Friday , April 26 2024

Revizie la Termica. Probabil ultima

termica1

Incepând de astăzi şi până la sfârşitul lunii, sucevenii racordaţi la reţeaua centralizată de termoficare, care locuiesc în 22.000 de apartamente, nu mai au apă caldă. Motivul – revizia anuală a instalaţiilor şi reţelelor de transport ale societăţii. Termica este în insolvenţă cu datorii de 456 miliarde de lei, populaţia plăteşte când şi când utilităţile iar speranţa se îndreaptă, tot mai mult, către noua centrală cu biomasă, ce se construieşte în coasta Termica. Temerea sucevenilor este însă legată de tarifele care ar putea să le promoveze investitorii privaţi de la Adrem Invest – Bioenergy, după ce vor pune în funcţiune centrala pe biomasă

Incepând de astăzi 5 august a.c., SC Termica SA intră în revizie, iar cele 22.000 de apartamente din municipiul reşedinţă de judeţ la sistemul centralizat de alimentare cu agent termic nu vor mai beneficia de apă caldă până pe data de 30 august, practic întreaga această lună de vară. Lucrările de reparaţii vor include în principal intervenţii la CAF-urile de lângă Ambro ce vor trebui pregătite să furnizeze şi căldură din jurul datei de 15 octombrie. Alte lucrări vor fi realizate şi pe magistralele de transport, reţele de distribuire şi în punctele termice. Cât priveşte CET-ul ca atare, cel situat în lunca râului Suceava şi lângă care se prefigurează construirea unei noi centrale termice care să devină funcţională până la sfârşitul anului, nici nu se mai pune problema investirii de bani în revizii. In cel mai bun caz, dacă centrala pe biomasă Adrem Invest va fi terminată în termenul asumat, CET-ul va intra în conservare. Pe majoritatea sucevenilor îi aşteaptă însă o perioadă dramatică. Până acum, vara a ţinut cu noi şi cu excepţia a două zile, nu am avut în această vară caniculă. Chiar din momentul în care meteorologii au anunţat creşterea temperaturilor, în a doua parte a verii, decizia de sistare a furnizării apei calde în sistem centralizat a fost deja luată. Deşi unii răutăcioşi ar putea spune că în perioade calde sunt recomandate duşurile reci, orice om bine întenţionat ştie că apa rece, în contact cu trupul înfierbântat de căldură a unui om îi poate produce acestuia mari probleme de sănătate. Dar sucevenii, mai tineri ori mai în vârstă, s-au obişnuit, de atâţia ani, cu tratamentul administrat de societatea de furnizare a agentului termic. Desigur, Termica nu se află în cea mai bună perioadă a existenţei sale, unii apreciind că se află într-un fel de “ţinere în viaţă de aparate”.
Datorii totale de 456 de miliarde de lei vechi
Firma are datorii totale 456 de miliarde de lei vechi, sumă din care 260 de miliarde reprezintă banii neplătiţi către Unicom Holding SA Bucureşti, pentru aproape 90 de mii de tone de cărbune folosit în producerea a agentului termic, pentru care nu s-au plătit facturile emise încă din luna noiembrie a anului trecut. Pierderile pe anul 2012 au fost de 413 miliarde de lei vechi, cheltuielile la 1.000 de lei producţie fiind de 1.335 lei, în 2012. Tribunalul Suceava a acceptat deschiderea procedurii insolvenţei, care în general este interpretat ca un pas sigur către faliment, în condiţiile în care societatea de furnizare a enegiei termice nu se poate baza decât pe plata voluntară a cheltuielilor din partea celor 21.000 de proprietari de apartamente din municipiul Suceava, care ar trebui să vină cu plăţile la zi. Chiar şi în această situaţie, datoriile SC Termica nu ar putea fi plătite nici la jumătate din cuantumul lor
SC ACET SA Suceava solicită de asemenea plata unor facturi totale de 107 miliarde de lei vechi de la SC Termica SA, SNTFM CFR Marfă are de încasat 24,5 miliarde de lei vechi; EoN Energie România vine şi ea cu o datorie neîncasată de 3 miliarde lei vechi, alături de o sumedenie de agenţi economici care au prestat servicii pentru Termica SA Suceava şi care nu şi-au încasat banii cuveniţi pentru munca făcută.
Alături de aceste datorii din relaţiile contractuale ale SC Termica, vin şi cele către bugetul consolidat al statului. La bugetul asigurărilor sociale – contribuţia firmei pentru drepturile de pensie ale angajaţilor, datoria este de 27,6 miliarde de lei vechi. La bugetul de stat trebuie plătite alte 16,4 miliarde de lei vechi. Accesoriile – majorări şi penalităţi de întârziere pentru sumele nevirate către bugetul consolidat al statului însumează alte 11,2 miliarde de lei vechi. In comparaţie cu aceste datorii astronomice, valoarea totală a debitelor către cei câţiva zeci de agenţi economici cărora nu li s-au achitat facturile, în valoare totală de 5,23 miliarde de lei vechi, este mai nimic.
Insolvenţa Termica, solicitată chiar de directorul general al firmei, Ovidiu Dumitrescu
In data de 11 iunie a.c., SC Termica SA, prin directorul general şi administrator executiv Ovidiu Dumitrescu a depus la Secţia Civilă a Tribunalului Suceava o cerere de deschidere a procedurii insolvenţei, solicitând desemnarea în calitate de administrator judiciar consorţiul format din practicienii în insolvenţă MGA Insolvency SPRL Suceava, Management Reorganizare Lichidare Iaşi SPRL şi ACCER Lichidator IPURL Suceava. “Am constatat că în patrimoniul nostru există un dezechilibru financiar bazat pe lipsa de lichidităţi şi din cauza insuficienţei fondurilor băneşti disponibile în patromoniul nostru, nu vom putea plăti datoriile exigibile către creditorii noştri bugetari şi chirografari în sumă de 456,4 miliarde de lei vechi” se arată în cererea de deschidere a procedurii insolvenţei la SC Termica SA Suceava, care în şedinţa din 18 iunie a.c. a fost acceptată, dispunându-se deschiderea procedurii generale a insolvenţei cu administratorul judiciar provizoriu consorţiul amintit anterior. Termenul limită pentru înregistrarea cererilor pentru admiterea creanţelor a fost stabilit pentru 13 august 2013. Termenul limită pentru verificarea creanţelor, întocmirea, afişarea şi comunicarea tabelului preliminar al creanţelor a fost prevăzut pentru ziua de 3 septembrie a.c. Termenul pentru soluţionarea eventualelor contestaţii s-a stabilit pentru 1 octombrie a.c., iar pentru afişarea tabelului definitiv al creanţelor – 8 octombrie 2013. Prima şedinţă a adunării creditorilor va fi în data de 10 septembrie 2013, iar următorul termen în instanţă pentru continuarea procedurii – 1 octombrie 2013. (Neculai ROSCA)

Vezi si

(P) Alege inteligent! Alege PYAM Residence! Cartier Privat de Vile 

PYAM Residence Cartier de vile – executate impecabil, gândite până la cel mai mic detaliu! …