Monday , May 20 2024

Radicalism la Cernăuți din cauza coronavirusului. Un petiționar cere președintelui Ucrainei închiderea regiunii pe 30 de zile

„Zvonurile nu se comentează, dar dacă este o minciună flagrantă care poate provoca panică, atunci este necesar. Doar școlile, școlile profesionale, universitățile și instituțiile extracurriculare sunt suspendate”, au replicat oficiali locali cernăuțeni, încercând să tempereze panica. Pacientul cu coronavirus din Cernăuți care s-a întors de la Bergamo prin Suceava este în stare stabilă, nu s-a agravat, dar simptomele persistă. Din cei șase suspectați la Cernăuți că ar fi infectați cu coronavirus, doar o femeie care are pneumonie tușește. Școlile și universitățile sunt închise, la fel cluburile sportive din Cernăuți, iar grădinițele deși au fost vineri deschise, doar 40% din preșcolari au fost aduși la ore de aparținători

Un petiționar panicard din Ucraina a făcut, joi, 05 martie 2020, o petiția înregisytrată la administrația prezidențială din țara vecină prin care cerea nici mai mult nici mai puțin decât instituirea carantinei în toată regiunea Cernăuți, adică izolarea acesteia. Conținutului relevant al acesteia fost publicat, autorul (inițiatorul) demersului urmând a strânge de 25.000 de semnături necesare pentru următorul pas procedural: examinarea petiției de către președinte. „Închideți regiunea Cernăuți și orașul Cernăuți pentru carantină pentru o perioadă de 30 de zile și încetați studiul în toate instituțiile de învățământ”, a explicat autorul petiției, Vladimir Kucherenko, despre conținutului inițiativei sale.

Demersul privind închiderea regiunii pentru carantină a stârnit o adevărată panică încă de joi, 5 martie. Asta probabil și în condițiile în care un mesaj pe site-ul oficial al Guvernului de la Kiev, care a apărut în seara zilei de 5 martie, făcea referire la înregistrarea cazului COVID-19 de la Cernăuți ca la o situație de urgență locală la nivel regional, cu toate că de fapt mesajul respectiv se referea la măsuriel deja luate cu privire la suspendarea activității unităților de învățământ și a adunărilor publice precum spectacole, concerte etc.

Natalia Husak (foto), adjunctul șefului a Administrației Regionale de Stat din Cernăuți, a intervenit public și a negat informațiile false potrivit cărora Cernăuți va fi izolată pentru perioada de carantină. Pe contul ei de Facebook, citat de BukNews, ea a menționat că astfel de informații privind posibila închidre a regiunii Cernăuți au apărut joi pe unul dintre conturile publicele Instagram, spunându-se că „zvonurile că Cernăuți vor fi închise, transportul public nu va merge și totul va fi pus în carantină”, afirmații pe care Natalia Husak le-a catalogat ca fiind false. „Zvonurile nu se comentează, dar dacă este o minciună flagrantă care poate provoca panică, atunci este necesar. Doar școlile, școlile profesionale, universitățile și instituțiile extracurriculare sunt suspendate”, a scris Natalia Husak. Potrivit oficialilor, instituțiile extracurriculare ar fi cluburile sportive sau diverse alte cercuri instituționale, cu rol de instruire.

Între timp, este de menționat că toate școlile și universitățile sunt închise în regiunea Cernăuți, dar grădinițele sunt încă în funcțiune, în urma unei decizii luate joi după amiază și despre care se prezuma că va fi adoptată încă de la primele ore ale zilei de 5 martie. Totuși, decizia cu privire la suspendarea activităților la grădinițe a fost lăsată la latitudinea conducerilor autorităților locale.

Astfel, școlile, colegiile și universitățile din Oblastul Cernăuți au suspendat pregătirea de la 6 martie timp de 14 zile până la 22 martie, inclusiv, pentru a preveni răspândirea coronavirusului. Vineri, 6 martie, doar 40% dintre copiii de grădiniță erau prezenți în instituțiile de învățământ preșcolar din orașul Cernăuți, după cum preciza BukNews citând pe Serghei Martiniuc, șeful departamentului educației orașului potrivit căruia doar 10% din cei 60% preșcolari absenți nu au venit la grădiniță din cauza bolilor. Serghei Martiniuc a precizat că situația continuă să fie monitorizată iar eventualele decizii de suspendare a activității în grădinițe vor fi luate în funcție de evoluția situației.

Vineri, 6 martie, la orele amiezii, Iuri Păduraru, șeful departamentului de supraveghere epidemiologică și prevenire a bolilor infecțioase, anunța că o altă persoană din regiunea Cernăuți – care acuza febră și dureri de cap – a fost internată cu suspiciuni de coronavirus. Potrivit acestuia, persoana în cazuă a fost internată după ce, la rândul ei, a contactat o persoană care fusese suspectată anterior de coronavirus. Potrivit lui Iuri Paduraru – citat în ediția electronică de ieri a molbuk.ua, medicii au luat testele pentru coronavirus și le-au trimis la laboratorul virologic al Centrului de Sănătate Publică din Kiev. După cum a menționat epidemiologul, pe lângă cazul confirmat al unui coronavirus la un rezident local, acesta este al șaselea caz în Bucovina, unde medicii au suspectat boala acestei boli. Conform directorului laboratorul centrului regional Cernăuți al Ministerului Sănătății din Ucraina, Natalia Hopko, starea celor șase pacienți suspectați cu coronavirusuri și internați la secția de boli infecțioase este satisfăcătoare. „Nu se observă deteriorarea stării lor de sănătate. Doar femeia în vârstă, diagnosticată cu pneumonie, are o tuse”, a spus Natalia Hopko. În ceea ce privește pacientul cu coronavirus din Cernăuți care s-a întors de la Bergamo prin Suceava, guvernatorul Serghii Osaciuk a afirmat în cursul zilei de vineri că starea este stabilă, nu s-a agravat, dar simptomele persistă în sensul că are perioade când temperatura crește, apoi scade. (D.P.)

Vezi si

Gheorghe Flutur, la lansarea candidatului PNL la Preutești: „100% la alegeri viitorul primar va fi Daniel Mihăilă”

Duminică, 19 mai, a avut loc lansarea candidaturii la funcția de primar al comunei Preutești …