Saturday , April 27 2024

Aglomerație mare la UPU Suceava – până la 350 de pacienți pe zi. Cele mai multe cazuri puteau fi rezolvate însă de medicii de familie sau centrele de permanență

În perioada sărbătorilor de iarnă, Unitatea de Primire a Urgențelor din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Suceava (SCJU) a fost supraaglomerată, înregistrându-se între 300 și 350 de prezentări pe zi.

Numai în primele 8 zile ale noului an au fost consultați 2.136 de pacienți, din care au necesitat internare doar 544, restul cazurilor putând fi rezolvate la centrele de permanentă sau putând fi temporizate până la redeschiderea cabinetelor medicilor de familie sau ambulatoriilor.

Conform conducerii SCJU, la această situație au contribuit mai mulți factori, cel mai important fiind considerat deficitul de medici urgentisti care există în toate spitalele județene. De asemenea, supraaglomerarea a fost cauzată și de faptul că unele spitale municipale și orășenești din județ au permis plecarea în concediu a tuturor medicilor de pe o secție, ceea ce a dus la închiderea secției și redirijarea pacienților către Spitalul Județean. Totodată, pacienții nu au apelat la alte servicii de urgență, cum ar fi consultațiile la domiciliu efectuate de SAJ sau centrele de permanență. În plus, prelungirea concediilor unor medici de familie sau a medicilor care lucrează în ambulatoriu a dus la suprasolicitarea UPU Suceava.

 Spitalul Clinic Județean a transmis și situația prezentărilor pe coduri de culoare în perioada 01-08 ianuarie 2024:

  • Cod roșu 4 pacienți;
  • Cod galben 87 pacienți;
  • Cod verde 1651 pacienți;
  • Cod albastru 214 pacienți;
  • Cod alb 180 pacienți.

În această perioadă, 1.408 pacienți au venit la spital cu mijloace proprii.

”În continuare facem tot ce putem pentru a ajuta toți pacienții care se prezintă în serviciul de Urgență, dar din păcate cu timpi de așteptare mai mari. Sperăm ca odată ce medicii de familie și cei din ambulatoriu își vor relua activitatea, numărul de prezentări pentru non-urgențe să scadă”, a transmis conducerea SCJU Suceava. (O.S.)

Vezi si

Suceveanca Lăcrimioara Perijoc, argint la Campionatele Europene de box de la Belgrad

Pugilista suceveană Lăcrimioara Perijoc a pierdut, sâmbătă, meciul disputat cu reprezentanta Serbiei, Sara Cirkovic, în …

One comment

  1. Buna ziua,
    Introduceti un mecansim european de co-plata in relatia dintre Unitatea Spitaliceasca din Suceava si persoanele petente – este absolut normal si firesc din punct de vedere al sistemului social de dupa 1989 si ai nostri decidenti locali sa aiba curaj in pantaloni – asta daca pretinzi ca esti barbat si sa implementeze solutii la zi din Uniunea Europeana ce astazi reglementeaza relatia dintre cetatean si furnizorul de servicii medicale, sa exemplificam,
    In sistemul santar de stat din Franta orice prezenta la medicul de familie este taxata cu 25 de euro – de persoana -pana la prima intrebare, in sistemul public de sanatate italian suma este de regula undeva intre 40 si 50 de euro in functie de nivelul unitatii medicale accesate in zona de urgenta, in sistemul public de sanatate din Suedia este inclusa obligativitatea coplatii la 50 de euro de persoana, in Olanda esti pur si simplu trimis la plimbare de medicul de familie si antibiotice o sa ai parte numai in situatiile extrem de grave si daca crezi caesti intelligent dupa model balcanic si soliciti Ambulanta , esti servit si ai sa si primesti o factura de un minim de 5000 de euro / interventie, si etc..
    Si spre deosebire de abundenta de gratuitati si subventii la medicamenteele din Romania in care astazi suntem gaura neagra a perfecta a marilor corporatii de medicamente, in tarile sus mentionate nu trece o luna de zile pana cand populatia este informata corect si temeinic ca lista meidamcentelor gratuite se reduce si ca -PREVENTIA este cel mai bun si sigur bun pentru sanatatea individuluii.
    Cu stima !!