Monday , May 20 2024

Directia de Sanatate Publica sustine trecerea spitalului de la Gura Humorului la Spitalul Judetean Suceava

Directorul DSP Suceava, Ludovic Abitei

N directorul DSP Suceava, Ludovic Abi]ei, a avut o `ntrevedere cu conducerea Consiliului Jude]ean `n care a explicat avantajele reorganiz\rii spitalului de la Gura Humorului ca sec]ie extern\ a Spitalului Jude]ean de Urgen]\ „Sf=ntul Ioan cel Nou” Suceava n Ludovic Abi]ei a spus c\ se declar\ surprins de reac]ia autorit\]ilor locale din Gura Humorului [i a precizat c\ `n urma discu]iilor cu pre[edintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, acesta nu ar mai fi manifestat o opozi]ie ferm\ fa]\ de comasarea propus\ de Ministerul S\n\t\]ii n

Direc]ia de S\n\tate Public\ (DSP) Suceava sus]ine c\ trecerea spitalului or\[enesc de la Gura Humorului la Spitalul Jude]ean de Urgen]\ (SJU) “Sf=ntul Ioan cel Nou” Suceava este o m\sur\ oportun\, chiar dac\ autorit\]ile locale s-au gr\bit s\ o critice. De altfel, conform DSP Suceava, atitudinea conservatoare a unor medici [i reprezentan]i ai autorit\]ilor locale nu ar fi cea mai potrivit\, dat fiind faptul c\ o schimbare de acest gen ar putea avea efecte benefice at=t cu privire la personalul medical de la spitalul or\[enesc Gura Humorului, c=t [i `n ce prive[te pacien]ii acestei unit\]i spitalice[ti.
Directorul DSP Suceava, Ludovic Abi]ei, a avut o `ntrevedere, `n cursul zilei de ieri, cu conducerea Consiliului Jude]ean (CJ) Suceava [i o discu]ie cu conducerea Casei de Asigur\ri de S\n\tate (CAS) `n care a explicat care ar putea fi, din punctul s\u de vedere, avantajele reorganiz\rii spitalului de la Gura Humorului ca sec]ie extern\ a SJU „Sf=ntul Ioan cel Nou” Suceava. Referindu-se la situa]ia creat\ de nemul]umirea autorit\]ilor locale humorene care [i-au anun]at inten]ia de a organiza un referendum `n acest sens, Ludovic Abi]ei a spus c\ l-a informat pe pre[edintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur de modul cum stau lucrurile din punctul s\u de vedere. Ludovic Abi]ei a spus c\ se declar\ surprins de reac]ia autorit\]ilor locale din Gura Humorului [i a precizat c\ `n urma discu]iilor cu pre[edintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, acesta nu ar mai fi manifestat o opozi]ie ferm\ fa]\ de comasarea propus\ de Ministerul S\n\t\]ii. „Sper ca domnul pre[edinte Gheorghe Flutur s\ fi `n]eles”, a spus Ludovic Abi]ei, explic=nd c\ sunt mult mai multe avantaje, `n opinia c\ruia popula]ia ora[ului Gura Humorului este dezinformat\.
Din punctul de vedere al directorului DSP Suceava, spitalul de la Gura Humorului nu va disp\rea efectiv, ci vor fi f\cute o serie de modific\ri fa]\ de care medicii sunt, deocamdat\, mai reticen]i. Mar]i, Gheorghe Flutur declara c\ ar opta mai cur=nd pentru men]inerea spitalului or\[enesc din Gura Humorului `n situa]ia actual\ [i nu pentru transformarea sa `n sec]ie extern\ a SJU. Miercuri, Ludovic Abi]ei a afirmat c\ dup\ discu]ie Gheorghe Flutur „nu a spus nici da, nici nu”.
N Ludovic Abi]ei spune c\ dot\rile vor cre[te la Gura Humorului, dar reorganizarea va fi de competen]a managerului SJU
„R\m=n pe ideea c\ spitalul de la Gura Humorului ar trebui s\ fie transformat `n sec]ie a SJU. Practic, dou\ treimi din popula]ia deservit\ de acest spital tot la SJU ajunge, `n final. ~n general medicii sunt un pic mai conservatori [i de aceea se opun reorganiz\rii, dar spitalul de la Gura Humorului va trebui s\ se reorganizeze ca [i sec]ie a SJU. Trebuie spus clar c\ spitalul de la Gura Humorului nu va disp\rea, ci va deservi `n continuare popula]ia, dar la un indice de complexitate mai mare”, a spus Ludovic Abi]ei. El a explicat c\ nu are detalii cu privire la reorganizare pentru c\ astfel de competen]e apar]in, potrivit ultimelor prevederi legale, managerului unit\]ii spitalice[ti. Pe de alt\ [arte, directorul DSP Suceava atrage aten]ia c\ transformarea spitalului or\[enesc de la Gura Humorului `n sec]ie a SJU ar duce la desfiin]area posturilor de manager [i director economic al spitalului, `ns\ indiferent cum va fi restructurat\ activitatea „nu se va pune problema disponibiliz\rilor de personal pentru c\ noi ducem lips\ de a[a ceva la nivelul jude]ului”. Ludovic Abi]ei nu exclude nici men]inerea num\rului de sec]ii, nici varianta desfiin]\rii unora, ci precizeaz\ c\ oricare ar fi decizia managerului SJU, efectul va fi cel de cre[tere a indicelui de complexitate iar aceasta echivaleaz\ cu sume mai mari ce vor putea fi alocate de la CAS pentru dot\ri tehnice [i pentru salariile personalului. „Dot\rile de la Gura Humorului vor cre[te astfel `nc=t s\ fie aduse la nivelul SJU”, a declarat Ludovic Abi]ei, ad\ug=nd c\ apreciaz\ foarte mult investi]iile f\cute `n ultima perioad\ la SJU, precum [i demersurile de a fi transformat\ aceast\ unitate spitaliceasc\ `n spital clinic.
N Vasile Ilie sugereaz\ c\ transformarea spitalului de la Gura Humorului `n sec]ie a SJU ar putea duce la ob]inerea mai multor fonduri
Ludovic Abi]ei a avut discu]ii cu privire la viitorul spitalului or\[enesc din Gura Humorului [i cu vicepre[edintele CJ Suceava, Vasile Ilie. Potrivit acestuia din urm\, exist\ o serie de avantaje privind trecerea spitalului din Gura Humorului `n subordinea SJU, avantaje la care popula]ia [i autorit\]ile locale ar trebui s\ cump\neasc\ mai mult. Vasile Ilie a reiterat cele afirmate de Ludovic Abi]ei `n privin]a ponderii mari a pacien]ilor din zona Humorului care ajung s\ se interneze la SJU. „Circa 40% dintre pacien]ii care sunt din zona Humor merg direct la SJU. ~nc\ 40% din cei 60% care merg la spitalul or\[enesc Gura Humorului sunt trimi[i apoi, mai departe, c\tre SJU. Practic, aproape 65% din locuitorii din Gura Humorului [i din `mprejurimi care apeleaz\ la serviciile spitalelor ajung la SJU”, a explicat Vasile Ilie.
~n opinia sa, abordarea cu privire la spitalul de la Gura Humorului at=t la nivelul CJ [i DSP Suceava, c=t [i la nivelul Ministerului S\n\t\]ii trebuie s\ porneasc\ de la problemele pacien]ilor. De aceea, este important ca s\ se aib\ `n vedere ca actul medical s\ fie `mbun\t\]it iar pentru aceasta ar trebui s\ fie alocate fonduri mai multe. Pentru c\ acestea se aloc\ `n baza unor formule stabilite pe baza unor indici de complexitate, solu]ia pentru ca unitatea spitaliceasc\ de la Gura Humorului s\ poat\ ob]ine bani mai mul]i este aceea ca s\ ]in\ cont de orice oportunitate posibil\. „Indicele de complexitate pentru cazurile medicale este de 0,6 la actualul spital or\[enesc de la Gura Humorului pe c=nd la SJU a fost stabilit la 1,2. Din punct de vedere financiar, lucrul acesta `nseamn\ c\ dac\ tariful pentru bolnavul tratat este de 1.390 de lei, spitalul de la Gura Humorului ob]ine `n actuala organizare doar 0,6 din aceast\ sum\, pe c=nd la SJU calculul arat\ c\ va ob]ine pentru fiecare pacient tratat suma de 1.390 `nmul]it\ cu 1,2. ~n condi]iile trecerii spitalului de la Gura Humorului la SJU ca [i sec]ie a acestuia din urm\, atunci va putea cre[te [i indicele de complexitate odat\ cu sporirea dot\rilor [i aducerea acestei sec]ii externe la nivelul SJU. Aceasta `nseamn\ bani mai mul]i aloca]i pentru fiecare pacient”, a declarat Vasile Ilie. (Dan PRICOPE)

Vezi si

„O comună pusă la patru ace”. Gheorghe Flutur, alături de Nicolae Perju la lansarea candidaturii pentru Primăria Rădășeni

Neculai Perju și-a lansat candidatura la funcția de primar pentru un nou mandat la Rădășeni, …