Monday , May 20 2024

Manifestul lui Flutur pentru tineri, un prilej de discuții oneste despre probleme civice, politice, economice și sociale

Manifestul politic VOI al lui Gheorghe Flutur pentru tineri a continuat într-o nouă abordare legată de Ziua de 9 Mai – Ziua Uniunii Europene. Evenimentul a fost organizat joi după-amiază, la statuia ecvestră a lui Ștefan cel Mare, unde au fost aduse scaune pentru tinerii care au luat parte la acest eveniment.

Lângă altoreliefurile de la baza soclului a fost amenajată o mică scenă pe care au fost puse o masă și două scaune, unul pentru Gheorghe Flutur și altul pentru Lucian Harșovschi. În jurul orei 15:15 a început evenimentul ca atare, la început luând cuvântul Gheorghe Flutur, care a mulțumit tinerilor pentru activitatea de pe platforma AGORA lansată la evenimentul precedent al manifestului VOI (9 aprilie) și apoi i-a dat cuvântul lui Lucian Harșovschi: „Te las pe tine, Luciane, să iei cuvântul pentru că tu vrei să întinerești Suceava, deși pe mine nu m-ai întrebat nimic”.

El a luat cuvântul și a transmis un mesaj mai întâi cu privire la proiectul de modernizare al Parcului Șipote. Remarcându-se absența primarului Ion Lungu – avea să vină în partea a doua pentru a adresa un salut celor care au organizat acest eveniment – și atent la anumite interpretări sau nuanțe, Lucian Harșovschi a ținut să precizeze că, deși este un eveniment pentru tineret, vârsta din buletin nu contează atât de mult și sub nicio formă nu este vorba de o excludere a unora, ci de o integrare mai bună a tinerilor – „noi viziuni și noi atitudini”, cum avea să se exprime Lucian Harșovschi. „Vă asigur că veți avea un sprijin în mine pentru că este timpul tinerilor, iar tinerețea nu ține de vârsta pe care o aveți sau o afișăm în buletin, ci ține de atitudine, iar atitudinea este importantă”, a spus Lucian Harșovschi.

În general, Gheorghe Flutur a abordat teme economice și teme legate de beneficiile integrării europene. El a reluat ideea că doar dacă mergem la Cernăuți sau în Republica Moldova ne putem da seama ce înseamnă să nu fim în NATO.

Răspunzându-i lui Cristi Pintiliuc (un tânăr antreprenor din Burla), Gheorghe Flutur a încercat să încurajeze susținerea tinerilor antreprenori și a celor care doresc să se întoarcă din diaspora. Mai întâi Gheorghe Flutur a dat de înțeles că nu va da un răspuns clasic cu citate din programe electorale. „Noi, cei care candidăm, primarii care candidează sau cei care vor să fie primari trebuie să ne schimbăm comportamentul față de antreprenori, față de inițiativă. Eu cred foarte mult că în perioada următoare va trebui să stimulăm inclusiv o primărie, un primar care depune proiecte și să aibă un punctaj în plus, și pentru câte locuri de muncă și câți antreprenori are în localitatea lui”, a spus președintele CJ Suceava.

L-a dat de exemplu pe candidatul PNL de la Verești care a spus că are piatră pe apa Sucevei și pe apa Siretului care este exploatată de diverse firme private și că acesta își propune să înființeze o societate care să producă piatră concasată pe care să o vândă pentru autostrada A 7, iar cu banii câștigați să dezvolte alte zone ale comunei. Alte exemple sunt de la candidații de primar de la Marginea și Berchișești, care au pe listele de consilier un număr mare de antreprenori, dar mesajul de forță a fost „gândirea pozitivă și poveștile de succes”. „Să înceapă câțiva antreprenori să povestească despre cum se poate. Astea cu nu se poate descurajează. Trebuie să gândim pozitivNouă ni se schimbă viața cu aceste autostrăzi. Ne pregătim noi cu ceva pentru asta? Primarul meu de Dolhasca intuiește că se urcă pe autostradă și în 40 de minute poate să vândă gogoși – nu politice – în Iași?”, a spus Flutur.

De cealaltă parte, viceprimarul Sucevei, Lucian Harșovschi, a declarat că vine cu câte ceva în completarea celor spuse de Gheorghe Flutur. Candidatul PNL la funcția de primar al Sucevei a declarat că viziunea sa și a echipei liberale de la Suceava este de parteneriat cu antreprenorii. „Antreprenorii sunt partenerii administrației publice de la Suceava. Nu trebuie să vină să stea cu capul plecat la ușa primăriei pentru a obține o autorizație, că-i de construcție, că-i de funcționare, sau o informație. Antreprenorii plătesc taxe, plătesc impozite, plătesc salarii unor oameni, iar acei oameni sunt membri ai comunității, iar noi din acele taxe și impozite facem tot pentru populație”, a spus candidatul pentru funcția de primar al Sucevei, adăugând că sunt lucruri clare, fezabile și sustenabile dacă se înțelege că trebuie să se profite de proiectul autostrăzii și să vină în întâmpinarea investitorilor, iar un bun exemplu este legat de viitorul parc industrial care s-ar putea înființa pe cele 150 de hectare de teren de la Termica.

Au fost multe lucruri discutate, iar în interacțiunea cu publicul a fost abordată și problema consumului de droguri. A fost poate cea mai vie și mai interactivă dintre discuții pentru că pe de o parte un tânăr care nu părea a fi membru sau simpatizant la PNL – s-a prezentat a fi unul dintre cei care lucrează peste hotare și a venit un pic în țară la ai săi – a fost foarte „pictural” în ceea ce privește acest subiect, iar ceilalți care au luat cuvântul, părinți fiind la rândul lor, nu au digerat foarte relaxat acest subiect. Nici nu era posibil așa ceva, dată fiind gravitatea fenomenului. „Nici nu știi cum să începi așa o discuție. Și eu cred că este cea mai alarmantă problemăTrebuie să facem ceva. Să îi luăm pe ei și să îi întrebăm ce îi face să ajungă acolo. Să întrebăm și familiileNouă nu o să ne tihnească”, a recunoscut Gheorghe Flutur. Pe de altă parte, Gheorghe Flutur a pledat pentru soluții realiste, „nu de genul celor ca să punem jandarmi să ne păzească de viruși”.

A fost ocazia pe care deputații Ioan Bălan și Bogdan Gheorghiu nu au lăsat-o să le scape pentru a-și expune ideile. Desigur, ascultând cu atenție și preocupare pe preopinenții lor. Ideea lui Bogdan Gheorghiu este destul de curajoasă, cu toate că el a prezentat-o ca fiind o „soluție simplă”: implicarea tinerilor în probleme de reabilitare a acestor consumatori. Bogdan Gheorghiu făcuse asta în condițiile în care au fost expuse situații destul de grave cu privire la consumul de droguri de către tineri, îndeosebi la școală și chiar omul de afaceri Alin Rusu (candidatul PNL la funcția de primar al comunei Șcheia) a confirmat că are cunoștință despre acest gen de cazuri.

În schimb, Ioan Balan a spus că „parteneriatul dintre școală, administrație și ONG-uri este o soluție”, după care a abordat perspectiva „voluntariatului”. Gheorghe Flutur a abordat soluția voluntariatul anterior, la o temă legată de implicarea în unele probleme sociale, în vreme ce deputatul Ioan Balan a spus că nu doar pe programe sociale este necesar „voluntariatul”. În opinia deputatului PNL Ioan Balan, voluntariatul care se practică mult în afară ar trebui să fie stimulat mult în zona acestor tineri și crede că este mai bine să fie implicați tinerii în acest gen de activități pentru că este mai simplu ca experiența atât de necesară în diverse companii să fie mai ușor de dobândit din acest gen de activități. Din punctul de vedere al lui Ioan Balan, ar trebui abordată problema cu mai mult optimism pentru a se găsi mai bune soluții din care nu trebuie excluse, ci incluse ONG-urile.

Treptat, deși nu s-a ascuns gunoiul sub preș, ci s-au spus lucruri îngrijorătoare (unul fiind prețul foarte scăzut în Suceava al unor droguri, care le face accesibile foarte multor elevi), discuțiile au mers apoi spre problemele de integrare europeană și beneficiile programelor europene.

A fost momentul la care a luat cuvântul și primarul Ion Lungu, care a venit în partea a doua a evenimentului și a felicitat organizatorii atât pentru locul ales – statuia lui Ștefan cel Mare – cât și pentru Ziua de 9 Mai. Ion Lungu s-a arătat a fi un avocat neobosit al fondurilor europene – spunând că Primăria nu a ratat accesarea niciunui program, dar a spus că este un trend ce nu va ține la nesfârșit – și a recunoscut că fără fonduri europene nu s-ar fi realizat multe din lucrurile care s-au făcut până acum în municipiul Suceava. O atitudine pozitivă vizavi de aceste fonduri europene a avut și Gheorghe Flutur, care a lansat și critici la adresa euroscepticilor (ca de altfel și niște referiri ironice la declarația revoltătoare a premierului Ciolacu față de moldoveni), însă nu a insistat foarte mult, probabil pentru a accentua abordarea pozitivă.

De altfel, la final de eveniment, după ce au ascultat câteva melodii românești și au făcut poza de grup, cei mai mulți participanți s-au îndreptat spre centrul Sucevei, unde Primăria a organizat un super-concert, iar primarul Ion Lungu a lansat clar o invitație. (Dan PRICOPE)

 

 

 

 

Vezi si

Protest spontan al angajaților suceveni din cadrul Arhivelor Naționale

Luni, 20 mai 2024, între orele 10.00-11.00, angajații din cadrul Arhivelor Naționale, Serviciul Județean Suceava …