Un gigant din industria auto vrea să deschidă o fabrică la Vatra Dornei. Primarul, în înțelegere cu micii patroni din zonă, îl ține la ușă de jumătate de an

reportersite
12 iulie 2016, 8:21

Compania Leoni AG a dorit să deschidă la Vatra Dornei a patra fabrică din țară. In acest sens, a solicitat administrației locale o parcelă de pământ în zona extravilană, industrială, a orașului. Se pare că după șase luni de tergiversări și amânări, cei de la Leoni au renunțat la proiectul prin care ofereau aproximativ 400 de locuri de muncă locuitorilor din zonă. Primarul Ilie Boncheș susține că totul este doar o temă de campanie electorală, uitând probabil că s-a încheiat de ceva vreme campania. De ce refuză autoritățile locale un asemenea investitor, care are drept  clienți Mercedes Benz, BMW și Rolls-Royce și care dă de lucru oamenilor din zonă? Se pare că proprietarii de pensiuni și mici afaceri fac presiuni pe lângă primar, de teamă că vor rămâne fără forță de muncă

 primaria vatra dornei

 

Compania Leoni AG, producător de sisteme de cablare și panouri de bord auto, care derulează proiecte importante cu clienți mari de la nivelul pieței auto internaționale, Mercedes Benz, BMW și Rolls-Royce, a încercat să mute o parte din producția din România în Vatra Dornei, intenționând astfel să deschidă a patra fabrică din țara noastră, oferind aproximativ 400 de locuri de muncă pentru locuitorii din zonă. După cum reiese din declarațiile reprezentanților firmei, s-a depus la Primăria din Vatra Dornei documentația necesară în acest sens, dar după mai bine de șase luni de tergiversări și amânări, nu s-a făcut nimic. Concret, cei de la Leoni au solicitat autorităților locale din Vatra Dornei o parcelă de teren extravilan, în fosta zonă industrială a orașului, unde urma să fie ridicată a patra lor fabrică din România. Dar se pare că, în loc să sprijine și să atragă investitorii în zonă, autoritățile locale au preferat să nu facă nimic.

ilie-bonches

Primarul Ilie Boncheș

In zonă s-a instituit un fel de sindicat al proprietarilor de pensiuni care a făcut tot felul de demersuri pe lângă primarul Ilie Boncheș, motivând că în acest fel vor rămâne fără forță de muncă, noua fabrică Leoni urmând să ofere dornenilor aproximativ 400 de locuri de muncă.  „Totul este doar o temă de campanie electorală din partea contracandidaților mei, care încearcă să mă discrediteze. Am tot fost întrebat de ce nu le-am dat pământ celor de la Leoni și de ce nu i-am sprijinit. Văd că toată lumea încearcă să mă discrediteze. Am toată deschiderea pentru a aduce investitori la Vatra Dornei”, a declarat primarul Ilie Boncheș, contactat telefonic de către redactorii cotidianului „Obiectiv”.

Leoni-Bistrita

Fabrica LEONI din Bistrița

De partea cealaltă, Teofil Păcurari, director Leoni la fabrica din Bistrița Năsăud, nu a precizat dacă se mai intenționează pe viitor deschiderea unei fabrici la Vatra Dornei sau dacă reprezentanții companiei au găsit deja o altă locație pentru a deschide o nouă linie de producție în țară.

In prezent, compania Leoni AG are peste 11.700 de angajați în cele trei fabrici din Pitești, Arad și Bistrița Năsăud.

În Europa de Est, Leoni are fabrici în Polonia, Rusia, Serbia, Slovacia și Ucraina.  Compania Leoni este cel mai mare angajator din Bistrița Năsăud, făcând recrutări și în județele Mureș, zona Reghin și Suceava, zona Vatra Dornei. (Cristina RUSTI)

12 Comentarii pe acest subiect. Spune-ti parerea!

 1. Mihai 16/07/2016 la ora 4:51 -

  Dacă doriți sa faceți fabrica va ajut eu cu terenul va rog sa ma contactați pe gmail sau pe Facebook dacă sunteți interesați

 2. jeny 14/07/2016 la ora 13:11 -

  de ce nu achiziotioneaza spatiul cooperatiei de pe drumul de centura 200 m. de gara mare care st
  a nefolosit de 5 ani?

 3. Cineva infornat 13/07/2016 la ora 23:09 -

  Patronii de pensiuni pe de o parte dar cam ce forța de munca pierdea Chiforescu de la Aqua Carpatica. Mda… Stelian Chiforescu, consilierul economic al primarului si omul din spatele lui Bonches. Pai la el se plătesc orele suplimentare dublu ca la Leoni oare!?

 4. Toni 13/07/2016 la ora 22:44 -

  Pai da!!Daca e adevarat,atunci „patronii de slugi” sa mareasca salariile,sa fie corecti cu angajatii si nu se vor teme de concurenta.In Dorna a fost mereu monopol pe forta de munca…

 5. popescu flaviu 13/07/2016 la ora 17:37 -

  fiul dornei ha? pana la urma asta face un fiu, ia tot de la maicasa si nu ii da nimic in schimb

 6. anonim 13/07/2016 la ora 16:00 -

  de ce nu se mai spune nimic de proiectele uriase care se promiteau in campanie?

 7. khaustick 13/07/2016 la ora 13:42 -

  Sincer sper ca nu este adevarat cea ce spune in articolul de mai sus, daca este adevarat atunci rusine conducatorilor care s-au lasat influentati de interesele unor mici (patronasi) carora nu le convine aparitia unei firme care implementeaza un program normal de de munca si un salariu cat de cat decent, dar probabil se va afla cu timpul care este adevarul .

 8. Anonim 13/07/2016 la ora 13:14 -

  De ce sunteti atat de usor influentati de cei care mint cu nerusinare ca sa faca rau unui om? Chiar credeti asa ceva? Credeti ca aia daca aveau de facut in Dorna ceva, nu faceau? Ce naiba sunteti atat de naivi! Compania Leoni AG e o firma foarte mare, si va spun clar ca nu se putea pune in fata lor nici macar primarul. Daca aveau de facut ceva, faceau!!!!!! Doamne, de asta nu merge treaba in tara asta, sunt multi mancatori de rahat ca au pierdut ciolanu! In loc sa mancati ciuperci, puneti mana si ajutati primarul nu incercati sa il denigrati ca sunteti 0 barat pe langa el si urmariti numai interesele voastre! Puneti osul la munca ca sunteti consilieri, faceti ceva in orasul asta sa puteti fi apreciati si pe urma dati din gura, deocamdata sunteti varza la capitolul asta!

 9. Bogdan 13/07/2016 la ora 10:26 -

  In loc sa vin acasă sa am unde veni sa muncesc mai bn stau printre străini! MULȚUMESC domnule primar!!!

 10. Bogdan 13/07/2016 la ora 10:24 -

  Bine ca lam votat!!!!

 11. Georgr 13/07/2016 la ora 9:13 -

  Nu imi vine sa cred ca primarasul a refuzat o asemenea oferta. In primul rand oferea locuri de munca in oras si in al doilea rand se mai promova orasul. Cu asemenea oferte nu te intalnesti la fiecare colt. Rusine domnule primar. Eu am fost nevoit sa plec in alt oras din cauza locului de munca. Pacat ca avem un oras frumos dar nu are cine sa il conduca

 12. CALUL BALAN 12/07/2016 la ora 10:10 -

  cam asta-i ” tactica ” primarasilor si la nivel national. Nu ma mira de ce un prostovan de primar din Dorna procedeaza astfel.