Thursday , August 18 2022

Verile vor fi tot mai fierbinti

Daca nivelul emisiilor de gaze cu efect de sera va continua sa creasca, tropicele si Emisfera Nordica vor suferi schimbari drastice ale temperaturilor, vara, in urmatorii 20 pana la 60 de ani, arata un nou studiu care urmeaza sa fie publicat in jurnalul Climate Change.

Analiza realizata de cercetatorii de la Universitatea Stanford arata ca multe regiuni tropicale din Africa, Asia si America de Sud s-ar putea confrunta cu temperaturi atat de ridicate incat vor fi fara precedent, incepand chiar cu urmatoarele doua decade, relateaza LiveScience.

Si anumite zone din Europa, China si America de Nord, vor avea parte de schimbari majore ale temperaturilor pe parcursul verii, spun cercetatorii.

“Potrivit estimarilor noastre, arii mari ale globului se vor incalzi atat de repede incat, spre mijlocul acestui secol, chiar si cele mai racoroase veri vor fi mai fierbinti decat sezoanele calde din ultimii 50 de ani”, a explicat coordonatorul studiului, cercetatorul Noah Diffenbaugh, din cadrul Universitatii Stanford.

Oamenii de stiinta spun ca fara indoiala planeta se incalzeste si ca ar trebui sa ne asteptam la tot mai multe extreme, cum ar fi valurile de caldura.

In cadrul studiului au fost analizate mai multe ipoteze, simulari pe computer pentru secolul XXI, cand emisiile de gaze cu efect de sera vor creste, inevitabil. Au fost luate in calcul si statistici legate de temperaturi, la nivel mondial, din diferite perioade.

A reiesit ca tropicele se incalzesc cel mai repede, asteptandu-se ca 70% dintre verile din secolul XXI (2010 – 2039) vor fi mai calde decat maximele din secolul trecut. Se asteapta, de asemenea, ca America de Nord, China si Europa Mediteraneana sa intre intr-un regim de incalzire pana in 2070.

Specialistii avertizeaza ca s-au luat in calcul situatiile in care emisiile de gaze cu efect de sera vor fi moderate, in limitele asteptate.

Aceste schimbari dramatice de temperaturi ar putea avea urmari severe pentru sanatatea oamenilor si agricultura. Se mentioneaza ca exemplu anul 2003, cand valurile de caldura ce au lovit Europa au dus la moartea a 40.000 de oameni.

In ceea ce priveste SUA, se estimeaza ca recoltele de porumb si soia din centrul si vestul teritoriului vor fi reduse cu mai bine de 30% din cauza cresterii temperaturilor.

Vezi si

Un studiu despre cauzele depresiei provoacă polemică

Beneficiul antidepresivelor ar putea fi pus sub semnul întrebării întrucât depresia nu este legată de …