Orban: La indicele de 3 la mie restricțiile trebuie implementate. Scoala online, masca obligatorie, se închid teatrele, cinematografele, restaurantele

reportersite
18 octombrie 2020, 17:33

Hotărârea de Guvern privind prelungirea stării de alertă prevede clar că odată depășit indicele de 3 la mie măsurile de restricție stabilite, inclusiv școala online, trebuie implementate, iar prefectul de București să convoace Comitetul pentru Situații de Urgență astfel încât aceste restricții să intre în vigoare, a declarat duminică seară premierul Ludovic Orban. „După părerea mea, odată ce DSP a transmis rata de 3,02 la mie nu se mai poate întoarce situația”, a spus Orban.

Indicele de incidență a cazurilor de COVID-19 la 14 zile a trecut de 3 la mia de locuitori în București, ajungând duminică la 3,02.
Orban a amintit că, în conformitate cu HG privind prelungirea stării de alertă, DSP transmite aceste date către prefectură în 24 de ore, iar prefectul convoacă Comitetul pentru Situații de Urgență în maximum 48 de ore.

„Prefectul Bucureștiului va convoca reuniunea Comitetului pentru Situații de Urgență, va constata depășirea pragului de 3 la mie și luarea măsurilor stabilite prin prevederile legii și prin prevedrile Hotărârii de Guvern privind starea de alertă”, a precizat Orban.

El a enumerat măsurile care ar urma să intre în vigoare, după depășirea ratei de infectare de 3 la mia de cazuri:
obligativitatea purtării măștii în toate spațiile
suspendarea cursurilor școlare și organizarea orelor online în toate școlile
suspendarea activității în teatre, cinematografe, restaurante, cafenele
„După părerea mea, odată ce DSP a transmis rata de 3,02 la mie nu se mai poate întoarce situația (…) Odată indicele depășit, trebuie adoptate măsurile”, a afirmat premierul, citat de HotNews.