Sunday , May 19 2024

Peste 2.500 de ruși lipoveni care trăiesc în județul Suceava se pregătesc de Crăciun

Aceștia sărbătoresc Crăciunul pe data de 7 ianuarie, iar anul nou pe 14 ianuarie

 craciun


Creștinii ortodocși de rit vechi se pregătesc pentru a sărbători pe data de 7 ianuarie, prima zi de Crăciun, sărbătorile lor de iarnă fiind decalate cu 13 zile în urma refuzului de a trece la Calendarul Gregorian, adoptat de majoritatea creștinilor. În România mai multe minorități etnice, printre care sârbii, rușii lipoveni și ucrainenii au sărbătorile de iarnă conforme ritului vechi. Creștinii ortodocși de stil vechi respectă tradițiile și obiceiurile celor de stil nou cu deosebirea că sărbătorile de iarnă sunt decalate cu 13 zile. Decalajul a apărut în anul 1924, când o parte din creștinii ortodocși au refuzat să adopte Calendarul Gregorian, menținându-l pe cel Iulian.
Istoria ortodocșilor pe Stil Vechi începe în 1924 când Biserica Ortodoxă Română a introdus calendarul Gregorian, ceea ce a însemnat o actualizare a calendarului cu 13 zile. O parte din credincioși nu au acceptat actualizarea calendarului, ci s-au grupat în jurul ieromonahului Glicherie Tanase, de la Mănăstirea Neamț, dând astfel naștere Bisericii Ortodoxe pe Stil Vechi. In prezent, sediul acestei Biserici este la Mănăstirea Slătioara, județul Suceava.
Creștinii ortodocși de rit vechi sărbătoresc Anul Nou în noaptea dintre 13 și 14 ianuarie, iar Boboteaza la data de 19 ianuarie. Biserica Ortodoxă de rit vechi din România are aproximativ 200 de biserici, schituri și mănăstiri, majoritatea construite după 1989. Sediul Mitropoliei Bisericii Ortodoxe de stil vechi este în județul Suceava, la Mănăstirea Slătioara, unde se afla aproape 70 de călugări. Aici au început deja pregătirile iar de pe masa de Crăciun nu vor lipsi mâncărurile din pește. Cei mai mulți ruși lipoveni sunt în comunitățile din Climăuți, comuna Mușenița, Lipoveni, comuna Mitocu Dragomirnei, Manolea, comuna Forăști, dar sunt biserici pe rit vechi și în municipiile Suceava, Fălticeni, Rădăuți și în orașul Gura Humorului. (Cristina RUSTI)

Vezi si

Gheorghe Flutur, la lansarea candidatului PNL la Preutești: „100% la alegeri viitorul primar va fi Daniel Mihăilă”

Duminică, 19 mai, a avut loc lansarea candidaturii la funcția de primar al comunei Preutești …

One comment

  1. Varza ai facut in articolul asta. Cam atat cred eu ca ai in cap. Nu numai decat pentru faptul ca ai amestecat doua biserici cu doua dogme diferite, ci pentru faptul ca ai facut asta cu buna stiinta. Se vede limpede.
    Daca textul e facut de altii si tu doar ti l-ai insusit, iar esti varza.
    Cam atat