Friday , May 10 2024

A doua mare restaurare a Cetății Sucevei ar putea începe anul acesta. Valoarea estimată a lucrărilor necesare – 5,1 milioane de euro 

Licitația  va avea loc în data de 12 iunie. Muzeul Național al Bucovinei este autoritatea care, de data aceasta, inițiază procedura de atribuire a contractului de achiziție publică a lucrărilor de restaurare și conservare la Cetatea de Scaun a Sucevei. Este al doilea mare program de restaurare după cel ale cărui lucrări au fost finalizate în 2014, printr-un proiect cu fonduri europene nerambursabile, la acea dată proiectul fiind inițiat de Consiliul Județean Suceava. Detalii despre lucrările care vor fi realizate:

A doua mare restaurare a Cetății de Scaun a Sucevei ar putea începe anul acesta, licitația urmând a avea loc în data de 12 iunie iar valoarea estimată a lucrărilor necesare fiind estimată la suma de 5,1 milioane de euro. Desigur, este vorba de echivalentul în lei fără TVA. Muzeul Național al Bucovinei este autoritatea care, de data aceasta, inițiază procedura de atribuire a contractului de achiziție publică a lucrărilor de lucrări de restaurare și conservare la Cetatea de Scaun a Sucevei. Este al doilea mare program de restaurare după cel ale cărui lucrări au fost finalizate în 2014, printr-un proiect cu fonduri europene nerambursabile, dar cu precizarea că la acea dată proiectul a fost inițiat de Consiliul Județean Suceava.

Din datele generale cu privire la situația actuală a obiectivului – proprietate a Județului Suceava, în domeniul public și dat în administrarea Consiliului Județean Suceava pentru Muzeul Național al Bucovinei, conform extrasului de carte funciară pentru Informare nr.34505/22.05.2019 – rezultă că mai sunt necesare unele lucrări de reabilitare și modernizare care nu au putut fi prinse în primul proiect. Atunci – inclusiv din considerente ce țin de limitările financiare, dar nu numai de acestea – s-a pus accentul pe lucrările de consolidare la Cetatea de Scaun deoarece exista un pericol de alunecare și de ridicare a unor porțiuni din ziduri, precum și de realizare a unui circuit turistic mai apropiat de așteptările publicului actual, sens în care o parte din bani au fost pentru unele dotări și instalații.

 

Astfel, dacă în urma proiectului european de reabilitare și conservare a Cetății de Scaun și a zonei de protecție din 2010-2015 s-au realizat lucrări ample privind consolidarea monumentului, este de menționat totuși că lucrările respective nu au acoperit întregul ansamblu arhitectural astfel încât zidăria interioară și exterioară își așteaptă de câțiva ani rândul la lucrări de consolidare. În vreme ce terenul a fost consolidat, multe părți din zidul exterior (partea vizibilă dinspre șanțul de apărare este cel mai bun exemplu) încep să se desprindă. Motiv pentru care, așa cum a rezultat din expertizele și ulterior documentația de avizare a lucrărilor de intervenție, este necesară realizarea unor lucrări de curățare, plombare, chituire la zid. De altfel, sunt necesare intervenții la obiectivele: Podul de acces în Cetate, Zidul de contraescarpă, Pulberărie. Totodată, proiectul tehnic (care a fost făcut după ce s-a realizat documentația de avizare a lucrărilor de intervenție) prevede integrarea acestor lucrări în elementele de construcție a proiectului de securitate iar asta presupune la rândul ei: supraveghere video, alarmare efracție, control acces.

Cât despre licitația din 12 iunie menționăm că interesul Muzeului Național al Bucovinei – și foarte probabil al Consiliului Județean Suceava deoarece finanțarea se va face prin CJ Suceava, dacă între timp nu se vor identifica alte surse de finanțare – este unul ridicat pentru calitatea lucrărilor iar asta se poate deduce din faptul că nu „prețul cel mai scăzut” este criteriul de atribuire, ci în cazul acestui proiect este „cel mai bun raport calitate – preț”. Iar legat de acesta din urmă, componenta financiară dictată de prețul ofertei reprezintă doar 50% din punctaj, restul fiind în pondere de 30% garanția lucrărilor iar 20% de componenta tehnică legată de plafonul minimal al lucrărilor similare.

În cazul garanției, aceasta trebuie să fie de minim 120 de luni ca să fie luată în considerare, altfel toată oferta va fi considerată ca neconformă. Dar faptul că vine o firmă să ofere garanție a lucrărilor 10 ani nu înseamnă că aceasta va obține automat maximul de punctaj acordat la acest criteriu.

În cazul celuilalt criteriu, suma minimă a lucrărilor similare trebuie să fie de 20 de milioane de lei. De altfel, valoarea în lei a lucrărilor a fost estimată la 20.399.958 lei fără TVA din care peste 300 de mii de lei o reprezintă cheltuielile estimate cu organizarea de șantier. Ofertantul care participă în această procedură de licitație deschisă și vrea să obțină punctajul maxim la acest criteriu trebuie să demonsteze că a executat lucrări similare de peste 20 de milioane de lei în cadrul unui singur contract. Dacă vine cu două contracte atunci va obține 15 puncte, dacă prezintă trei contracte acre însumate au valoarea de 20 de milioane de lei sau peste aceasta atunci ar însemna că are doar 10 puncte iar orice ofertă însoțită de patru sau mai multe contracte pe lucrări similare și care însumate au o valoare de cel puțin 20 de milioane de lei va primi doar 5 puncte.

Ansamblul monumental Cetatea de Scaun a Sucevei are o suprafață de 16.065mp, este situat în intravilanul Municipiului Suceava, pe strada Parcului, fiind monument istoric menționat în Lista monumentele istorice cu codul SV-II-a-a-05449 și alcătuit din 4 obiective: Fortul Mușatin care datează din secolul al XIV-lea, Incinta exterioară care datează din perioada 1476-1478, Șanțul de apărare care datează de la sfârșitul sec. al XV-lea și Zid de contraescarpă care datează din a doua jumătate a sec al XV-lea. (Dan PRICOPE)

 

Vezi si

CNAIR pregătește reabilitarea drumului de la Suceava până la noul pod de la Zvoriștea

19 kilometri din drumul național care leagă Suceava de Dorohoi vor fi reabilitați, dar vestea …

One comment

  1. O da!
    Dupa ce se ingroapa banii astia poate apare vreun urmas al lui Stefan sa isi retrocedeze proprieratea.
    Nu ma-s mira. Deloc.
    Ce ma ingrijoreaza este ca ar putea cere mutarea rotii panoramice de pe proprietatea lui.