Thursday , April 8 2021

Iata lista cu E-urile periculoase din alimente

Aditivii alimentari sunt substanțe chimice adăugate în diverse produse alimentare, pentru a le îmbunătăți aspectul, gustul sau pentru a le prelungi termenul de valabilitate.

E-urile sunt de două tipuri: bune şi foarte periculoase pentru sănătate.  “E” reprezintă faptul că au fost testate minim 6 ani şi atestate la nivel european, scrie curcubeu.ro

E-urile de care ar trebui să te fereşti sunt:

E 110, Cancerigen, îl găseşti în dulciuri, prăjituri, budinci sucuri
E 123, Cancerigen, interzis în SUA si Rusia, îl găseseşti în dulciuri, jeleuri, brânză topita
E 124, este toxic interzis în SUA şi îl găseşti în mezeluri
E 127, provoaca cancer al tiroidei la animale, posibil și la om, şi se găseşte în alcool, inghetata, prajituri, bomboane, sucuri racoritoare
E 128, este interzis in SUA si Australia, se găsesşte în carnea de hamburgeri
E 211 posibil cancerigen, interzis in SUA, dar permis la noi se găseşte în unele băuturi răcoritoare
E 220/E 228 provoacă alergii şi se găseşte în carnea de hamburgeri, cartofi deshidratați, fructe confiate, prajituri, bere, vin, otet de vin
E 230 este toxic, interzis in Australia , se găseşte în citrice
E 231 este toxic, posibil cancerigen. Interzis in SUA si Australia.
E 233 este toxic. Interzis in Australia.
E 249/E 252, posibil cancerigen, se găseşte în mezeluri si alimente conservate prin sărare, branza
E 320, posibil cancerigen, Conservant, cartofi deshidratați, uleiuri vegetale, supe concentrate, sosuri, guma de mestecat
E 425 este toxic respirator, se găseşte în jeleuri
E 621 provoacă efecte neurotoxice şi se găseşte în condimente, supe concentrate
E 95 posibil cancerigen, interzis in SUA, se găseşte în guma de mestecat, produse zaharoase, băuturi racoritoare
E 954 posibil cancerigen, se găseşte în Guma de mestecat, produse dulci, băuturi răcoritoare

E-uri periculoase mai sunt:

E 123 …E239, care sunt posibili cancerigeni
E 621 – glutamat de sodiu , se gaseste in supele instant concentrate, mezeluri, si unele condimente. Are efecte neurotoxice si poate provoca migrene si crampe
E 320 – E321, E211 – acidul benzoic si derivatii sai, cancerigeni
E 251 – nitrat de sodiu, cancerigen
E 252 – nitrat de potasiu, cancerigen
E 120, E 127, E 141, E 160 – alergici
E 127 – eritrozina, colorant rosu pentru compoturi si alte alimente, provoacă mutații genetice
E 102 – tratrazina, colorant galben pentru bauturi , mustar si gem, poate genera tumori tiroidiene sau crize de astm bronşic

Vitamina C din unele produse, foarte multe, e de fapt acid ascorbic de sinteza și nu este același lucru cu vitamina C naturală.

Printre acestea mai sunt E-urile bune:

E 306 – tucoferol, sau Vitamina E, este un antioxidant natural care ajuta la regenerarea celulelor
E 407 – caragenanul, emulsifiant natural
E 322 – lecitina, un antioxidant natural intalnit si in ciocolata
E 421 – manitolul de cofetarie
E 300 – riboflavina sau Vitamina B2
E 440 – acid ascorbic natural sau Vitamina C naturala
E 140 – clorofila, colorant natural folosit in cofetarii, colorarea pastelor de dinti si cosmeticalelor

Vezi si

Dr. Cobuz: Prevenția diabetului zaharat

„Screeningul” este definit ca drept identificarea prezumptivă a unei boli sau a unui defect nerecunoscut, …

One comment

  1. Da ce draq iara-ma sa mai mananci?Aia nu aia nu…pana si alea de la tara daca te gandesti bine tot is stropite ca daca nu le stropesti contra daunatorilor nu se mai fac…Mort da satul:D