Acuzați sunt actuali sau foști funcționari publici din Administrația Domeniului Public Sector 1, precum și firmele Confecții Metalice Mobilier Urban Neamț, Edil Construct Design București, Symmetrica SRL Suceava, Urban Triumf Neamț și C&A Confectii Parcuri Neamț.

De departe, cea mai importantă dintre societățile inculpate este firma suceveană Symmetrica, cel mai mare producător autohton de pavele şi borduri, care, în 2023, a avut o cifră de afaceri de circa 260 de milioane de lei.

SC Symmetrica SRL din Suceava, cunoscuta firmă specializată în producția de pavele, este deținută de familia Forin-Cristinel și Florentina Mihaela Stanciu, numele acesteia din urmă figurând pe portalul instanțelor ca având calitatea de ”inculpat” în acest dosar.

Administrația Domeniului Public Sector 1 s-a constituit parte civilă în dosarul penal.

În acest moment, dosarul celor 23 de inculpați este în faza de Cameră Preliminară.

G4Media.ro a dezvăluit în martie 2021 detalii din timpul anchetei. Ținta procurorului de caz era un acord-cadru de 16 milioane de euro semnat de Administrația Domeniului Public Sector 1 în 2019, din care s-ar fi plătit firmelor, etapizat, 11 milioane de euro. La acel moment primar al Sectorului 1 era Daniel Tudorache. Obiectul contractului cu Confecţii Metalice Mobilier Urban SRL (lider de asociere), Edil Construct Design SRL şi Symmetrica SRL era furnizarea de gărdulețe, stâlpișori, bănci și coșuri de gunoi.

Presa a mai informat că procurorul de caz ar fi anchetat faptul că unele produse livrate prin acordul-cadru erau vândute la prețuri umflate de 20 de ori. În timpul derulării acestui contract sar în evidență datele contabile din 2020 ale liderului de asociere Confecţii Metalice Mobilier Urban Neamț: 33,9 milioane lei cifră de afaceri și aproape 20 de milioane de lei profit net. Anul următor, cifra de afaceri a scăzut la 1,9 milioane lei, în 2022 a fost 0, iar în 2023 de 9.728 lei.

În 2021, actualul primar al Sectorului 1, Clotilde Armand, anunța că ea a fost cea care a făcut sesizare la DNA legat de acest acord-cadru. După percheziții efectuate de anchetatori în noiembrie 2021 în această anchetă, Armand transmitea faptul că ”DNA îmi dă dreptate, procurorii anticorupție fac astăzi percheziții într-o anchetă care are legătură cu contractele dubioase încheiate, în perioada 2019-2020, de către foștii șefi ai Administrației Domeniului Public Sector 1. Gărdulețe, stâlpișori, bănci și coșuri de gunoi achiziționate și montate la prețuri astronomice de către firme de casă. Aceasta a fost principala preocupare a ADP Sector 1 în mandatul fostului primar și al echipei lui. În toată această perioadă, a fost practic un dezmăț financiar pe banii cetățenilor Sectorului 1.”

În ciuda practicii de a posta pe site informații despre dosarele finalizate, până acum Direcția nu a emis vreun comunicat despre această speță, iar o cerere G4Media.ro de furnizare a unei copii anonimizate după rechizitoriu – cereri similare aprobate în trecut – a fost respinsă prin intermediul Biroului de Presă al instituției.

 Citiți articolul integral pe G4MEDIA