Tuesday , September 27 2022

Iohannis, despre ordonanța pe tema completurilor de 5: Este cras neconstituțională. PSD caută soluții pentru politicienii cu probleme penale, în frunte cu Dragnea

Ordonanța de urgență anunțată de Tudorel Toader prin care cei care au fost condamnați definitiv de către completuri de judecată nelegal constituite începând din 2014 ar putea face contestație în anulare este cras neconstituțională, a declarat, marți, președintele Klaus Iohannis. El a spus că PSD încearcă și acum să găsească soluții pentru problemele penale ale politicienilor, în frunte cu Liviu Dragnea.

“Chestiunea este cras neconstituțională. Sunt câteva principii ancorate în Constituție și unul dintre ele, pe care se bazează statul de drept, este că legea acționează numai pentru viitor, nu retroactiv. Dacă ar putea fi așa, fiecare guvern ar veni și ar schimba (…)”, a declarat Iohannis.

El a spus că prin acest act normativ PSD încearcă, așa cum încearcă încă de la preluarea guvernării, “să găsească soluții pentru politicienii cu probleme penale, în frunte cu Liviu Dragnea”.

“Acest lucru nu se poate. PSD nu poate veni cu astfel de soluții neavenite si neconstituționale. PSD încearcă să caute soluții pentru politicienii lor cu probleme penale în frunte cu seful lor de partid. Acest lucru nu se poate, PSD nu poate veni cu astfel de soluții care sunt neavenite”, a avertizat șeful statului.

El a mai spus că speră că ministrul Justiției va mai citi Constituția și va renunța la această OUG: “Este regretabilă această evoluție. Am speranța că ministrul Justiției va mai citi un pic de Constituție și legislație și va renunța la un astfel de demers”.

Întrebat despre criticile vicepreședintelui Comisiei Europene, Iohannis a spus că ”este o îngrijorare generală a liderilor europeni pentru soarta statului de drept din România”.

El a insistat că și românii își doresc stat de drept, doar PSD este cel care dorește soluții pentru liderii cu probleme penale.

Guvernul va da “în cel mai scurt timp posibil” o Ordonanță de Urgență în baza căreia cei care au fost condamnați definitiv de către completuri de judecată nelegal constituite să poată face recurs în anulare, a anunțat, duminică seară, la România TV, ministrul Tudorel Toader. El a mai spus că așteaptă motivarea deciziei Curții Constituționale privind protocoalele între Ministerul Public și SRI și că, cel mai probabil, se va proceda la fel – va fi dată o Ordonanță de Urgență.

Legat de o posibilă reacție a instituțiilor europene legat de adoptarea unor astfel de ordonanțe, ministrul Justiției a susținut că “atât timp cât Curtea Constituțională a spus că justiția s-a înfăptuit pe lângă lege, aceștia nu vor putea spune altceva, deoarece ar însemna implicit o invalidare a deciziei CCR”.

Ministrul Justiției Tudorel Toader a făcut luni dimineața noi precizări privind Ordonanța de Urgență în baza căreia cei care au fost condamnați definitiv de către completuri de judecată nelegal constituite, din 2014 până acum, să poată face recurs în anulare, afirmând că premierul va decide când și dacă aceasta va fi adoptată. Tudorel Toader a spus că, în cazul în care va fi emisă OUG pentru rejudecarea proceselor, vor fi revizuite toate soluțiile completelor de 5 judecători de la ÎCCJ, chiar și cele în care au fost pronunțate soluții de achitare. Contestația în anulare în privința achitărilor poate fi făcută de procuror.

Jocul politic este de așa natură încât ministrul Justiției trebuie să adopte o anumită cale, care este mai mult politică decât juridică, este reacția procurorului general Augustin Lazăr privind Ordonanța de Urgență anunțată de Tudorel Toader prin care cei care au fost condamnați definitiv de către completuri de judecată nelegal constituite începând din 2014 ar putea dispune de un recurs în anulare. Lazăr a declarat, într-un interviu pentru Digi24, că hotărârile judecătoreşti definitive au putere de lege, iar deciziile Curții Constituționale se aplică pentru viitor, astfel că va fi foarte greu pentru Ministerul Justiţiei să explice cum o Ordonanţă de Urgenţă poate schimba retroactiv decizii definitive ale instanţei.

HotNews

Vezi si

Inspectorii școlari generali, convocați la minister: Vor fi asigurate condiții în sezonul rece

Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu a convocat luni la minister inspectorii generali școlari din țară pentru …

One comment

  1. ce spui tu straine(johanes)stefan e departe
    habarnist sas
    ai depus juramint de vasalitate pentru vinderea romaniei la AACHEN?paduri,gaz,petrol si OAMENI!!!!!!!!!!!!!!!!!!