarifele aferente. Partidele de v=n\toare s-au desf\[urat pe raza ocoalelor silvice Vatra Dornei, C=rlibaba, Pojor=ta, Iacobeni, Bro[teni. P=n\ la sf=r[itul sezonului se a[teapt\ recoltarea a `nc\ cel pu]in cinci exemplare de coco[ de munte din p\durile Sucevei. (Neculai RO{CA)

Vezi si

60.000 lei amendă de la Garda de Mediu, în urma unei sesizări privind zgomotul creat de o instalație de uscare a lemnului

Urmare a unei sesizări referitoare la disconfortul creat prin zgomot de o instalație de uscare …