Monday , May 20 2024

O versiune mai tânra a “Giocondei”, prezentata la Geneva

O versiune anterioar\ [i controversat\ a celebrei “Gioconda” de Leonardo da Vinci a fost prezentat\, joi, la Geneva, de Mona Lisa Foundation, în cadrul unei conferin]e de pres\, informeaz\ AFP.
În fa]a a peste o sut\ de jurnali[ti [i cameramani, tabloul, p\strat timp de 40 de ani într-un seif din Elve]ia, a fost prezentat presei.
El prezint\ o “Mona Lisa” mai tân\r\ decât aceea care este expus\ la Muzeul Luvru, [i, potrivit funda]iei elve]iene cu sediul la Zurich, a fost pictat cu 10 ani înainte de “Gioconda” de Leonardo da Vinci, [i prezint\ aceea[i femeie, dar cu 10 ani mai tân\r\.
În sprijinul afirma]iilor sale, funda]ia elve]ian\ spune c\ a strâns “dovezi istorice, comparative [i [tiin]ifice care demonstreaz\ c\ au existat întotdeauna dou\ portrete ale «Mona Lisei» de Leonardo da Vinci: «versiunea anterioar\» [i «La Gioconda»”.
Funda]ia a publicat în aceea[i zi o carte de 320 de pagini, intitulat\ “Mona Lisa, versiunea anterioar\”, ce prezint\ dovezile care, potrivit autorilor s\i, demonstreaz\ c\ aceast\ versiune anterioar\ a fost pictat\ de marele maestru italian.
Tabloul apar]ine în prezent unui consor]iu interna]ional, ai c\rui membri doresc s\ î[i p\streze anonimatul.
Consor]iul a cump\rat tabloul în 2003 de la mo[tenitorii lui Elisabeth Meyer, partenera de via]\ a colec]ionarului de art\ Henry Pulitzer, un veri[or îndep\rtat al lui Joseph Pulitzer, creatorul premiilor care îi poart\ numele.
Henry Pulitzer a cump\rat tabloul în 1962, dup\ ce a vândut multe bunuri mobiliare [i imobiliare pentru a putea s\ îl achizi]ioneze.
Dup\ ce l-a cump\rat, a depus tabloul într-un seif din Elve]ia.
La moartea sa, în 1979, tabloul a fost mo[tenit de partenera lui de via]\ Elisabeth Meyer, iar consor]iul l-a achizi]ionat dup\ decesul acesteia.
“Dup\ mine, este vorba de aceea[i persoan\. Am digitalizat tabloul «Mona Lisa» de la Luvru, apoi am transformat portretul într-o fotografie”, a declarat în conferin]a de pres\ de joi Joe Mullins, un
expert CIA consultat de funda]ia elve]ian\.
Fotografia a fost apoi “întinerit\” cu 12 ani, gra]ie unei “chirurgii este-tice digitale”. Fotografia întinerit\ a fost apoi comparat\ cu «Mona Lisa» anterioar\. “Totul corespunde perfect, sunt convins c\ este vorba de aceea[i persoan\, pictat\ în dou\ momente diferite din via]a ei”, a ad\ugat Joe Mullins.
La rândul s\u, profesorul John F. Asmus, fizician la Universitatea din California, spune c\ a fost invitat s\ vad\ tabloul în urm\ cu câ]iva ani, la Lausanne. “Am fost frapat de frumuse]ea chipului [i de urâ]enia peisajului”, a spus el.
Dup\ p\rerea sa, cele dou\ tablouri prezint\ asem\n\ri uimitoare, mai ales în cazul rotunjimilor de la nivelul chipului [i al decolteului.
Profesorul Alessandro Vezzozi, director al Museo Ideale Leonardo Da Vinci din Toscana, consider\ c\ tabloul nu are în întregime aceea[i calitate, dar nu a dorit s\ se pronun]e în ceea ce prive[te paternitatea tabloului, atât timp cât studiile sale asupra acestei picturi sunt înc\ în curs.
“Ceea ce este important este c\ am putut s\ vedem ast\zi, pentru prima oar\, acest tablou [i c\ le-am permis [i altora s\ îl vad\”, a spus Vezzozi.
Funda]ia elve]ian\ i-a invitat pe to]i istoricii [i exper]ii specializa]i în opera lui Leonardo da Vinci s\ vin\ s\ vad\ tabloul, mai ales pe aceia care se îndoiesc de faptul c\ marele artist ita-lian ar fi pictat aceast\ “Mona Lisa” anterioar\, a[a cum consider\ profesorul Martin Kemp, profesor emerit la Oxford.
Contactat de AFP, Martin Kemp spune c\ imaginile din acest tablou produse cu raze X [i infraro[ii “nu con]in toate caracteristicile tablourilor identificate ca fiind pictate de Leonardo”. Martin Kemp pune totodat\ sub semnul întreb\rii anterioritatea acestei picturi în raport cu “Gioconda” de la Muzeul Luvru, subliniind faptul c\ aceast\ versiune “este conform\ cu starea final\ a picturii de la Luvru – care a suportat ni[te schimb\ri – [i deci, în consecin]\, ea nu poate preceda pictura de la Luvru”. t

Vezi si

Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces în România

Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces în România, iar hipertensiunea arterială este responsabilă de …