Tuesday , June 25 2024

Românii din nordul Bucovinei în doliu. Acad. Alexandrina Cernov a trecut la cele veșnice

Comunitatea ro­mâ­nească din nordul Bucovinei este în doliu odată cu mutarea la Domnul a celei care a fost acad. Alexandrina Cernov.  Membru de onoare al Academiei Române, Alexan­drina Cernov s-a remarcat activ în comunitatea românească din regiunea Cernăuți, fiind una din acele persoane care, după 1990, au contribuit decisiv la reluarea și strângerea legăturilor dintre românii de-o parte și de alta a graniței.

Foto: Doxologia.ro

Numeroase mesaje de condoleanțe au fost transmise în social-media după aflarea veștii care a întristat nu doar pe românii din regiunea Cernăuți, dar și pe cei alții din România sau din alte colțuri ale lumii și care auziseră despre Alexandrina Cernov sau chiar au avut șansa de a o cunoaște. „Cei mai buni dintre noi, chemați spre cele veșnice!”; „O pierdere colosală. Doliu în Bucovina! S-a retras către cele veșnice acad. Alexandrina Cernov din Cernăuți!”; „Dumnezeu să o odihnească în împărăția Sa” sunt doar câteva dintre mesajele care au împânzit rețelele sociale.

După ce odată cu izbucnirea războiului din Ucraina, a plecat din Cernăuți și se retrase la Putna unde, de altfel, a și trecut la veșnicie și fi înmormântată în cimitirul Parohiei Putna, vineri, 7 iunie.

Născută pe 24 noiembrie 1943 la Hotin, dată la care orașul respectiv încă era parte a Regatului României, familia Alexandrinei Cernov se refugiase în România și astfel ea a ajuns să urmeze studiile Liceului nr.32 din București. A finalizat, în 1961, studiile la Universitatea din București, iar între 1962 și 1966 a urmat Facultatea de Filologie a Universității Naționale din Cernăuți, atunci în Uniunea Sovietică. 23 de ani mai târziu, însă la Chișinău (1989), avea să susțină Teza de doctorat cu tema „Lingvostilistica comparată româno-rusă a limbajului poetic”.

Între anii 1971 și 2002 a fost conferențiar universitar la Ca­-tedra de Filologie Română și Clasică a Universității Naționale din Cernăuți. Aici ea și-a desăvârșit activitatea didactică, susținând cursuri de teoria literaturii, istoria literaturii vechi românești, teoria traducerii și stilistica limbii române, lingvo­stilistica și poetica comparată, studii de literatură comparată. Alexandrina Cernov a fost membru fondator al Societății pentru Cultura Românească „Mihai Eminescu” din regiunea Cernăuți, al cărei vicepreședinte a fost în anul 1989 și preșe­-dinte în perioada 1990 – 1994. Din 1992, a devenit membru de onoare al Academiei Române. O latură importantă a activității sale a constituit-o implicarea activă în promovarea culturii și învățământului în limba română în spațiul ucrainean, fiind autoare a importante manuale școlare de limba și literatura română, destinate școlilor românești din Ucraina.

S-a implicat activ în proiectele de cercetare a situației minorităților naționale din Ucraina, făcând în același timp cercetări profunde asupra istoriei și culturii Bucovinei, statutului limbii române, asupra problemelor actuale ale comunității românilor din nordul Bucovinei. A făcut adevărate studii de sociologie, istoria literaturii române, stilistica limbii române și poetica comparative. (Dan PRICOPE)

 

Vezi si

CSM Suceava are o sportivă calificată oficial la Jocurile Olimpice de la Paris

Rădăuțeanca Mădălina Amăiestroaie (21 de ani) va reprezenta România în proba olimpică de tir cu …