Wednesday , June 19 2024

Adaosul comercial va fi plafonat pentru toate produsele alimentare românești

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunțat miercuri, la Prima TV, că noua Ordonanţă privind plafonarea adaosului comercial la alimentele de bază va fi finalizată în două săptămâni şi vor fi incluse toate alimentele produse în România. El a menţionat că îşi doreşte ca toate produse româneşti, care sunt procesate cu materie primă din România, să aibă o plafonare de adaos comercial de maxim 20%.


secretarasite
Barbu spune că noua ordonanţă care prevede plafonarea adaosului comercial la produsele româneşti va fi gata în două săptămâni. „În două săptămâni ordonanţa va fi finalizată, va fi pusă în dezbatere publică şi ne dorim, aşa cum ne-am dorit şi la ordonanţa privind plafonarea adaosului comercial la celelalte 21 de produse alimente de bază ca românii cu venituri mici şi medii să aibă acces la alimente de bază de caşitate, româneşti, cu preţuri corecte. În ordonanţă vor fi incluse toate alimentele produse în România”, a declarat ministrul, citat de Digi24.

El a precizat că perioada de valabilitate a plafonării va fi stabilită împreună cu procesatorii şi retailerii. „Nu am interveni niciodată cu un act normativ dacă ar fi o piaţă stabilă şi dacă preţul alimentelor româneşti la raft ar fi corect”, a menţionat ministrul Florin Barbu.

„Ne dorim ca toate produse româneşti, care sunt procesate cu materie primă din România, să aibă o plafonare de adaos comercial de maxim 20%. Ne dorim să protejăm acest produse româneşti şi nu ne mai dorim să vedem adaos comercial pe produsele româneşti de 60%, 70%, 80%, iar cele din import să aibă un adaos de 15 sau 16%”, a subliniat ministrul. El a dat exemplul magiunului de Topoloveni care avea un adaos comercial de aproape 100%, iar magiunul din alte state, Grecia sau Franţa, avea un adaos de maxim 25%.

Vezi si

Trenurile vor circula cu viteză redusă între 19 și 21 iunie. Temperatura la nivelul șinei depășește 50 grade C

Circulaţia trenurilor se va desfăşura în condiţii speciale, cu reducerea vitezei, în anumite intervale orare, …