Monday , May 20 2024

Pomenire la 12 ani de la trecerea la cele vesnice a arhimandritului Ilarion Argatu

N  actualul preot de la Boroaia, Alexandru Argatu, a propus Patriarhiei Române ca tat\l s\u, arhimandritul Ilarion Argatu s\ fie canonizat n Pân\ c=nd BOR va lua o decizie `n acest sens, sicriul `n care se afl\ depus duhovnicul va r\mâne pe un catafalc amenajat la intrarea `n biseric\ n
Sute de pelerini din toat\ ]ara au fost prezen]i s=mb\t\  la Boroaia, la comemorarea a 12 ani de la  trecerea la cele ve[nice a arhimandrituluilui Ilarion Argatu, cunoscut ca unul din cei mai mari duhovnici ai României. La slujba de pomenire a p\rintelui Ilarion, de dup\ Sfânta Liturghie, a participat un sobor de preo]i `n frunte cu p\rintele paroh Alexandru Argatu [i p\rintele paroh {tefan Argatu de la  Cior\[ti – Foc[ani, cei doi fii ai p\rintelui Ilarion Argatu. Chiar dac\ preotul din Boroaia nu a fost p=n\ acum canonizat,  racla cu trupul ne`nsufle]it al acestuia atrage `n continuare mii de credincio[i  din ]ar\ [i din str\in\tate. Arhimandritul Ilarion Argatu a `ncetat din via]\ la data de 11 mai 1999, la vârsta de 86 ani. A cerut s\ fie `nmormântat `n  comuna Boroaia, acolo unde a ridicat o frumoasa biseric\ [i unde a slujit mul]i ani ca preot. A fost `nmormântat `ntr-o cript\ s\pat\ `n pronaosul bisericii, al\turi de so]ia sa.
P\rintele Ilarion Argatu a fost deshumat `n anul 2006, la [apte ani de la `nmormântare iar faptul c\ a fost descoperit  `nmiresmat [i mumificat, a `nt\rit `ncrederea pelerinilor `n sfin]enia sa. Ni[te cre[tini anonimi, cu stare material\ bun\, au d\ruit pentru moa[tele preotului o racl\ de argint aurit [i un baldachin, ce `nnobileaz\ prin frumuse]e [i valoare material\ [i artistic\, moa[tele p\rintelui arhimandrit Ilarion, considerate f\c\toare de minuni.
Pentru credincio[ii care vin `n plerinaj la racla arhimandritului Ilarion Argatu, acesta este deja considerat sf=nt. El nu a fost re`ngropat `nc\ [i pentru c\ Alexandru Vasile Argatu, fiul duhovnicului,  acum preot paroh la Boroaia, a cerut canonizarea p\rintelui s\u. El spune c\ racla cu trupul ne`nsufle]it a arhimandritului, considerat unul dintre cei mai puternici alung\tori de diavoli [i duhuri rele, va mai r\mâne `n biserica din complexul monahal de la Boroaia pân\ ce Sinodul BOR va lua o decizie `n acest sens.
N h\ituit de Securitate, Ilarion Argatu a dus `nainte stindardul credin]ei
De-a lungul vie]ii Ilarion Argatu a fost c\utat de Securitate, reu[ind s\ stea ascuns f\r\ s\ fie g\sit ani `n [ir. La M\n\stirea Cernica a devenit duhovnicul mai multor personalit\]i, printre care [i a fostului selec]ioner Anghel Iord\nescu. Se spune ca parintele Ilarion Argatu avea harul alung\rii diavolului. Biserica `n care a slujit, la Boroaia a fost transformat\ `n m\n\stire de maici  care administreaz\ [i un c\min de b\trâni. Comuna Boroaia din jude]ul Suceava a devenit de aproximativ 20 de ani cu evlavie  loc de pelerinaj pentru cre[tinii din toat\ ]ara. Oamenii vin s\ se `nchine la moa[tele preotului Ilarion Argatu care s-a n\scut `n aceast\ localitate [i despre care se crede c\ avea [i are  puteri miraculoase.
Chiar dac\ nu a fost canonizat , cei c\rora le-a fost fost duhovnic atrage de c=]iva ani buni pelerini din toat\ ]ara. ~ns\ vestea c\, la deshumare, `n 2006, trupul p\rintelui Ilarion Argatu a fost g\sit  `nmiresmat [i mumificat, a `nt\rit `ncrederea `n sfin]enia preotului. Credincio[ii veni]i s\ se `nchine la biserica din Boroaia consider\ c\ p\rintele a fost r\spl\tit de Dumnezeu pentru faptele bune f\cute `n timpul vie]ii. Dup\ ce a fost exhumat, acum cinci ani, trupul p\rintelui Argatu a fost sp\lat `n aghiazm\, uns cu untdelemn sfin]it [i cu mir. De[i se dorea ca osemintele s\ r\mân\ `n biseric\ timp de 40 de zile [i apoi s\ fie `ngropate `n curtea l\ca[ului, credincio[ii au construit un baldachin [i l-au a[ezat `n pronaosul bisericii, aproape de cript\, racla fiind l\sat\ desf\cut\ [i acoperit\ doar cu sticl\. „Poporul cere s\ r\mân\ sus”, ne-a spus p\rintele Alexandru Argatu, care consider\ c\ printr-o minune divin\, corpul arhimandritului nu a putrezit `n totalitate, de[i `n biseric\ este un grad de umezeal\ ridicat. « {tefan cel Mare a fost f\cut mult mai târziu sfânt `ns\ pelerinii veneau s\ se `nchine la mormântul s\u [i `nainte de a fi declarat de Biserica Ortodox\ Român\. Dac\ ar fi tr\it `n Rusia [i ar fi avut a[a o via]\, era declarat a doua zi sf=nt,numai c\ la noi nu este a[a. Numai prin credin]\ vom birui. Oamenii care au venit cu credin]\ au sim]it puterea P\rintelui, cei care au venit f\r\ credin]\ nu vor sim]i niciodat\ », a mai spus p\rintele Alexandru Argatu.
~n anul 1972, p\rintele Ioan Argatu a r\mas v\duv [i, `n anul urm\tor, `n luna ianuarie 1973, s-a c\lug\rit la m\n\stirea Antim din Bucure[ti, luând numele de Ilarion. A petrecut, apoi câ]iva ani la m\n\stirea C\ld\ru[eni, iar ultimii 19 ani din via]\ i-a tr\it la M\n\stirea Cernica, unde a fost duhovnicul `ntregii comunit\]i de c\lug\ri. Aici a exorcizat sute de persoane posedate, români [i str\ini. ~n fa]a chiliei de la Cernica, pelerinajul credincio[ilor era ne`ncetat. Unii a[teptau zile `ntregi s\-[i poat\ spun\ necazurile [i s\ primeasc\ sfat. Deseori, slujba era tulburat\ de urletele vreunui posedat. Arhimandritul Argatu nu avea `ns\ team\ de necuratul, chiar el fiind “`ncercat de draci”, dar a biruit de fiecare dat\ prin marea sa credin]\, jertfa postului [i puterea rug\ciunii.
Pe 18 iulie 1948, `n timp ce s\vâr[ea slujba, un plutonier de Securitate a venit s\-l aresteze „pentru instigare contra ordinii publice“. Ilarion Argatu a reu[it s\ fug\, dar pe capul s\u s-a pus un pre] de 300 de mii de lei. S-a dus la p\rin]i, `n Valea Glodului, s\ stea `ntr-o magazie, c\reia i-a construit un perete fals. Dup\ 5 ani, securi[tii au emis al doilea mandat, acuzându-l c\ era „organizator de complot contra statului“. A fost condamnat la `nchisoare pe via]\. Dar p\rintele a sc\pat [i de data aceasta. Timp de 4 ani s-a ad\postit `ntr-o [ura, `nvelindu-se `n fân. Se hr\nea cu ce-i aduceau `n secret ni[te ]\rani milostivi [i bea ap\ de ploaie direct de la strea[in\. Iarna topea z\pada [i o `nghi]ea.Dup\ ani de zile, a refuzat cu demnitate `nscrierea `n PCR, fiind singurul dintre cei 175 de preo]i din jude]ul Ia[i care „nu a trecut la partide democratice“. Au urmat 16 ani de prigoan\, nerecunoscu]i ca vechime `n „câmpul muncii“. De[i nu avea salariu, fusese obligat s\ pl\teasc\ o amend\ de 50 de mii de lei. Dup\ ce a fost amnistiat, a luat via]a de la cap\t. Ajutat de credincio[i, a strâns bani pentru biserica din Boroaia, `n\l]at\ `n doar dou\ luni. Dup\ ce a r\mas v\duv, a mers la m\n\stire. ~ntâi a fost la Antim, apoi la C\ld\ru[ani, la Sihastria, la Secu [i, `n final, la Cernica. Dup\ anul 1990 a fost chemat `n câteva ]\ri din Europa [i America, unde devenise celebru pentru harul s\u, [i, `nso]it de câ]iva c\lug\ri, a efectuat slujbe de exorcizare.
Din colecta public\, a ridicat o biseric\ `n satul natal [i a d\ruit Comunit\]ii românesti din Israel un teren la Ierihon, unde a fost cl\dit un l\ca[ de cult ortodox, cu hramul “Na[terea Domnului”, `n care s\ fie adunate toate m\icu]ele românce din Israel – `n num\r de aproximativ 70.
N Boroaia, loc de pelerinaj pentru credincio[i din toat\ ]ara
Arhimandritul Ilarion Argatu s-a n\scut `n satul Valea Glodului, din comuna Vulture[ti, `ntr-o familie numeroas\. A f\cut 8 clase la Seminarul Teologic din Dorohoi, apoi Facultatea de Teologie de la Cern\u]i [i {coala de ofi]eri de la Bac\u. A fost hirotonit preot `n anul 1940, an `n care s-a [i c\s\torit cu Georgeta Mih\ilescu, fiica preotului Sebastian din Oniceni – F\lticeni, `mpreun\ cu care a avut cinci copii. De-a lungul vie]ii, arhimandritul Ilarion Argatu a slujit `n trei parohii, la Oniceni (7 ani), Ru[i-Oneasa (11 ani) [i Boroaia (18 ani). A petrecut ultimii 19 ani din via]\ la M\n\stirea Cernica.
~n mai 1999, trecerea la cele ve[nice a lui Ilarion Argatu a adunat la Boroaia sute de oameni, cre[tini [i numero[i preo]i ce se bucuraser\ de duhul s\u. De atunci, satul a devenit  un adev\rat loc de pelerinaj. La  vestea c\, la deshumarea din 2006, trupul P\rintelui Ilarion Argatu era `nmiresmat [i mumificat, a `nt\rit `ncrederea `n sfin]enia acestuia. Unii cre[tini spun c\ fiul duhovnicului, p\rintele Alexandru Argatu ar avea puterile miraculoase pe care le-a avut [i  tat\l s\u.  “A fost [i va r\mâne un sfânt p\rintele Argatu, iar ceea ce s-a `ntâmplat este voia lui Dumnezeu [i r\splata pentru faptele bune pe care le-a f\cut”, sus]ine primarul comunei Boroaia, Vasile Beraru. Credin]a [i dragostea pe care o poart\ pentru p\rintele Argatu i-a determinat [i pe un grup de foc[\neni s\ vin\ s=mb\t\ la slujba de pomenire. “P\rintele Ilarion Argatu este un sfânt, unul dintre cei mai mari duhovnici. A f\cut foarte multe lucruri bune la via]a lui. L-am cunoscut pe vremea când `nc\ eram domni[oar\. L-am avut duhovnic `mpreun\ cu so]ul. I-am sim]it prezen]a mereu [i ne rug\m [i ne `nchin\m la racla cu trupul ne`nsufle]it”, ne-a spus o femeie din Foc[ani. De doi ani, dou\ pensionare din municipiul Suceava `[i reg\sesc lini[tea atunci c=nd se `nchin\ la racla arhimandritului. Stela Cucu [i Adina Mu[at ne-au dest\inuit c\ [tiau despre puterile miraculoase ale arhimandritului Ilarion mai mult din discu]iile purtate cu alte persoane `ns\ dup\ ce au ajuns s\ se roage pentru ajutor au sim]it cu adev\rat c\ li s-a `mplinit dorin]a iar de atunci vin special la biserica din Boroaia. (Cristina SCOR}ARIU)

Vezi si

Patru medalii de aur pt USV, la International Innovation Summit E-NNOVATE, în Polonia

În perioada 16-18 mai a.c., Universitatea ”Ștefan cel Mare” din Suceava a participat la cea …