Sunday , May 19 2024

Şi persoanele neasigurate medical vor avea acces la testarea pentru virușii hepatici B, C și HIV și la terapiile specifice

Camera Deputaților a adoptat, luni, proiectul privind aprobarea Ordonanței Guvernului 37/2022 referitor la reforma în domeniul sănătății, stabilind, între altele, că persoanele neasigurate beneficiază de aceleași servicii ca și persoanele asigurate în vederea efectuării testării pentru virusul hepatitic B, virusul hepatitic C și/sau HIV și, ulterior, de acces la terapiile specifice.

Analize

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare instituirea unor măsuri și clarificări ale cadrului legal din sistemul de sănătate cu scopul îmbunătățirii activității și a managementului din acest domeniu. Potrivit proiectului, se creează posibilitatea ca, în situațiile de risc biologic și epidemiologic, Ministerul Sănătății să poată dispune organizarea la nivelul unităților sanitare, a farmaciilor comunitare/oficinelor comunitare rurale sau în cadrul direcțiilor de sănătate publică județene și a municipiului București, a unor centre care furnizează servicii de vaccinare, diagnostic, evaluare și tratament.
Totodată, Ordonanța prevede asigurarea finanțării cheltuielilor cu medicamentele din bugetul Ministerului Sănătății și clarificarea modului de decontare a medicamentelor pentru bolnavii care sunt eligibili la tratament în străinătate.
De asemenea, prin ordonanță se stabilește modificarea pachetului minimal de servicii care se acordă persoanelor care nu fac dovada calității de asigurat, prin completarea cu servicii medicale de asistență medicală primară. Fondurile necesare pentru plata acestor noi servicii medicale vor fi suportate prin transferuri de la bugetul de stat către bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate (FNUASS).
Potrivit unui amendament adoptat, medicamentele imunologice pot fi compensate din FNUASS în conformitate cu normele metodologice de aplicare ce vor fi emise în termen de 15 zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi. Sumele vor fi asigurate prin transferuri de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Sănătății către FNUASS. Gradul de compensare și segmentele populaționale beneficiare se stabilesc prin norme.
Totodată, conform unui alt amendament, persoanele neasigurate beneficiază de aceleași servicii ca și persoanele asigurate în vederea efectuării testării pentru virusul hepatitic B, virusul hepatitic C și/sau HIV, beneficiind ulterior de acces la terapiile specifice din cadrul programelor naționale de sănătate sau a programelor terapeutice derulate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate.
Fondurile necesare pentru plata acestor servicii medicale se suportă de la bugetul de stat prin bugetul aprobat Ministerului Sănătății sub formă de transferuri către bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate.
Camera Deputaților este for decizional în acest caz, legea urmând să meargă la promulgare la președintele Iohannis. (Agerpres)

Vezi si

Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces în România

Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces în România, iar hipertensiunea arterială este responsabilă de …