Thursday , August 18 2022

Cum fenta Lance Armstrong testele antidoping

“Niciodată nu a fost posibil să faci un control inopinat în cazul lui Lance Armstrong, fără ca americanul să întîrzie 20 de minute. Era prevenit înainte de toate controalele.

Îmi aduc aminte de momentul cînd se antrena în sudul Franţei pentru întoarcerea sa din Turul Franţei 2009. Anturajul lui nu mai ştia ce să vorbească şi ce pretexte să mai scoată pentru a obţine acea întîrziere. Iar în 20 de minute se pot face foarte multe.

El făcea injecţii cu ser fiziologic pentru a-şi dilua sîngele. Îşi înlocuia propria urină cu una artificială. Ştiu că îşi administra EPO în doze mici, în aşa fel încă substanţa să fie foarte greu de depistat. În Turul Franţei 1999, Lance Armstrong a returnat o probă pozitivă pentru corticoizi, dar afacerea a fost muşamalizată. Eram pur şi simplu neputincioşi împotriva metodelor sale de a masca dopajul”.

Acuzaţiile sînt făcute de Michel Rieu, consilier ştiinţific în cadrul Agenţiei Naţionale Franceze de Lupta Antidoping (AFLD). Într-un interviu scurt şi intens dat cotidianului francez Le Monde, Rieu l-a învinuit pe Lance Armstrong de dopaj sistematizat şi de premeditare.

“Lance Armstrong s-a înconjurat de medici, mai ales că avea logistica necesară să facă aproape orice. Unul dintre zvonuri chiar spunea că Lance aducea sînge tratat cu avionul personal, din Statele Unite”

Lance Armstrong şi-a văzut palmaresul evaporat vineri, atunci cînd a optat să nu lupte împotriva dosarului de dopaj construit de USADA, forul american abilitat să încrimineze un atlet de peste Ocean. În continuare, Lance susţine că cele 500 de controale antidoping la care a fost supus de-a lungul carierei sînt argumentul cel mai bun ca să-i arate nevinovăţia.

Rieu a dezvăluit că orice metodă ar fi încercat ca să îl blocheze pe Lance şi să obţină un rezultat a fost eronată. Investigatorii au încercat chiar să îi perchiziţioneze bagajele, dar nu au reuşit. De ce? Simplu, nu aveau ce bagaje să percheziţioneze. “Aflam în ultimul moment în ce hotel stă. Avea resurse nelimitate şi era prevenit permanent de orice mişcare a noastră”.

gsp.ro

Vezi si

Simona Halep s-a retras de la Cincinnati, înaintea meciului din al doilea tur

Simona Halep s-a retras, miercuri seara, cu puțin timp înainte de disputarea meciului cu Veronika …