Sunday , May 19 2024

Sucevenii, din ce în ce mai bolnavi

Față de anul trecut, a crescut numărul sucevenilor diagnosticați cu boli grave de inimă, diabet și cancer. Peste 40.000 de suceveni sunt diagnosticați cu cardiopatie ischemică. Peste 27.000 de persoane figurează în evidențele medicilor specialiști cu diabet zaharat, iar peste 18.000 suferă de tulburări mintale. Singurele afecțiuni care au cunoscut o curbă descendentă în această perioadă, conform statisticilor, sunt ulcerul, ciroza și hepatita cronică, în timp ce numărul persoanelor care suferă de epilepsie s-a menținut la un nivel constant 

 
bolnavi spital

După cum reiese din ultima statistică emisă de Direcția de Să­nătate Publică județeană, suce­venii sunt din ce în ce mai bolnavi, numărul pacienților diagnosticați cu afecțiuni cronice fi­ind în creștere continuă. In statistica DSP se precizează că nu­mă­­rul persoanelor cu afecțiuni cro­nice grave, cum ar fi hipertensiunea arterială, cardiopatia ische­mică, cordul pulmonar cronic, bolile pulmonare cronice ob­struc­­tive, cele cerebro-vasculare, insuficiența renală cronică, diabetul zaharat, tulburările min­tale, cancerul sau tuberculoza au făcut mai multe victime în primele luni din acest an decât în aceeași perioadă din 2015, și mai multe de la o lună la alta. Sin­gurele afecțiuni care au cunoscut o curbă descendentă, conform statisticilor, sunt ulcerul, ciroza și hepatita cronică, în timp ce numărul persoanelor care suferă de epilepsie s-a menținut la un nivel constant.
Astfel, în evidențele medi­cilor cardiologi sunt aproape 70.000 de persoane diagnosticate cu această afecțiune în timp ce numărul pacienților cu cardiopatie ischemică este de peste  40.000, înregistrându-se astfel o curbă ascendentă față de cazurile din aceeași perioadă a anului trecut. O situație crescătoare se re­marcă și la bolile cerebro-vasculare. La sfârșitul lunii iulie a acestui an, în evidențele medi­cilor specialiști figurau 9.840 de pacienți cronici, numărul acestora fiind cu aproape 300 mai mare decât cel înregistrat în aceeași perioadă a anului trecut, când erau 9.576 de pacienți. Numărul persoanelor cu diabet zaharat este, de asemenea, în creștere, de la 25.763 de cazuri înregistrate în perioada ianuarie-iulie 2015 la 27.098 în același interval din 2016. Si cazurile de cancer sunt mai multe. In primele luni ale anului trecut erau aproape 9.668 de suceveni diagnosticați cu tumori maligne, pentru ca acum să fie 10.102 de persoane care suferă de cancer.
Situația este diferită în cazul tuberculozei. In intervalul ianua­rie-iulie 2015, erau 416 cazuri, acum fiind 367. O creștere se înre­gistrează și în ceea ce pri­vește îmbolnăvirile prin insuficiență renală cronică, de la 2.486 de cazuri în primele luni ale anului trecut la 2.802 în acest an, în același interval.
Peste 18.000 de suceveni suferă de tulburări mintale
In ultimii ani se constată o creștere alarmantă a numărului de bolnavi psihic la nivelul jude­țului Suceava. Periodic, medicii psihiatri trag semnale de alarmă în ceea ce privește evoluția boli­lor psihice. Pe parcursul ulti­milor ani, numărul cazurilor de afec­țiuni psihice înregistrate în sistemul medical aproape că s-a dublat. In realitate însă, numărul tulburărilor psihice este semnificativ mai mare și se întinde pe o paletă largă, de la sfera tulbu­rărilor ușoare anxios-depresive, atacuri de panică, dependența de alcool și substanțe, la psihoze, boli endogene, de coloratură afec­tivă sau schizofrenie. Pro­ble­ma cea mai mare este că bolnavii psihic sunt abandonați de sistem și pot oricând produce tragedii. Aceștia devin fie imprevi­zibili, fie violenți când nu ur­mează un tratament adecvat. Din cauza sărăciei și a stresului, peste 18.000 de suceveni au ajuns să figureze în evidențele secțiilor de Psihiatrie ale spitalelor din județ. Bolnavii de schizofrenie, de exemplu, dacă nu își mai iau tratamentul, pot deveni periculoși. Cei mai mulți sunt îngrijiți de familie, dar în multe cazuri ru­dele sunt depășite de situație. Există și cazuri în care rudele încasează ajutorul bănesc de la stat, fără să le mai pese de bolnavi, iar în lipsa medicamen­te­lor, aceștia comit fapte de o violență extremă. Specialiștii sus­țin că, dintre cei 18.359 de suce­veni care suferă de diverse afecțiuni psihice, câteva sute se opun vehement medicamentelor. Dacă bolnavii psihic își iau tratamentul, totul este în regulă.
O curbă ascendentă au mai cunoscut și bolile pulmonare cronice obstructive, în prezent fiind peste 14.000 de pacienți diagnosticați cu această maladie, mai exact 14.167, de la 13.800 de bolnavi, câți erau anul trecut. Conform datelor centralizate de DSP, o evoluție ascendentă a cu­nos­cut și cordul pulmonar cronic, o boală cu care, în primele luni din acest an, au fost luați în evidență 1.092 de suceveni, față de 1.059 în aceeași perioadă a anului trecut.
O creștere ușoară înre­gis­trează și cazurile de ulcer, de la aproape 9.000 de îmbolnăviri în primele luni ale anului trecut la 9.125 în perioada similară a anului în curs.
O situație asemănătoare se observă și în cazul bolilor-ficatului – ciroze și hepatite cronice -, afecțiuni cu care în ianuarie-iulie 2015 au fost luați în evidență 11.012 bolnavi, față 11.191, câți sunt în prezent. Numărul persoanelor care suferă de epilepsie s-a menținut la un nivel constant, și anume 2.690 de cazuri în ianuarie-iulie 2015 și în același interval din 2016. (Cristina RUSTI)
 

Vezi si

Gheorghe Flutur, la lansarea candidatului PNL la Preutești: „100% la alegeri viitorul primar va fi Daniel Mihăilă”

Duminică, 19 mai, a avut loc lansarea candidaturii la funcția de primar al comunei Preutești …

3 comments

  1. Domnule Valer ,sunt de acord cu dumneavoastra ! Dar cine o sa faca ordine? Tata Mare? Este clar ca in filialele locale ale partidelor la noi prea putini oameni performanti au intrat ! Un pic de demnitate ,de curaj trebuie sa avem,toate persoanele indatorate la banci intra in partide si dupa ce ajung pe functii datorita prostiei noastre,prima grija a lor este sa inapoieze banii bancii,dupa aia isi face o “rezerva” pe campania viitoare si apoi strange pentru traiul cotidian! Chefuri,amante,masini scumpe ,copii la scoli mai aproape sau mai departe si…mandatul s-a terminat…! Cunosc cel putin zece persoane dintre conducatori de culori politice diferite dar nu le dau numele …ma gandesc ca nu v-a fi publicat acest comentariu…oricum multumesc “Obiectivului” pentru aceasta posibilitate de a ne exprima !

  2. Nesimțirea și incompetenșe celor care conduc acest județ de 25 de ani își spune cuvântul.Sărăcia,lipsa locurilor de muncă,hoția,furăciunea edililor face ca mediul din acest județ să fie cât mai nociv mai ales pentru locuitori.Corupția de la cele mai mici nivele,cumpărarea funcțiilor ,comportamentul celor ce conduc instituțiile duce zilnic la imbolnăvirea populației.Nicăieri nu e mai mare mizerie și la propiu și la figurat ca în acest județ.Cei care raăies zilnic aici nici nu mai realizează despre gravitatea faptelor comise …obișnuința mizeriei a dus la umilirea populației.Numericii nu au făcut nimic niciunul decât pentru buzunarul și prosperitatea lor,să-și trimită odraslele în Anglia la studii și apoi potopul.
    Dintr-un județ care până în 90 avea unele din cele mai longevive populații , a ajuns în 25 de ani de CORUPȚIE ȘI MIZERIE să -ți nimicească proprii semeni.Au mai invadat și nemernici din alte județe pe post de șefi ,care au distrus total acest județ.I.F.A ȘI CERNOBĂLUL NU A REUȘIT SĂ UCIDĂ ATÂTA CAT AU NUMICIT MIZERABILII DUPĂ 90!

  3. Aici se vede cu adevarat gradul de implicare al conducatorilor ,al alesilor ! Mai bine zis neimplicarea cu asolut nimic ! Dar cine si cum sa se implice cand mai toti conducatorii de institutii suceveni sunt numiti politic ! Daca nu raspunde la sforarii ,i se insceneaza ceva ,este chemata preasa de partid si gata …punem o marioneta ! Trebuie sa stim ce mancam si cum mancam ! Cel mai bun medicament(verificati-l) este foamea !!! Sa nu mai fim sclavii gurii ,tot timpul ne gandim la masa ,ca la ceva “obligaoriu” ! Sarea poate sa dispara ,sa lasam noi chestia cu traditionalul…la fel zaharul . Uleiul prajit este OTRAVA ! Ce fac medicii ,de ce nu apar in presa zilnica scrisa si audio reportaje pentru educarea cetatenilor ! Uleiul crud eventual sau untura sunt mai sanatoase…Sa lasam noi reportajele cu ce a facut Flutur si camarila sa,aceste reportaje sunt distructive ! Oameni buni,bucovineni :Vreti sa fiti sanatosi si sa va bucurati cat mai mult de acest colt de rai Bucovina? Nu stati in casa ,iesiti,plimbati-va cu bicicleta ,pe jos dar iesiti ! Consumati cat maimulte legume,varza si sfecla rosie cu hrean !!! Veti avea rezultate uimitoare ! Doamne Ajuta !