Wednesday , June 7 2023

Rusia revine asupra deciziei și va continua să anunțe SUA despre testele balistice strategice

Administrația de la Moscova a revenit, joi, asupra unei decizii anunțate cu o zi în urmă, subliniind că va continua să înștiințeze Statele Unite în avans despre testele balistice strategice, informează postul de televiziune CNN. Serghei Riabkov, adjunct al ministrului rus de Externe, anunța miercuri că “nu vor mai fi deloc notificări”.

“Toate tipurile de notificări, toate activitățile din cadrul Tratatului Noul START vor fi suspendate și nu vor mai fi efectuate, indiferent de orice poziție a Statelor Unite”, afirmase Riabkov, citat de agenția The Associated Press.

În replică, Vedant Patel, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat de la Washington, afirmase miercuri seară că Statele Unite “sunt preocupate de comportamentul lipsit de rațiune al Rusiei în privința Tratatului START”. Însă, joi, Serghei Riabkov, a revenit asupra afirmațiilor, precizând că schimburile de informații vor continua pe bază de voluntariat. “Din punct de vedere politic și juridic, situația este de așa natură că oate tipurile de schimburi de informații, precum și alte elemente ale activităților de verificare în cadrul Tratatului START au fost susprndate de noi. Dar, așa cum s-a anunțat în februarie, pe bază de vountariat, Federația Rusă va adera la restricțiile cantitative stabilite prin Tratatul START și va continua să implementeze acordul din 1998 privind notificările reciproce asupra lansărilor de rachete”, a declarat joi Serghei Riabkov, citat de agenția Tass și de postul de televiziune CNN.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a anunțat în februarie suspendarea Noului Tratat de Reducere a Armamentului Strategic (Noul START), semnat cu Statele Unite. Vladimir Putin a denunțat atitudinea Occidentului în conflictul militar din Ucraina. Ca reacție, Președinția SUA a anunțat în mai multe rânduri că vrea contacte cu Administrația de la Moscova pentru discuții despre acțiuni în sensul stabilității nucleare. Ministerul de Externe de la Moscova a avertizat că Rusia nu va reveni la respectarea Noului Tratat de Reducere a Armamentului Strategic (Noul START) până când Statele Unite nu își vor modifica abordarea față de conflictul din Ucraina. (Agerpres)

Vezi si

Distrugerea barajului Kahovka reprezintă un ecocid, „cel mai mare dezastru provocat de om în ultimele decenii, care ucide mediul și va afecta negativ viețile”

Distrugerea barajului Nova Kahovka din sudul Ucrainei reprezintă un „ecocid”, însă oficialii naționali și regionali …