Tuesday , March 19 2024

Noul sediu al Urgențelor sucevene, inaugurat în prezența ministrului secretar de stat Raed Arafat (FOTO)

Cine a plătit, cine a făcut, cine și-a asumat meritele, cine a mulțumit, suită de discursuri înainte de deschiderea oficială a Unității de Primire a Urgențelor la Spitalul Județean “Sfântul Ioan cel Nou” Suceava. Noua investiție, realizată în timp record de General Construct și subantreprenori, dublează capacitatea de primire a urgențelor la Spitalul Județean. Dotări noi vin în sprijinul echipei medicale de la UPU Suceava. Raed Arafat promite bani în plus de la Ministerul Sănătății pentru dezvoltarea sistemului de preluare a urgențelor la spitalul sucevean 

Ieri a avut loc inaugurarea oficială a noii Unități de Primire a Urgențelor de la Spitalul Județean “Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava, în prezența ministrului secretar de stat din Ministerul Sănătății. Sala de conferințe “Vasile Andriu” din incinta principalei unități spitalicești a județului a fost neîncăpătoare pentru mulțimea de cadre medicale de toate rangurile, oficialități județene și municipale, reprezentanți ai firmelor care au contribuit la finalizarea la termen și în excelente condiții a investiției, precum și pentru numărul mare de jurnaliști din presa locală și centrală.
Managerul Spitalului Județean “Sfântul Ioan cel Nou”, Vasile Rîmbu, a prezentat pe îndelete istoria acestei investiții, evocând meritele tuturor celor care au contribuit la inițierea, dezvoltarea și terminarea lucrării finanțate dintr-o multitudine de surse, cea mai importantă componentă fiind însă fondurile proprii ale Spitalului Județean. Vasile Rîmbu a arătat că actul de naștere al UPU Suceava, în iunie 2001, a coincis cu “botezul” unității spitalicești, care a primit atunci denumirea patronimică “Sfântul Ioan cel Nou”. Atunci erau în medie 100 de prezentări în 24 de ore. Ulterior s-au depășit pragurile psihologice de 200 și 300 de prezentări într-o singură zi. Ca atare, a trebuit să se facă ceva. “Acesta este motivul pentru care s-a procedat la cea mai profundă reorganizare a acestui serviciu, aceasta implicând și construcția pe care o putem admira astăzi, gândită în deplină armonie cu arhitectura spitalului”, a spus managerul Vasile Râmbu.
Concret, este vorba despre mai mult decât dublarea suprafeței UPU, de la 900 de metri pătrați la 1900 de metri pătrați, aducerea în acest spațiu a explorărilor diverse – radiologie, ecografie, tomografie computerizată, nemaifiind nevoie ca pacientul să fie deplasat în zona imagistică destinată pacienților deja internați. “Toate acestea fac din UPU Suceava, probabil, cel mai bine gândită și dotată unitate de primire a urgențelor din țară”, a avansat managerul Vasile Râmbu.
Seful Spitalului Județean a mai arătat că asistența medicală nu se poate face totuși doar cu ziduri și aparate. Cea mai prețioasă și fragilă investiție o reprezintă resursa umană. Sunt acum la UPU Suceava 9 medici primari în medicina de urgență, doi medici de familie cu contract permanent, alți doi cu contract parțial și cinci cu contract prestări servicii, doar pentru gărzi.  Sunt 40 asistenți medicali, la care se adaugă încă șapte cadre medii pe componenta radiologie – imagistică și cinci la laborator. La UPU Suceava lucrează 30 de infirmiere – îngrijitoare și 14 brancardieri. In contextul extinderii UPU, s-a completat grila de personal cu încă nouă medici specialiști în medicina de urgență, trei medici pediatri, doi medici specialiști radiologi, 24 asistenți medicali, un asistent radiologie, șase asistenți radiologi operare computer tomograf, o infirmieră, șase brancardieri și șapte îngrijitoare de curățenie.
Managerul Spitalului Județean Suceava, Vasile Rîmbu, a punctat și hărnicia constructorilor – General Construct cu asociații și firmele din subantrepriză. El a vorbit despre “termenul incredibil de scurt în care s-a finalizat construcția, practic în mai puțin de șase luni, dotările materiale montate din mers, fără să existe timpi morți, au depășit cele mai optimiste previziuni”.
Principalul oaspete al importantei inaugurări de la Spitalul Județean “Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava a fost ieri, desigur, ministrul secretar de stat Raed Arafat, căruia i-a fost atribuit și statutul de “naș“ pentru noua Unitate de Primire a Urgențelor. Nu cu titlu gratuit, ci pentru că dacă la Suceava s-au zbătut niște oameni pentru modernizarea UPU, la București s-au bătut alți oameni pentru obținerea avizelor și finanțării, purtătorul de lance fiind chiar doctorul Raed Arafat.
A urmat o festivitate de acordare a unor distincții și diplome celor care și-au adus contribuția la finalizarea lucrărilor la noua secție UPU Suceava, începând chiar cu Raed Arafat, continuând cu președintele Consiliului Județean, Ioan Cătălin Nechifor, prezent la festivitate și mai apoi la vizita în noul spațiu UPU sprijinindu-se de un dispozitiv medical. Se știe că președintele CJ Suceava a avut în ultimele luni probleme serioase de sănătate, fiind internat chiar la Spitalul Județean Suceava. Ieri, prezența la inaugurarea noii unități de primire a urgențelor de la principala unitate spitalicească a județului, aflată de altfel în subordinea CJ, a fost prima sa apariție publică după mai bine de două lui.
Cătălin Nechifor: “Cea mai mare resursă pe care o avem la spitalul din Suceava sunt oamenii”
“Este un moment important în istoria Spitalului Județean de Urgență “Sfântul Ioan cel Nou”, Suceava. Inaugurarea unei noi secții de primire a urgențelor, modernă, ce îl are ca naș pe domnul doctor Raed Arafat. Imi aduc aminte discuțiile purtate în vara anului 2014, când doctorii Brădățan și Cârlan au mers la Târgu Mureș, să vadă ce înseamnă o unitate de elită de primire a urgențelor, creată si dată în exploatare de domnul Arafat. Imi amintesc momentele mai puțin simple care au ținut de proceduri – proiectare, licitații, contestații, dar în mai puțin de un an de la nașterea acestei idei și până la finalizarea acesteia,  în mai puțin de un an, avem la Suceava o unitate de primire a urgențelor la standarde așteptate”, a declarat Cătălin Nechifor. El a punctat în acest context câteva considerații personale, concluziile lui, ca pacient internat în Spitalul Județean: “Cea mai mare resursă pe care o avem la spitalul din Suceava sunt oamenii. Sunteți cei care aveți grijă de pacienți. A crescut numărul de pacienți, numărul cadrelor medicale nu s-a mărit. Asta înseamnă și dificultăți, și încărcare psihologică foarte mare. Pentru asta vreau să vă mulțumesc foarte mult pentru că sunteți oameni dedicați, oameni cu suflet. Trebuie să învățăm să mulțumim din nou. Am văzut în Spitalul Județean Suceava oameni adevărați. De la infirmieri la asistenți și doctori, oameni care au încercat să ajute și persoana mea, nefiind foarte simpu. Om politic, cu funcție administrativă, chiar dacă ești în pat, la orizontală, nu poți fi altcineva. Am reușit acest lucru pentru că dumneavoastră ați reușit să fiți oameni. Ceea ce am trăit eu în această perioadă nu a fost chiar simplu, fiind vorba despre o embolie pulmonară, cu șanse câte or fi fost ele. Acum sunt în fața dumneavoastră și pentru acest lucru vă mulțumesc foarte mult”. Mesajul președintelui Cătălin Nechifor  a produs aplauze în rândul corpului medical asistent la întrunire.
In continuarea discursului său, președintele Consiliului Județean Suceava a spus că România ar fi arătat cu totul diferit astăzi dacă n-ar fi fost oameni încăpățânați, care să treacă peste orice, oameni care să știe că în fiecare dimineață vor fi din nou atacați, din nou călcați în picioare, contestați ori amenințați. “Pentru mine personal, un exemplu elocvent în sensul acesta este doctorul Raed Arafat, pentru care Suceava a decis alocarea unui titlu poate nu foarte important, dar este cea mai mare distincție pe care o putem acorda la noi în județ – Cetățean de Onoare al Județului Suceava, pe care vă rog să-mi dați voie să o ofer domnului doctor Raed Arafat, cu mare dragoste”.
Distincția a fost înmânată, iar apoi a luat cuvântul invitatul special, ministrul secretar de stat Raed Arafat.
Raed Arafat: “Singur,  niciodată nu se poate construi”
“Sunt onorat, este primul județ care îmi oferă cetățenia de onoare, iar această diplomă o consider ca o recunoaștere a efortului tuturor celor care lucrează în sistemul medicinei de urgență. Singur, niciodată nu se poate construi. Singur poți veni cu o idee, dar întotdeauna ai nevoie de oameni în jurul tău ca să realizezi ideea. Ai nevoie de echipă, de oameni care să creadă și să sprijine ideea. Am avut norocul ca pe parcursul celor 26 de ani să am întotdeauna pe cineva lângă mine care să creadă și să meargă mai departe, să sprijine ideea, indiferent de modalitate, pentru a ajunge cu sistemul de urgență unde suntem astăzi.
Suntem la masă autorități județene, locale, medici, manageri de spital, de la Suceava și din alte județe. Pentru că sistemul de urgență ne-a adus pe toți la o masă cu un singur interes: să îi servim cât mai bine pe cei care au nevoie. Invit și pe colegii de la Ambulanță, al cărei manager este aici. Astăzi asistăm la un pas major pentru Suceava, dar și pentru medicina de urgență. Toți ați participat la finalizarea lui. Dacă pentru medici înseamnă o atmosferă de lucru mult mai bună, cel mai important lucru este că pentru pacienți va însemna foarte mult. Ați făcut ceva. Toți sperați să nu ajungeți acolo. Dar l-ați făcut pentru cei care, vrând-nevrând, în final ajung acolo, având nevoie de acest sistem, de acest serviciu.
Eforturile făcute de Ministerul Sănătății, de Departamentul pentru situații de urgență din cadrul Ministerului de Interne, de autoritățile județului Suceava, de toți colegii care lucrează în sistem – aveți mașina multifuncțională cu colegi veniți de la Iași, aveți unitatea de primire a urgențelor care devine un punct de referință și sunt convins că vor veni și alte județe să vadă ce ați făcut pentru a prelua de la dumneavoastră experiență. Toate acestea arată că se poate. Cine spune că nu se poate înseamnă că nu vrea să facă ceva. In echipă am făcut astăzi aici încă un pas înainte”.
Secretarul de stat Raed Arafat a anunțat ieri că este în curs încă un program al Băncii Mondiale derulat prin Ministerul Sănătății: “Orice mai este nevoie pentru dotarea Spitalului Județean Suceava la nivelul UPU, veți primi prin dotările asigurate prin programul Băncii Mondiale în cursul acestui an și al anului viitor. Efortul făcut este răsplătit cu și mai mult pentru cei care au reușit să realizeze ceva. Mesajul domnului ministru al Sănătății și al meu către dumneavoastră se rezumă la următoarele: Felicitări! Succes! La mai mare!”
Ion Lungu: “Atunci când este voință, lucrurile se pot rezolva”
Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a salutat de asemenea finalizarea investiției de la Spitalul Județean: “In calitate de primar, mulțumesc celor care au contribuit pentru finalizarea lucrărilor la UPU din cadrul Spitalului Județean Suceava, în primul rând consilierilor locali ai municipiului Suceava. In toate cele trei mandate, au fost alocați bani pentru Spital. Trebuie să dăm cezarului ce este al cezarului, dar trebuie să amintim că primii bani au fost alocați în anul 2009 de către municipalitate. Până în 2012, trebuie să mulțumim acum în lipsă domnului președinte de la acea vreme al Consiliului Județean, domnul Gheorghe Flutur, pentru că în acea perioadă lucrările ample de modernizare a spitalului au fost demarate în acea perioadă, precum și domnului doctor Cristian Irimie, secretar de stat în Ministerul Sănătății la acea vreme. Mulțumesc de asemenea conducerii Spitalului Județean, dar și președintelui Consiliului Județean, domnul Cătălin Nechifor, pentru că toți au arătat că atunci când este voință, lucrurile se pot rezolva”, a arătat primarul Ion Lungu.
Noul sediu UPU Suceava, în date și cifre
Lucrările de extindere și modernizare a Unității de Primiri Urgențe au început la sfârșitul lunii septembrie 2015, cu peste două luni întârziere, după ce Curtea de Apel Suceava a respins ca nefondată plângerea firmei “Victor Construct” din Botoșani și contestația acesteia, iar firma General Construct a putut demara lucrările.
Pentru extinderea UPU, suma alocată a fost de 2,5 milioane de euro. Conducerea spitalului sucevean a considerat o necesitate extinderea acestei secții, în condițiile în care numărul prezentărilor a crescut foarte mult față de anii trecuți, fiind perioade de vârf în care numărul prezentărilor la UPU trece de 300 pe zi. Dacă în urmă cu câțiva ani, în zilele de week-end, erau în jur de 150 de prezentări la Unitatea de Primiri Urgențe, acum s-a ajuns la 230 și chiar 250 de prezentări.
După finalizarea acestui proiect de extindere a UPU, suprafața unității crește de la 900 de metri pătrați la aproape 1.900 de metri pătrați. Extinderea și modernizarea UPU a avut în vedere realizarea unor spații generoase pentru consultații, flux separat pentru ambulanțe cu bandă de circulație pe un sens, un spațiu protejat pentru transferul ușor al pacienților. S-a realizat și o secție de Pediatrie, un triaj care să fie vizibil și ușor accesibil din toate punctele UPU, cât și cabinete și birouri pentru personalul medical. Din valoarea totală a proiectului, aproximativ 4,5 milioane de lei sunt folosite pentru dotarea cu aparatură și echipamente medicale. Printre echipamentele ce intră în dotarea UPU Suceava se numără electrocardiograf, echipament de intubație, defibrilator manual, eco Doppler color cu trei sonde, monitoare EKG. (Cristina RUSTI, Neculai ROSCA)

Vezi si

Unilever renunță la afacerile cu înghețată și desființează 7.500 de posturi la nivel mondial. Compania are la Suceava fabrica Betty Ice, unde lucrează aproximativ 200 de oameni

Gigantul din domeniul bunurilor de larg consum Unilever a anunțat marți că intenționează să transforme …

One comment

  1. Mai ramane ca, personalul de la UPU al spitalului judetean Suceava sa-si faca treaba, si sa nu mai ceara/primeasca spaga de la pacienti