Thursday , November 30 2023

PROTEST la Cluj. Gunter Verheugen, contestat în prezenţa lui Ponta. "No award for dirty lobbyist"

Fostul comisar european pentru extindere, Gunter Verheugen, a fost primit cu ostilitate de unii studenţi de la Universitatea Babeş Bolyai din Cluj, unde acesta a participat la ceremonia de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa. Mai mulţi tineri au afişat bannere cu mesaje în limba engleză în care îl acuzau de “lobby murdar”. Verheugen a fost nevoit să-şi întrerupă discursul pentru a respinge acuzaţiile.
Două tinere au afişat, în timpul discursului lui Gunter Verheugen de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, două bannere cu mesaje în limba engleză în care acesta era acuzat că ar fi făcut “lobby murdar”, informează Mediafax. Pe cele două bannere au fost scrise mesajele “No honor in political honoris causa” şi “No award for dirty lobbyist”.
Gunter Verheugen şi-a întrerupt discursul şi a respins acuzaţiile aduse. “Nu am făcut în activitatea mea activităţi de lobby. Informaţiile dumneavoastră sunt bazate pe informaţii eronate”, a spus el.
O altă tânără din sală a afişat un banner de mici dimensiuni pe care scria “k you Verheugen for turning Romania into an EU colony (exploatation union)”. De asemenea, în sală s-au aflat mai mulţi tineri care au adus afişe împotriva lui Verheugen.
Protestatarilor li s-a cerut să iasă din sală de către reprezentanţii UBB. Una dintre tinere care au afişat bannere a declarat, jurnaliştilor, pe holul UBB, că este absolventă a universităţii şi l-a acuzat pe Gunter Verheugen că şi-a înfiinţat o firmă internaţională de lobby.
“Am ajuns să premiem o figură europeană sancţionată de UE. Acest eveniment nu merită respect, iar organizatorilor ar trebui să le fie ruşine. Domnul Verheugen şi-a înfiinţat o firmă internaţională de lobby. Este un protest cetăţenesc”, a spus tânăra.
Potrivit protestatarilor, mediul academic a luat o decizie pripită de a-i acorda acest premiu lui Verheugen, iar ei se împotrivesc acordării unei distincţii care este “evident politică”.
Una dintre tinere a spus că acesta nu are merite academice, fiind premiat pentru “minunata sa contribuţie la aderarea României la UE, lucru complet fals”.
La ceremonia de la Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) a participat şi premierul Victor Ponta, alături de ministrul de Externe, Titus Corlăţean, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, ministrul delegat pentru Cercetare, Mihnea Costoiu, fostul ministru de Interne Ioan Rus, Mitropolitul Clujului, IPS Andrei, primarul Emil Boc, episcopul greco-catolic Florentin Crihălmeanu, oficialităţi locale şi judeţene, parlamentari, studenţi şi cadre didactice.
Senatul UBB a aprobat, în noiembrie 2012, decernarea titlului de Doctor Honoris Causa al UBB lui Gunter Verheugen, la propunerea Facultăţii de Studii Europene.
“Fostul comisar european pentru extindere Gunter Verheugen primeşte titlul de Doctor Honoris Causa al UBB în semn de recunoaştere a viziunii şi pragmatismului său în extinderea şi construcţia UE, precum şi pentru contribuţia sa substanţială şi constantă la progresul României în vederea includerii sale în proiectul european la începutul secolului al XXI-lea. Domnul Verheugen va susţine la ceremonia de acordare a titlului o prelegere despre extinderea UE”, precizau reprezentanţii UBB.
În perioada 1999-2004, Gunter Verheugen a fost comisar european pentru extindere, în timpul mandatului de preşedinte al Comisiei Europene al lui Romano Prodi, după care, între 2004 şi 2009, a fost vicepreşedinte al Comisiei Europene şi comisar european pentru industrie şi întreprinderi, în primul mandat al preşedintelui CE Jose Manuel Barosso.

Vezi si

Lista medicamentelor, unele banale, care pot influența testul antidrog folosit de polițiștii rutieri

Mai multe tipuri de tratamente pot afecta capacitatea de a conduce masina și pot pozitiva …