Friday , June 7 2024

Peste 85% dintre absolvenții liceelor de top din județ optează pentru universități din București, Cluj și Iași

Universitatea “Stefan cel Mare” din Suceava nu se află în topul preferințelor absolvenților de liceu din acest an. Majoritatea celor care au decis să-și continue studiile în Suceava o fac  fie pentru ca au medii mici la bac, fie din considerente financiare, fiind mai ieftin să rămână acasă, la părinți. La USV sunt pentru anul universitar viitor 1.100 de locuri bugetate pentru studenții români, 10 pentru studenți români de etnie rromă și 1.530 de locuri cu taxă

 universitate [800x600]


După cum reiese din opțiunile absolvenților învățământului liceal din liceele de top din județ, peste 85% dintre aceștia și-au manifestat dorința de a-și continua studiile în universități din București, Cluj și Iași, pentru Universitatea “Stefan cel Mare” din Suceava optând un număr foarte mic de absolvenți, aceștia specificând că o fac din considerente financiare, fiind mult mai ieftin pentru părinți dacă ei rămân acasă.
Din cei 212 absolvenți ai Colegiului Național “Stefan cel Mare” din Suceava, numărul celor care vor urma cursurile universității sucevene este mai mic de zece, cei mai mulți dorind să studieze Medicina în Cluj, București și Iași. “Doi absolvenți de la noi vor pleca în Marea Britanie, Mihai Prelipcean, candidatul nostru de nota zece la Bacalaureat va studia Matematica la Universitatea din București, iar cei mai mulți au decis să dea la Medicină în centrele universitare din țară. Avem și absolvenți care au menționat că vor să urmeze cursurile Facultății de Medicină Veterinară. Numărul celor care vor rămâne la Universitatea “Stefan cel Mare” este mai mic de zece”, ne-a declarat profesorul Dan Popescu, directorul Colegiului Național “Stefan cel Mare” din Suceava, unde promovabilitatea la examenul de Bacalaureat a fost, înainte de soluționarea contestațiilor, de 99,06%.
La Colegiul Național “Petru Rareș“ din Suceava, din cei 242 de elevi prezenți la examenul de Bacalaureat, 237 au fost declarați admiși, Colegiul fiind astfel în topul unităților de învățământ liceal din județ cu un procent de promovabilitate de 97,93%. «Cel puțin zece absolvenți de la Colegiul Național “Petru Rareș“ vor pleca să studieze în străinătate, dintre care doi pleacă în Germania, iar alți doi în Marea Britanie. Cei mai mulți absolvenți de la noi vor pleca în Cluj, unde vor studia IT, Stiințe Economice, Psihologie, iar cei mai mulți vor susține examen de admitere la Facultatea de Medicină. Nu știu de elevi care vor rămâne în Suceava, dar cu siguranță sunt care vor studia și la universitatea suceveană din mai multe considerente, cum ar fi dotările, dar și motive financiare”, am aflat de la profesoara Daniela Dungeanu, director al Colegiului Național “Petru Rareș“ Suceava.
Pe locul următor în topul liceelor sucevene se află Colegiul Național “Mihai Eminescu”, cu un procent de 97,22% de promovare la examenul de Bacalaureat, unde din cei 180 de candidați prezenți la acest examen, 175 au fost declarați admiși. “Este o diversitate de opțiuni pe care absolvenții noștri le vor urma. Dacă majoritatea din cei de la clasele de real vor să studieze Medicina și Ingineria, absolvenții claselor cu profil filologic vor să dea la Facultatea de Litere, Drept și chiar Stiințe Economice. Avem și absolvente care au terminat specializarea învățătoare-educatoare care vor susține peste doar câteva zile examenul de titularizare în învățământ. In ceea ce privește centrele universitare, în topul preferințelor absolvenților noștri se află Universitatea din Iași. Sunt și elevi care și-au exprimat intenția de a urma cursurile Universității “Stefan cel Mare” din Suceava, la facultățile de Litere sau Inginerie, dar nu foarte mulți. Avem și elevi care vor pleca să studieze în străinătate”, a precizat profesoara Gabriela Cazac, director la Colegiul Național “Mihai Eminescu” Suceava.
Din 243 de candidați prezenți la examenul de Bacalaureat, la Colegiul Național “Eudoxiu Hurmuzachi”, 233 au fost declarați admiși, colegiul obținând astfel un procent de 95,88% de promovare. Procentul celor care doresc să vină la universitatea suceveană pentru a-și continua studiile este mai mic de 10% din totalul absolvenților, după cum susține directorul colegiului, profesorul Carmen Andronachi. “Aproximativ 5% dintre absolvenții noștri au menționat că vor să meargă la USV, iar la aceștia se mai adaugă aproximativ 5% care s-au înscris în alte centre universitare din țară, iar USV reprezintă o a doua opțiune, în cazul în care vor fi respinși în Iași, Cluj sau București”, ne-a explicat Carmen Andronachi, directorul Colegiului Național “Eudoxiu Hurmuzachi” din Rădăuți. Adina Lavric, candidata rădăuțeană de nota zece la examenul de Bacalaureat, va studia Medicina la Universitatea din Iași.
Nici de la Colegiul Național “Nicu Gane” din Fălticeni nu sunt mulți absolvenți care vor să vină la Universitatea “Stefan cel Mare” din Suceava, după cum am aflat de la directorul colegiului, profesoara Elena Nechifor. “Cei mai mulți vor pleca la facultăți din București, Iași și Cluj, iar câțiva vor merge la Universitatea din Suceava. Foarte mulți dintre absolvenții noștri vor da examen da admitere la Medicină și Farmacie, dar sunt și elevi care vor da examen la Drept, Stiințe Economice sau Litere”, ne-a relatat Elena Nechifor, director la Colegiul Național “Nicu Gane” din Fălticeni.
După cum reiese din aceste date, se pare că Universitatea “Stefan cel Mare” Suceava va fi nevoită să-și completeze locurile vacante cu elevi mai puțin merituoși, dar care sunt totuși printre norocoșii care au promovat examenul de Bacalaureat.
La USV sunt pentru anul universitar viitor 1.100 de locuri bugetate pentru studenții români, 10 pentru studenți români de etnie rromă și 1.530 de locuri cu taxă. Potrivit calendarului admiterii, înscrierile și interviul la Universitatea suceveană, Facultățile de Inginerie alimentară, Inginerie electrică și Stiința calculatoarelor, Inginerie mecanică, Litere și Stiințe ale comunicării, Istorie, Geografie, Silvicultură, cât și pentru Facultatea de Stiințe economice și administrație publică, vor avea loc în perioada 18-25 iulie, urmând ca în după-amiaza de 25 iulie să fie afișate rezultatele. Eventualele contestații se vor putea depune pe data de 26 iulie, pentru ca pe data de 29 iulie să fie afișate rezultatele finale. (Cristina RUSTI)
 

Vezi si

Prezentare de tehnică și echipament militar, în Colegiul Național Militar ”Ştefan cel Mare”

În Colegiul Național Militar ”Ştefan cel Mare” Câmpulung Moldovenesc se desfășoară periodic activități de orientare …

One comment

  1. Sucevenii ai bani!Dacă până în 90 cei mai mulți urmau Universitățile din Îași,Suceava ,câtiva cu bani la București și ff puțini la Cluj,acum preferințele sunt cât mai departe de casă,bani mulți de cheltuială și fii nababilor care au tras marile tunuri vor ,,afară,,.Tata a tras tunuri imobiliare cu Zimbru și Confecția și copii studiază….. la Londra și Copenhaga.