Saturday , November 26 2022

IȘJ Suceava: ”Stocurile de teste pe bază de salivă din școli se păstrează pentru toamnă”

Ridicarea stării de alertă și abrogarea regulilor adoptate de autorități în perioada pandemiei vin cu o serie de nelămuriri, care însă își vor găsi rezolvarea în perioada imediat următoare. În unitățile de învățământ urmează o perioadă de tranziție, în care regulile valabile până acum vor suferi modificări.

Prima schimbare, cea mai importantă și mai dorită dintre ele, și anume renunțarea la obligativitatea purtării măștii de protecție, a fost pusă deja în practică, de miercuri. O altă măsură care nu își mai are rostul în contextul actual o reprezintă testarea elevilor cu testele rapide pe bază de salivă, iar o decizie în acest sens a fost plasată de către Ministerul Sănătății în cârca Ministerului Educației.

La nivel local, teste de salivă mai sunt doar în unitățile de învățământ, iar recomandarea Inspectoratului Școlar Județean Suceava este ca stocurile să fie păstrate pentru toamnă. ”Facem acum o evaluare a stocurilor de teste de salivă din unitățile de învățământ. După toate probabilitățile, acestea se vor folosi în toamnă. În acest moment, nu mai are sens să fie distribuite copiilor, însă în cazul elevilor sau angajaților din școli care prezintă simptome specifice acestea vor putea fi folosite”, a explicat inspectorul școlar general Grigore Bocanci.

Ministerul Educației s-a ocupat de distribuția și monitorizarea utilizării testelor pe bază de salivă în unitățile de învățământ încă de la achiziționarea acestora, în luna decembrie. Potrivit informațiilor centralizate din toate județele, în urma raportărilor trimise de unitățile de învățământ, circa 40% dintre rezultatele pozitive ale testelor pe bază de salivă au fost validate prin teste PCR, după cum a informat ministerul în repetate rânduri. (O. N.) 

Vezi si

Foresta câștigă cu 2-0, pe Areni, în fața celor de la Șomuz Fălticeni. Bucovina Rădăuți –  Viitorul Darabani: 4-0

Fotbaliștii antrenați de Dorin Goian s-au impus sâmbătă cu 2-0 în fața  celor de la …