Friday , May 24 2024

Ruta alternativă Burdujeni-Ițcani aprobată cu certuri în CL

Proiectul privitor la ruta alternativă dintre cartierul Burdujeni și cartierul Ițcani a fost aprobat în ședința Consiliului Local Suceava de joi, 25 aprilie, dar după multe discuții contradictorii. Deși în ultima perioadă s-a bătut monedă pe faptul că inițiativa a fost a primarului Ion Lungu și a viceprimarului Lucian Harșovschi, acesta din urmă promovând intens acest proiect (deocamdată la fază de inițiativă), în ședința CL de joi au ieșit la iveală mai multe aspecte interesante.

Primul este că, de fapt, nu este o inițiativă a administrației liberale, ci – după cum a explicat consilierul local Geniloni Sfeclă – o inițiativă a partidului Pro-România care a fost prezentată public în 2020 și, ulterior, s-a încercat promovarea ei însă mereu la negocierea pe buget dintre grupul de consilieri ai Pro-România și primar acest proiect a fost amânat.

Al doilea aspect important a fost legat de faptul că, de fapt, proiectul prezentat acum în pre-campanie a fost „ciuntit” în sensul că nu s-a mai luat în considerare și o anumită bifurcație care să creeze nu doar o legătură spre piața de gross și spre pasarela CFR de la Burdujeni, ci și o legătură spre bazar și necesitatea unor discuții cu specialiștii de la Apele Române.

Au fost mai multe lucruri rostite de Geniloni Sfeclă cu privire la acest proiect iar în final primarul Ion Lungu a intervenit spunându-i că poate să se treacă și el ca inițiator, iar Lucian Harșovschi a replicat că el nu își aduce aminte ca Geniloni Sfeclă să fi venit cu vreun proiect în acest sens la ședințele CL Suceava. Totuși, Geniloni Sfeclă nu a spus că era un proiect de hotărâre inițiat, ci doar discutat în prealabil și amânat. De altfel, faptul că și Lucian Harșovschi a achiesat totuși ca să fie luată în calcul și varianta bifurcației spre bazar – „după discuții cu specialiști” – a fost însă un semnal că și acele discuții și acea inițiativă mai veche nu îi era străină cu desăvârșire, ba poate că dimpotrivă.

Însă nu doar la asta s-au limitat discuțiile. Adrian Arămescu i-a reproșat lui Lucian Harșovschi că, de fapt, inițiator nu trebuia să se treacă el cu primarul Ion Lungu, ci inițiatori trebuiau să fie Ion Lungu și fostul consilier Radu Pricope de la Pro-România (care și-a depus demisia cu câteva luni în urmă) și care a fost cel care ar fi inițiat demersul cu ruta alternativă – una din temele de campanie din 2020 – și care a fost amânată de fiecare dată în 2021, 2022 și 2023.

Discuțile au mai continuat câteva minute în contradictoriu și de data asta au insistat și cei de la PSD cu fel de fel de observații. Printre altele, Lucian Harșovschi s-a văzut nevoit să facă, declarativ, o concesie spunând că pot fi considerați cu toții inițiatori, important este să fie aprobat proiectul. Lucru care până la urmă s-a întâmplat. (D.P.)

Vezi si

Candidații înscriși pentru admiterea la Colegiul Militar ”Ștefan cel Mare” susțin vineri proba scrisă

Elevii claselor a VIII-a care s-au înscris în vederea admiterii la Colegiul Național Militar ”Ștefan …