Monday , March 4 2024

Undă verde pentru un parteneriat CJ – CNAIR pentru sectorul Suceava-Păltinoasa al Autostrăzii Nordului

Parteneriatul anunțat săptămâna trecută de Gheorghe Flutur între Consiliul Județean Suceava și Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) în vederea întocmirii documentației pentru construcția tronsonului de la Suceava la Păltinoasa din Autostrada Nordului a fost aprobat cu unanimitate de voturi de deliberativul județean sucevean.

Astfel, administrația județeană suceveană are mână liberă în privința realizării documentației – studiul de fezabilitate – pentru acel tronson de drum de mare viteză. Odată semnat acordul cu CNAIR, CJ Suceava va bifa al treilea demers de acest gen, după cel privind studiul de fezabilitate la centura în profil de autostradă a orașului Gura Humorului și încheierea unui drum cu legătură în viitoarea șosea de centură a orașului Gura Humorului (la rândul ei parte din viitoarea Autostradă a Nordului) și drumul expres de la Suceava la Botoșani.

Președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a explicat în ședința de miercuri a deliberativului județean că este vorba despre un tronson din lotul 3 (de la Vatra Dornei la Suceava) al Autostrăzii Nordului. Drumul de mare viteză Baia Mare – Bistrița (via Dej) – Vatra Dornei – Suceava cunoscut cu denumirea de „Autostrada Nordului”, cum a fost consacrată legal de altfel, are o lungime totală de circa 300 de kilometri și, inițial, cea mai avansată părea a fi realizarea studiului de fezabilitate pe lotul 3, numai că pe parcurs situația s-a schimbat și a fost reziliat contractul.

Între timp, CJ Suceava acceptase ca să facă proiectarea la faza de studiu de fezabilitate pentru centura Humorului iar rezilierea contractului pe restul din lotul 3 nu a picat deloc bine. Și ca să existe o oarecare continuitate și legătură la un alt drum de mare viteză, s-a mers pe ideea ca tot CJ să facă studiul pe porțiunea de la Suceava la centura Humorului, în condițiile în care acest tronson urma să se intersecteze cu viitoarea autostradă A7.

„În felul acesta, dacă ai un proiect matur, poți să te duci și să ceri Ministerului Transporturilor să dea drumul la autostrada Nordului până la Voroneț. Adică pentru varianta ocolitoare Humor ne-am implicat noi, am câștigat timp și dacă și pentru ruta aceasta de la Suceava pe la Vornicenii Mari, Drăgoiești, Berchișești, Capu Codrului până la Păltinoasa vom avea documentația putem să discutăm să mergem cu un proiect matur pentru autostrada Nordului. De aceea am cerut să ne implicăm noi, Consiliul Județean Suceava, pentru a putea demara procedurile ca să nu se piardă timpul”, a afirmat Gheorghe Flutur.

Pe teritoriul județului Suceava există însă două loturi din viitoarea Autostradă a Nordului, un altul fiind Bistrița – Vatra Dornei, la care se nu s-a reziliat contractul, dar unde a apărut o problemă cu un viitor nod rutier pentru care existau niște discuții contradictorii cu unii. ”Zilele acestea a fost o mediere pentru Poiana Stampei. Am trimis oamenii de la CJ Suceava, au mediat și cred că am rezolvat problema împreună cu Primăria Poiana Stampei”, a spus Gheorghe Flutur. (D.P.)

 

 

Vezi si

250 de medici stomatologi au participat la un curs organizat de Colegiul Medicilor Stomatologi Suceava

Sâmbătă, 2 martie 2024, Colegiul Medicilor Stomatologi Suceava (CMS-SV) a organizat o întâlnire la care …