Friday , April 26 2024

Iata lista cu E-urile periculoase din alimente

Aditivii alimentari sunt substanțe chimice adăugate în diverse produse alimentare, pentru a le îmbunătăți aspectul, gustul sau pentru a le prelungi termenul de valabilitate.

E-urile sunt de două tipuri: bune şi foarte periculoase pentru sănătate.  “E” reprezintă faptul că au fost testate minim 6 ani şi atestate la nivel european, scrie curcubeu.ro

E-urile de care ar trebui să te fereşti sunt:

E 110, Cancerigen, îl găseşti în dulciuri, prăjituri, budinci sucuri
E 123, Cancerigen, interzis în SUA si Rusia, îl găseseşti în dulciuri, jeleuri, brânză topita
E 124, este toxic interzis în SUA şi îl găseşti în mezeluri
E 127, provoaca cancer al tiroidei la animale, posibil și la om, şi se găseşte în alcool, inghetata, prajituri, bomboane, sucuri racoritoare
E 128, este interzis in SUA si Australia, se găsesşte în carnea de hamburgeri
E 211 posibil cancerigen, interzis in SUA, dar permis la noi se găseşte în unele băuturi răcoritoare
E 220/E 228 provoacă alergii şi se găseşte în carnea de hamburgeri, cartofi deshidratați, fructe confiate, prajituri, bere, vin, otet de vin
E 230 este toxic, interzis in Australia , se găseşte în citrice
E 231 este toxic, posibil cancerigen. Interzis in SUA si Australia.
E 233 este toxic. Interzis in Australia.
E 249/E 252, posibil cancerigen, se găseşte în mezeluri si alimente conservate prin sărare, branza
E 320, posibil cancerigen, Conservant, cartofi deshidratați, uleiuri vegetale, supe concentrate, sosuri, guma de mestecat
E 425 este toxic respirator, se găseşte în jeleuri
E 621 provoacă efecte neurotoxice şi se găseşte în condimente, supe concentrate
E 95 posibil cancerigen, interzis in SUA, se găseşte în guma de mestecat, produse zaharoase, băuturi racoritoare
E 954 posibil cancerigen, se găseşte în Guma de mestecat, produse dulci, băuturi răcoritoare

E-uri periculoase mai sunt:

E 123 …E239, care sunt posibili cancerigeni
E 621 – glutamat de sodiu , se gaseste in supele instant concentrate, mezeluri, si unele condimente. Are efecte neurotoxice si poate provoca migrene si crampe
E 320 – E321, E211 – acidul benzoic si derivatii sai, cancerigeni
E 251 – nitrat de sodiu, cancerigen
E 252 – nitrat de potasiu, cancerigen
E 120, E 127, E 141, E 160 – alergici
E 127 – eritrozina, colorant rosu pentru compoturi si alte alimente, provoacă mutații genetice
E 102 – tratrazina, colorant galben pentru bauturi , mustar si gem, poate genera tumori tiroidiene sau crize de astm bronşic

Vitamina C din unele produse, foarte multe, e de fapt acid ascorbic de sinteza și nu este același lucru cu vitamina C naturală.

Printre acestea mai sunt E-urile bune:

E 306 – tucoferol, sau Vitamina E, este un antioxidant natural care ajuta la regenerarea celulelor
E 407 – caragenanul, emulsifiant natural
E 322 – lecitina, un antioxidant natural intalnit si in ciocolata
E 421 – manitolul de cofetarie
E 300 – riboflavina sau Vitamina B2
E 440 – acid ascorbic natural sau Vitamina C naturala
E 140 – clorofila, colorant natural folosit in cofetarii, colorarea pastelor de dinti si cosmeticalelor

Vezi si

1,5 miliarde de oameni din întreaga lume suferă de dureri cronice

Peste 1,5 miliarde de oameni din lume suferă de dureri cronice, o problemă globală cu …

One comment

  1. Da ce draq iara-ma sa mai mananci?Aia nu aia nu…pana si alea de la tara daca te gandesti bine tot is stropite ca daca nu le stropesti contra daunatorilor nu se mai fac…Mort da satul:D