Friday , May 17 2024

Taxa de salubrizare în municipiul Suceava va fi 5 lei/persoană/lună de la 1 ianuarie

consiliuA

Cu 15 voturi „pentru” şi niciun vot împotrivă, proiectul de hotărâre care a fost iniţiat de primarul Ion Lungu a trecut, nu înainte de contre între USL şi PDL, cei din urmă reproşându-le primilor că au fost populişti atunci când taxa a fost micşorată de la 4 lei la 3 lei iar datoriile la salubrizare au crescut

Cetăţenii municipiului Suceava vor plăti o taxă de salubrizare mai mare cu 66% în 2014 faţă de cea din 2013, majorarea solicitată în repetate rânduri de primarul Ion Lungu fiind aprobată în şedinţa de ieri a Consiliului Local Suceava. In primele ore ale şedinţei de ieri, de altfel una din cele mai lungi din acest mandat, au fost prezenţi toţi cei 23 de consilieri locali – 10 PDL, 12 USL (6 PNL şi 6 PSD) şi 1 PPDD, acesta din urmă activând, formal, în grupul celor de la USL. Pentru ca acest proiect de hotărâre să treacă era nevoie de votul a 50%^1 din numărul de consilieri, prin urmare era suficient ca numai voturile de la PSD şi PNL să fie date în favoarea proiectului iniţiat de primar pentru ca taxa de salubrizare să fie majorată.
„Cred că trebuie să dăm curs raţiunii. Nu sunt bani. Avem restanţe de 30 de miliarde de lei vechi către firma de salurbizare şi de încasat restanţe de încă douăzeci de miliarde de lei vechi. Nu este vorba aici de Primăria sau de taxa lui Lungu, dar trebuie să înţelegem că de câţi bani plătim, tot de atâţia vom face salubrizare şi deszăpezire”, au fost argumentele primarului. El a mai explicat că în aceste condiţii banii încasaţi ar urma să meargă spre salurbizarea şi deszăpezirea străzilor principale iar dacă vreun cetăţean îl va întreba de vreo stradă secundară, el îi va răspunde ca să-i întrebe pecei din Consiliul Local. După cum a mai spus primarul, taxa de salubrizare din municipiul Suceava este mai mică şi faţă de cea din comunele învecinate, darămite fraţă de cea din alte oraşe unde ajunge chiar şi la 10 lei.
In final, după mai multe discuţii în care primarul a argumentat că este nevoie de o taxă mai mare pentru că sunt probleme în salubrizare cauzate tocmai de încasările mici pe fondul unei taxe scăzute, majorarea taxei a fost votată de 15 consilieri locali, niciunul dintre ceilalţi nu au dat un vot clar „contra” acestui proiect, deşi abţinerea lor de la vot nu a putut fi catalogată, conform legii, ca fiind un vot „pentru”. Aceasta este forma pe care o folosesc, de altfel, cei mai mulţi aleşi locali şi judeţeni atunci când nu vor să se poziţioneze clar în favoarea sau împotriva vreunui proiect.
Totuşi, în timpul dezbaterilor pe tema acestui proiect, au fost contre din partea celor de la USL şi a celor de la PDL, dar şi unii consilieri de la USL au lăsat să se înţeleagă că nu ar agrea neapărat aceastră majorare de tarif. Cei de la PDL le-au reproşat cleor de la USL că la începutul anului 2013 au fost populişti când au diminuat taxa lunară de salurbizare de la 4 lei de persoană la 3 lei, doar pentru a contrabalansa imaginea negativă legată de indexarea taxelor şi impozitelor pe proprietate cu 16,05%. Au fost contre scurte între fostul şi actualul viceprimar care se ocupă de salurbizare, Lucian Harşovschi şi, respectiv, Gavril Vîrvara. Cel de-al doilea i-a spus că din iarnă şi până acum a fost curăţenie mai multă în oraş, cu toate că s-a micşorat taxa de salubrizare iar primul i-a răspuns că populaţia nu este chiar de acord, ulterior lăsând să se înţeleagă că ar fi vorba mai ales de iarna trecută când deszăpezirea a lăsat de dorit.
Consilierul PSD Tiberius Brădăţan a lăsat, de asemenea, să se înţeleagă că nu este pe deplin convins că dacă se măreşte taxa vor creşte încasările în condiţiile în care nici acum nu se încasează suficient de mult de la populaţie. Consilierul PNL Daniel Prorociuc a făcut o mică gafă, încercând să îl contreze pe Lucian Harşovschi şi spunându-i că PDL a introdus această taxă de salubrizare. Replica scurtă a venit însă de la Viorel Seredenciuc care i-a răspuns, sec, să scoată USL taxa dacă tot cred că nu este bună. După cum s-a văzut, taxa a fost majorată însă şi cu concursul USL. In schimb, Lucian Harşovschi a făcut apel la memorie şi a spus că, de fapt, taxa pe salubrizare nu a fost introdusă în 2010, ci în 2007 – când PNL era la Putere şi exista, la mai multe niveluri, o înţelegere de colaborare în unele planuri cu PSD. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Protest spontan la Agenția pentru Protecția Mediului Suceava, împotriva discriminării salariale

Salariații din cadrul Agenției pentru Protecția Mediului Suceava  au întrerupt activitatea, joi, 16 mai 2024, …