Monday , May 20 2024

Patru oferte la licitația pentru nocturna de pe stadionul Areni

Licitația pentru care s-a solicitat de trei ori prelungirea termenului final de de­pu­­nere al ofertelor cu 10, 14 și, respectiv, 15 zile a avut loc pe 29 ianuarie întrucât Primăria nu a vrut să modifice termenele și, cu toate că în urma clarificărilor a fost nevoită să schimbe devizul general din 2016 cu unul actualizat, nu a modificat celelalte aspecte rămânând ca termenul maxim de contractare a proiectării și execuției este de 15 luni, din care trei luni pentru proiectul tehnic  

Concurență mare pentru proiectul Primăriei Sucea­va de realiza a unei nocturne pe stadionul Areni. Nu mai puțin de patru oferte au fost depuse la licitație de către: Asocierea firmelor ELECTROMARA (Leader) și VALYCIPRIHOS PROD; Asocierea firmelor Energobit (Leader) cu ENERGOBIT CONTROL SYSTEMS și GIRONAP PROD iar Electromontaj este subcontractant declarat cu 15%; Asocierea societăților comerciale LOIAL IMPEX (Leader) și FLASH LIGHTING SERVICES SA iar MOLDPROIECT – ASD este subcontractant declarat cu 0,47%; Asocierea societăților Power Electric SRL (Leader) cu BP GENERAL SOLUTIONS SRL. Asta deși trei din cele șapte solicitări de clarificări formulate de la data de 10 ianu­arie când s-a postat anunțul în SEAP/SICAP privind organizarea licitației pentru <Proiectare și execuție a obiectivului de investiție “Instalație iluminat nocturnă Stadion Areni”> și până la care termenul final de depunere al ofertelor stabilit la data de 29 ianuarie ora 15:00 au fost cu privire la decalarea termenului de depunere al ofertelor cu 10, 14 și, respectiv, 15 zile din motive diverse pornind de la faptul că anunțul a fost postat după sărbătorile de iarnă și este mai greu pentru unii să pornească la treabă și până la motivarea că sunt necesare anumite clarificări cu furnizorii externi de materiale pentru instalația nocturnă și de aceea ar fi mai mult de lucru la realizarea ofertei. Niciunul din aceste motive nu au fost acceptate de comisia de analiză a ofertelor și, prin urmare, a rămas valabil termenul de 29 Ianuarie.

enționăm că studiul de fezabilitate pentru această investiție a fost făcut de Moldproiect ASD SRL. Foarte interesant este faptul că documentația respectivă a fost realizată în 2015 – 2016, un indiciu destul de clar care vine să confirme cele spuse de primarul Ion Lungu de mai multe ori cum că demersul său de realizare a unei nocturne este vechi, dar a fost blocat politic în Consi­liul Local. Totuși, un aspect interesant – dincolo de cel pe care unii cârcotași l-ar putea invoca privitor la participarea în cadrul unei asocieri – este faptul că pe site a fost încărcat vechiul studiu și, implicit, vechiul deviz care nu coincide ca sume cu cele din fișa de date și din anunțul postat pe SEAP/SICAP. În urma primei solicitări de clarificare formulate de un operator interesat să depună oferte, Moldproiect ASD SRL a transmis la Primărie iar comisia a postat pe SEAP devizul general actualizat. De asemenea, după o solicitare de clari­ficări privind neconcordanțele între unele prevederi din modelul de contract și cele din fișa de date, comisia a comunicat că acestea din urmă rămân valabile.

Prevedere în S.F.: „Anunțul intenție de dotare a stadionului cu nocturnă a fost primită cu entuziasm de marea majoritate a locuitorilor urbei”

Conform celor specificate în documentația postată pe SEAP, stadionul de la Suceava – construit în 1963, extins cu tribune laterale în 1976-1977 și apoi cu tribuna a doua în 1982 –  este pe locul 31 în clasamentul celor mai vechi stadioane din țară și are o capacitate de 12.500 locuri, fiind destinat în principal meciurilor de fotbal, dar se organizează și alte tipuri de competiții sportive sau spectacole muzicale.

„Interesul locuitorilor municipiului Suceava și chiar județului pentru fotbal este foarte mare. Drept dovadă, la meciul cu Steaua București stadionul a fost arhiplin. Echipa de fotbal Foresta își propune promovarea pe termen mediu în Liga 1, de unde poate accede în competițiile europene. Chiar dacă activează în Liga a II-a, este printre puținele echipe de club din țară care vinde bilete la meciurile de acasă, cu o prezență constantă a suporterilor la fiecare meci. Astfel, anunțul intenție de dotare a stadionului cu nocturnă a fost primită cu entuziasm de marea majoritate a locuitorilor urbei. În același timp ar permite desfășurarea competițiilor sportive televizate, fără a fi nevoie de închirierea unei instalații de nocturnă, cu costuri deloc de neglijat. ținând cont de evoluția și ambiția echipei locale de fotbal, o astfel de investiție vine firesc în întâmpinarea unei nevoi a fotbalului local și nu numai”, se precizează în studiul de feza­bilitate.

Două opțiuni de realizare a obiectivului de investiții au fost luate în calcul: iluminat nocturn folosind doar corpuri de iluminat cu sursa LED cu putere 480W și, respectiv, iluminat nocturn folosind doar corpuri de iluminat cu sursa de halogenuri metalice cu putere 2000W. A prevalat din punct de vedere tehnico-economic a doua variantă.

Câte turnuri vor fi realizate și unde vor fi montate? Cât este estimată investiția în 2020 pe care primarul Ion Lungu și-a dorit-o a demara din 2015-2016

Vor fi amenajate patru turnuri de iluminat – nocturnă, unul fiind aproape de intrare la poarta 2, în fața unei tribune de spectactori, altul aproape de tribuna de spectatori de la intrare pe poarta 1, un al treilea în proximitatea unei tribune de lângă vestiare iar altul în apropiere de birourile CSM. Referitor la înălțimea celor patru turnuri, se pare – cel puțin la o primă vedere – că există o inadvertență între Planșa E01 (planul racordurilor electrice) unde se arată despre cele patru turnuri că vor avea o înălțime de 40 de metri și cele specificate în studiul de fezabilitate în care se precizează că înălțimea va fi de aproximativ 45 metri pentru ca o pagină mai jos să se specifice că înălțimea va fi de 40 metri.

La dimensionarea turnurilor se va ține cont, printre altele, de posibilitatea de intervenție a două persoane. Fundarea se va face cu piloți forați de beton armat (Clasa C20/25) iar în privința numărului, lungimii și diametrului acestea vor fi stabilite la faza de proiect tehnic și tot atunci vor fi stabilite și dimensiunile în plan ale radierului din beton armat (clasa C25/30) care va încastra respectivii piloți.

Cele patru turnuri ale instalației nocturne vor fi prevăzute cu tije de captare – paratrăsnet și vor avea, în total, 144 de proiectoare de mare putere din care 94 cu aprindere rapidă și vor trebui să asigure un nivel de iluminare de 1.200 lx pentru meciurile televizate și 800 lx pentru antrenamente și meciurile netelevizate.

În apropiere de birourile și hotelul CSM vor fi amenajate și două posturi de transformare, precum și un generator electric, dar și tabloul electric general. Cum e firesc, de acolo va porni și cablul electric spre fiecare din cele patru turnuri de iluminat. „Limitările fizice ale stadionului nu permit alte soluții constructive … Datorită spațiului foarte redus aflat în proprietate, turnurile de iluminat vor fi amplasate în incinta stadionului, două turnuri în imediata apropriere a tribunelor și două turnuri în imediata apropiere a terenului de fotbal”, se explică în studiul de fezabilitate.

Valoarea estimată este de 7.173.449,94 lei. Este interesant că potrivit anunțului de participare simplificat în această valoare a fost inclusă și verificare tehnică de calitate a proiectului tehnic (PT) și Detalii de Execuție (DDE) în sumă de  … 4.000 lei fără TVA. Restul valorii este formată din: Servicii de proiectare (Proiect Tehnic și Detalii de execuție), în valoare estimată de 140.000,00 lei fără TVA; Documentatii tehnice necesare în vederea obținerii avizelor/acordurilor/auto­rizațiilor, în valoare de 8.545,00 lei fără TVA; Asistență tehnică din partea proiectantului, în valoare estimată de 34.416,20 lei fără TVA; Construcții și instalații, în ­va­loare estimată de 6.883.240,14 lei fără TVA; Organizarea de șantier, în valoare estimată de 103.248,60 lei fără TVA. La prețul contractului se pot adăuga cheltuielile diverse și neprevăzute doar dacă este cazul. Cheltuielile diverse și neprevăzute reprezintă cheltuieli incluse în structura devizului general al obiectivului de investiții, utilizarea sumelor aferente acestora se realizează în funcție de necesități, prin încheierea unui act adițional la contractul inițial. Finanțarea acestei investiții va fi făcută de la bugetul local. Criteriul de atribuire al contractului este „prețul cel mai scăzut”. Pe de altă parte, în devizul general și cel financiar de la studiul de fezabilitate din 2015/2016 prezentat în ­do­cumentele procedurii de achiziție inițiate în primele zile ale lui 2020, o parte din sume nu coincid cu cele din anunțul de participare și din fișa de date a achiziției. (Dan PRICOPE)

 

Vezi si

Gheorghe Flutur, la lansarea candidatului PNL la Preutești: „100% la alegeri viitorul primar va fi Daniel Mihăilă”

Duminică, 19 mai, a avut loc lansarea candidaturii la funcția de primar al comunei Preutești …