Sunday , June 16 2024

Astăzi se deschide Muzeul de Istorie Siret – Memorialul Holocaustului Evreilor din Bucovina. Flutur: Acest Muzeu va deveni un important punct turistic în perioada care urmează

Joi, la Siret, va avea loc deschiderea oficială a Muzeului de Istorie Siret – Memorialul Holocaustului Evreilor din Bucovina.

”Este o premieră pentru această parte de țară, pentru Bucovina, Muzeul de Istorie deschide o pagină dureroasă, dar adevărată, legată de Memorialul Holocaustului Evreilor din Bucovina. Este o investiție în această clădire făcută de Consiliul Județean Suceava în parteneriat cu Primăria Siret, de circa 5 milioane de euro, din care 2 milioane de euro este doar muzeul. Este vorba despre consolidarea clădirii, despre expoziția permanentă cu achiziția de materiale și acest memorial al Holocaustului evreilor din Bucovina. Au fost montate plăcuțe cu peste 50.000 de nume ale evreilor care au fost deportați în Transnistria. Acest muzeu este în apropierea cimitirului vechi, un cimitir de la 1510 al evreilor de aici, din Bucovina. Joi, la ora 13:00, vom avea deschiderea oficială și am invitat oameni de seamă, de la Ambasada Israelului și de la alte instituții. Acest Muzeu va fi un important punct turistic pentru Bucovina în perioada care urmează”, a declarat, joi dimineață, Gheorghe Flutur, președintele Consiliului Județean Suceava.

Muzeul Național al Bucovinei, cel mai mare operator cultural din județul Suceava și, totodată, unul dintre cei mai importanți și reprezentativi din România, gestionează, între alte obiective, și muzeul din orașul Siret, imobil care a fost restaurat prin proiectul Creșterea calității vieții în orașul Siret prin cultură, educație permanentă și spații urbane moderne, într-un parteneriat al Consiliului Județean Suceava cu Primăria orașului Siret, finanțare POR, axa 13.1.

”S-a reușit astfel redarea în circuitul public a unui muzeu inedit, care, alături de cele opt săli ce constituie expoziția permanentă (Zorii istoriei la Siret; Siretul, capitală a Moldovei; Siretul în perioada modernă; Siretul în sec. XIX. Un interior orășenesc; Personalități siretene; Holocaustul din Bucovina; Siretul în cartografia austriacă. Piese celebre descoperite în zona Siretului; Plecarea evreilor din România – o pagină uitată), să cuprindă și un Memorial al Holocaustului Evreilor din Bucovina, primul de acest fel pentru o provincie istorică românească. Menționăm că Memorialul a putut fi realizat cu generosul sprijin acordat Muzeului Național al Bucovinei de către Yad Vashem The World Holocaust Remembrance Center, the Central Database of Shoah Victims’ Names și, de asemenea, de Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, a transmis Dr. Constantin-Emil Ursu, directorul general al Muzeului Național al Bucovinei. (O.S.)

Vezi si

Zona Vatra Dornei sub cod galben de ceață 

Administrația Națională de Meteorologie a emis duminică dimineață o avertizare de tipul cod galben de …

error: