Monday , May 20 2024

Şcolile și universitățile din regiunea Cernăuți își suspendă activitatea timp de două săptămâni din cauza coronavirusului

Declarațiile inițiale ale oficialilor cernăuțeni cu apelurile la calm și abordarea mai puțin precipitată cu privire la „tradiția suspendării cursurilor” (aluzie la măsurile luate în ianuarie din cauza deselor cazuri de gripă sezonieră) nu au ținut decât două zile. Deși cernăuțeanul care a călătorit din Italia prin Suceava până în Ucraina și a fost diagnosticat cu coronavirus se simte mai bine, alte două cazuri au fost semnalate tot la cernăuțeni reveniți recent din Italia, dar și la un student din anul întâi la Facultatea de Medicină din capitala nordului Bucovinei 

Şcolile, colegiile și universitățile din Regiunea Cernăuți au suspendat pregătirea de la 6 martie timp de 14 zile până la 22 martie, inclusiv, pentru a preveni răspândirea coronavirusului în Ucraina. Măsura a fost făcută publică în după amiaza zilei de joi, 5 martie, însă conducerea din Regiunea Cernăuți se pregătea de joi dimineață să pună sub carantină grădinițe, școli și instituții de învățământ superior, a declarat șeful Administrației Regionale de Stat.

Din cauza răspândirii coronaviruslui, autoritățile regiunii Cernăuți au în vedere despre posibila intrare în carantină a tuturor instituțiilor preșcolare, școlilor medii de cultură generală și a instituțiilor superioare. „În conformitate cu recomandările Ministerul Sănătății din Ucraina, în următoarele ore se vor întruni într-o ședință extraordinară membrii comisiei privind asigurarea securității ecologice și pentru situații de urgență, în cadrul căreia va fi luată decizia de intrare în carantină a grădinițelor, școlilor, instituțiilor superioare din regiunea Cernăuți”, a specificat șeful Adminsitrației regionale de stat Cernăuți, Serghii Osaciuk, în cadrul unui briefing din 5 martie, citat de BucPress.

De altfel, presa cernăuțeană îi conferă mai mult spațiu acestuia ca niciodată, guvernatorul Osaciuk vorbind destul de deschis cu privire la panica pe care unii cernăuțeni o au nu atât de boala în sine, cât de reacția vecinilor și a cunoscuților, motiv pentru care evită medicul. Primarul Cernăuțiului, Oleksii Kaspruk, a declarat – citat de Libertatea cuvântului – că deoarece Ministerul Sănătății din Ucraina recomandă introducerea carantinei va fi convocată o ședință a unei comisii de specialitate și se va lua o decizie cu privire la intrarea în carantină a școlilor. Anterior însă luării unei astfel de decizii la nivelul regiunii Cernăuți, autoritățile din orașul Novodnistrovsk au anulat încă din data de 4 martie evenimentele festive inclusiv un concert dedicat femeilor cu ocazia sărbătorii de 8 martie, un concurs de frumusețe pentru copiii și, de asemenea, a fost anulat un spectacol de circ care urma să aibă loc chiar miercuri, 4 martie.

Viceministrul Sănătății din Ucraina, Viktor Liașko, a anunțat interzicerea tuturor manifestațiilor și evenimentelor publice din cauza coronaviruslui. „Din păcate, va trebui să aplicăm măsuri restrictive antiepidemice”, a declarat viceministrul sănătății în cadrul briefingului din 5 martie, la Novîi Sanjar (localitatea din regiunea Poltava în sanatoriul căreia au fost internați ucrainenii evacuați din orașul chinez Wuhan). Astfel, vor fi interzise toate evenimentele publice, organizarea de conferințe, competiții sportive, temporar vor fi închise școlile, toate aceste măsuri de carantină vor fi aplicate pentru a preveni răspândirea coronavirusului. El a adăugat că, ieri dimineață, mai erau încă 10 suspiciuni de infecție cu coronavirus în Ucraina. „În laborator se află probe de la alte 10 persoane cu suspiciuni de a avea coronavirus. Așteptăm rezultatele de laborator pentru a avea un diagnostic clar”, a declarat viceministrul sănătății.

Pe de o parte, potrivit directorului adjunct al Departamentului de Sănătate al Administrației Regionale de Stat, Maria Polișciuk, rămâne satisfăcătoare starea primului ucrainean care a fost diagnosticat cu coronavirus: cernăuțeanul de 38 de ani după ce s-a întors din Italia, cu avionul care a aterizat la Suceava și ulterior s-a deplasat cu mașina la Cernăuți, fiind spitalizat abia după trei zile într-un salon izolat al secției de boli infecțioase a spitalului clinic regional. Între timp, bărbatul  din Cernăuți infectat cu corornavirus se simte bine, anunță serviciul de presă al Administrației Regionale de Stat, citat de Libertatea Cuvântului. „Bărbatul este internat la Secția de boli infecțioase a Spitalului clinic regional. El se simte bine. Tusea a scăzut din intensitate, are poftă bună de mâncare și doarme bine”, se menționează în comunicatul de presă. „Cernăuțeanul diagnosticat cu coronavirus se simte mai bine”, a declarat și șefa secției boli infecțioase, Valentina Mândrescu, citată de BucPress.

De cealaltă parte, printre cei 10 ucraineni cu suspiciuni de a avea coronavirus la care s-a referit ministrul adjunct al Sănătății din Ucraina se află un student din Cernăuți. Tânărul este „boboc” la Universitatea de Medicină din Cernăuți și venise în vacanță la părinți, în orașul Rivne (nordul Ucrainei), și a fost spitalizat de urgență. Părinții studentului, medici de profesie, au înștiințat medicul de familie despre feciorul care prezintă simptomele unei viroze respiratorii. La apariția primelor simptome de gripa, tânărul a revenit acasă, la părinți, care au contactat imediat “linia fierbinte” în regim non-stop, notează BucPress care citează, la rândul său, din CvNews. „Au fost trimise probe la laboratorul Centrului de sănătate publică din Kiev. La etapa actuală studentul din Cernăuți este internat în secția de boli infecțioase a Spitalului central orășenesc Rivne”, a specificat directorul adjunct al Departamentului de sănătate al regiunii Rivne, Oleg Vivseanik, citat de BucPress. De asemenea, din celelalte noi cazuri de coronavirus în Ucraina, două sunt înregistrate în regiunea Cernăuți, fiind vorba de două persoane care s-au întors recent dintr-o călătorie în Italia și au fost internate în secția de boli infecțioase cu suspiciuni de coronavirus. Pe de altă parte, se pare că nu toate persoanele internate la spital cu suspiciuni de coronavirus sunt infectate cu COVID-19, presa cernăuțeană dând exemplul unei femei care fusese internată cu astfel de suspiciuni pentru ca, în urma analizelor, să rezulte că are, de fapt, pneumonie.

Grănicerii și vameșii, care se aflau la serviciu în ziua în care persoana infectată cu coronavirus s-a întors din Bergamo – Italia, prin Suceava, în Cernăuți – Ucraina, se află sub observația strictă a medicilor. În cazul depistării unor simptome ale virozelor respiratorii, ei vor fi izolați, a declarat purtătorul de cuvânt al detașamentului de grăniceri din Cernăuți, Serghii Brovko. Persoanele, care au contactat cu cernăuțeanul infectat de coronavirus, sunt supuși testelor de laborator. Este testată pentru infecția cu COVID-19 și soția bolnavului. Persoanele care au călătorit în Italia pot contacta o linie telefonică deschisă non-stop. (Dan PRICOPE)

 

Vezi si

Gheorghe Flutur, tur de forță prin șapte comune sucevene

Duminică, președintele PNL Suceava, Gheorghe Flutur, a făcut un adevărat maraton, vizitând dimineață piața din …