Monday , May 20 2024

Prețul gigacaloriei a scăzut. Sucevenii racordați la sistemul centralizat de termoficare vor plăti însă la fel

După o scădere de aproape 20% a tarifului de producție a energiei, în octombrie 2020, a urmat și o creștere mai mică a tarifului de transport și distribuție, avizată în ianuarie, motiv pentru care pe ordinea suplimentară a ședinței de joi, 28 ianuarie a Consiliului Local a fost supus aprobării un proiect de hotărâre privind diminuarea prețului general al energiei termice, însă aceasta se va reflecta doar în scăderea subvențiilor pe care Primăria le plătește, pentru populație prețul însă va rămâne neschimbat

 

Consiliul Local Suceava a adoptat, în ședința de joi, 28 ianuarie 2021, un proiect de hotărâre inclus pe ordinea de zi suplimentară cu privire la scăderea prețului gigacaloriei în municipiul reședință de județ.

Este vorba despre tariful total rezultat în urma avizelor Autorității Naționale pentru Reglementarea în domeniul Energiei (ANRE) în urma căruia tariful final a scăzut de la 480,18 la 445,54 lei pe gigacalorie. În ​​luna octombrie a anului 2020, ANRE a decis și comunicat ulterior ca prețul energiei termice livrate la gardul central în cogenerare pe biomasă a Bioenergy Suceava SA va ajunge la 159,30 de lei gigacalorie, însemnând la acea vreme o diminuare mare, în pondere de 19,6% calculată de la 196,51 de lei pe gigacalorie cât era înainte avizat prețul de producție al energiei termice. În schimb, tariful pentru transport, distribuție și furnizarea energiei termice de către firma Thermonet Suceava a fost majorat de ANRE de la suma de 207 de lei pe gigacalorie, la 215,10 de lei pe gigacalorie. Nu mai puțin adevărat este însă faptul că majorarea a fost avizată în cursul lunii ianuarie. Practic, în final reducerea va fi până la 445,54 lei pe gigacalorie, însă proiectul propus de primar și votat ca atare de majoritatea membrilor CL Suceava a fost ca populația să continue să plătească gigacaloria la același preț, ceea ce înseamnă că subvenția suportată de autoritățile sucevene va fi în sumă de 205,54 de lei, fapt care însă va permite economii de 3,2 milioane de lei la bugetul local. Ion Lungu a subliniat că, de când este primar, nu își aduce aminte să fie adoptată o hotărâre care să diminueze prețul energiei termice, mereu fiind adoptate hotărâri legate de creșterea tarifului. Însă, conform șefului municipalității sucevene, important este că pentru populația prețului energiei termice rămâne neschimbat, cel de 240 de lei pe gigacalorie. Edilul este de părere că este și corect să fie așa arătând că subvenția o plătește întreaga  populație, banii reprezentând taxe și impozite fiind plătiți atât de cetățenii care sunt racordați la sistemul centralizat de termoficare, cât și de cei care își încălzesc locuințele cu centrale pe gaz metan sau chiar alte surse. (D.P.)

 

Vezi si

Meci de Liga V-a întrerupt după o încăierare generală între jucători și spectatori

Cazul meciului dintre Polul Nord Brodina și Unirea Salcea va ajunge miercuri pe masa Comisiei …