Saturday , May 18 2024

Primăria Suceava, obligată să plătească un miliard de lei daune pentru demolarea kitsch-ului comunist de pe pereţii de la IUPS

Mozaic Romups

Mozaicul parietal denumit pompos „Eroismul poporului român în opera de industrializare socialistă – Laudă omului şi muncii” a fost demolat împreună cu fabrica în 2007. Artistul plastic Traian Brădean a reclamat încălcarea dreptului de autor, arătând că, potrivit legislaţiei, opera de creaţie intelectuală este recunoscută şi protejată prin simplul fapt al existenţei ei. Instanţele i-au dat dreptate şi acum sucevenii trebuie să plătească 100.000 de lei pentru că au scăpat de “creaţia” care glorifica industrializarea socialistă

Primăria Suceava şi Direcţia pentru Cultură Suceava vor trebui să plătească 100.000 de lei daune morale pentru încălcarea drepturilor de autor, după ce au aprobat distrugerea unui mozaic ce elogia industrializarea socialistă, amplasat pe o hală a fostei Intreprinderi de Utilaj şi Piese de Schimb.
Decizia este definitivă şi irevocabilă şi a fost luată la sfârşitul anului trecut de înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, iar primarul Sucevei, Ion Lungu, a evitat să se pronunţe asupra soluţiei instanţei.
Lungu a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că se va consulta cu juriştii Primăriei să vadă dacă există căi de atac sau dacă municipalitatea se poate îndrepta împotriva proprietarilor care au preluat fosta fabrică şi au demolat-o.
Mozaicul parietal „Eroismul poporului român în opera de industrializare socialistă-Laudă omului şi muncii” al artistului Traian Brădean a fost distrus în anul 2007, odată cu demolarea fabricii sucevene de către firma ce a preluat majoritatea activelor firmei în urma unei autorizaţii eliberate de Primăria Suceava, fără obligaţia din partea demolatorului de a proteja sau conserva lucrarea.
Artistul plastic Traian Brădean care a executat lucrarea a cerut, în instanţă, daune morale de 108.000 de lei pentru încălcarea dreptului de autor, arătând că, potrivit legislaţiei, opera de creaţie intelectuală este recunoscută şi protejată prin simplul fapt al existenţei ei.
El a câştigat procesul la Tribunalul Suceava care a impus Primăriei Suceava şi Direcţiei Judeţene de Cultură şi Conservarea Patrimoniului Naţional Suceava să plătească daune morale de 100.000 lei şi cheltuielile de judecată, soluţia fiind menţinută şi de Curtea de Apel Suceava.
Conform Mediafax, artistul a murit în urmă cu un an, iar moştenitorii acestuia au continuat procesul la ICCJ care, la sfârşitul anului trecut, a menţinut deciziile instanţelor sucevene.
Primăria Suceava a arătat în instanţă că mozaicul parietal nu a fost monument de for public şi în lipsa acestei calităţi nu se putea bucura de protecţia administraţiei publice locale, iar hala industrială avea un proprietar privat şi că nu era în atribuţiile primăriei să conserve această lucrare, în timp ce Direcţia de Cultură a susţinut că nu are calitate procesuală.
Artistul plastic şi Societatea de Gestiune Colectivă a Drepturilor de Autor în Domeniul Artelor Vizuale VISARTA au susţinut însă că ansamblul monumental, care fusese destinat iniţial staţiei de metrou Piaţa Unirii din Bucureşti, a fost transferat la Suceava, în 1983, iar la inaugurarea oficială edilii locali şi-au însuşit-o ca pe o excepţională lucrare de for public deoarece era unică în ţară prin valoare şi întindere „ca monument de for public”.
Mozaicul demolat avea o suprafaţă de 456 metri pătraţi, cu 6 metri înălţime şi 76 de metri lungime, fiind realizat în tehnica mozaicului din cărămizi şamotate şi glazurate, iar în compoziţie au fost folosite chipuri de muncitori şi ţărani pentru a simboliza unitatea dintre clasa muncitoare şi ţărănime şi rolul lor în edificarea noii societăţi socialiste.
Activele societăţii Rompus SA Suceava, (fosta IUPS) au fost vândute în luna august 2005 către firma Imotur SRL Suceava cu 2,5 milioane de euro în condiţiile în care debitele de atunci ale societăţii către bugetul de stat se ridicau la 137 de miliarde de lei vechi.
Imotur SRL Suceava a vândut în 2007 activele cumpărate către Office Development din Bucureşti, iar acestea au fost demolate în vederea construirii unui cartier de locuinţe, dar proiectul a fost abandonat. t

Vezi si

Șomuz Fălticeni s-a întors cu trei puncte din ultima deplasare din acest sezon

Șomuz Fălticeni s-a întors cu trei puncte de la Bacău, după ce a câștigat, vineri, …

3 comments

  1. Care este oare parerea celor peste 80% din populatia suceveana care au ramas fara locuri de munca unde sa-si castige existenta, dupa daramarea acestor fabrici, care nu aveau ideologie politica….
    Daca si ei se bucura atunci ne meritam soarta !!!!!!

  2. Face parte din istorie, dar sunt lucruri de care vrem sa uitam. Nu dorim sa ne mai aducem aminte de colhoz, nationalizari, crime, deportari, saracie, cozi interminabile, etc.
    Vrem sa uitam de tot ce a adus comunismul. Istoria recenta a avut doua regimuri criminale, Nazismul si Comunismul, ambele curente populiste si au produs crime cat in toata istoria omenirii raportat la intervalul de timp cat au functiont.

  3. Eu zic ca facea parte din istoria noastra…. nu e un “kitsch”…
    bine ca in ultimii ani s-a umplut Romania de lucruri “deosebite”… originale si “cu bun gust”… Hai sa daramam si Casa Poporului!!!!! Desteptilor!!!!