Friday , May 10 2024

Nevzat Soguk,  specialist recunoscut în Științe Politice, Politici Globale, Migrație și Critica Teoriei Relațiilor Internaționale, s-a aflat timp de o săptămână în Bucovina

Reputatul profesor universitar de la Universitatea din Hawai și Manoa (SUA), aflat in zona noastra la inițiativa avocatului rădăuțean dr. Nistor Octavian Mateiciuc, a vizitat Cernăuțiul si mai multe monumente istorice din judetul Suceava. În Sala de Conferințe a «Casei Octavian» din Sucevița, Nevzat Soguk a participat la o dezbatere pe tematica efectului migrațiilor în lumea contemporană

Nevzat Soguk, un reputat profesor universitar de la Universitatea din Hawai și Manoa (SUA), specialist recunoscut în Științe Politice, Politici Globale, Migrație și Critica Teoriei Relațiilor Internaționale, s-a aflat timp de o săptămână în Bucovina, la inițiativa avocatului rădăuțean dr. Nistor Octavian Mateiciuc, și gazduit la Casa Octavian din Sucevița.

Cu acest prilej, specialistul american a vizitat Cernăuțiul, fiind plăcut impresionat să descopere un spațiu cultural remarcabil prin diversitatea etno-confesională, apreciind frumusețea  unor  monumente istorice emblematice pentru fosta capitală a Ducatului Bucovinei: Universitatea Națională «Iurii Fedkovici», clădirea Primăriei, fostul Templul Evreiesc, Teatrul “Olga Kobâleanskaia”, alături de alte locații valoroase,  parte a inestimabilului patrimoniu cultural cernăuțean. Din periplul cernăuțean ale lui Nevzat Soguk n-au putut lipsi reperele actuale ale memoriei iudaice (Rita Steinbarg ș.a.), sau expunerile despre contribuțiile valoroase la cultura universală ale comunității mozaice cernăuțene (Paul Celan)  versus  tragismul deportărilor în timpul Holocaustului,  realizate de către istoricul rădăuțean dr. Daniel Hrenciuc și specialistii in economie globala Oana si Alin Tofan.

În Sala de Conferințe a Casei Octavian din Sucevița,  a fost organizată o mică dezbatere, focalizată, inevitabil, pe tematica  efectului migrațiilor în lumea contemporană, manifestare la care a luat parte un public avizat și interesat de această problemă atât de actuală și de analizată de către societățile contemporane. Profesorul Soguk și-a expus câteva opinii vizavi de întrebările venite din partea unora dintre cei prezenți, insistând succint și argumentat asupra rolului jucat de migranți asupra societăților și a indivizilor, prezentând argumentat, efectele pe care aceste fenomene le imprimă asupra comunităților locale și, în general, asupra statelor care se confruntă cu acestea.

Desigur, a subliniat – reputatul expert american – statele lumii privesc și apreciază diferit fenomenul migrațiilor – nu de puține ori- subiectul refugiaților  fiind exploatat politic de către unii lideri populiști (printre aceștia, Viktor Orban, președintele Ungariei),  în scopuri pur electorale.

Migranții au dus cu ei, de-alungul timpului, a arătat Soguk, o moștenire culturală și un bagaj științific și profesional, care a contribuit la dezvoltarea comunităților care i-au primit, efectul fiind în general, unul pozitiv. Evident, aceștia au stimulat cunoașterea și dialogul intercultural, au promovat tradiții și valori noi, au lărgit inevitabil, orizontul cunoașterii și al relațiilor interrumane și interrculturale în genere. Există – a subliniat expertul american – un trend migraționist  îndreptat înspre statele nordice, în mod predilect, spre Suedia, dincolo de preferințele tradiționale ale refugiaților către Germania.

O apreciere aparte a venit din partea profesorului Nevzat Soguk, față de profunzimea stilului  arhitectonic creștin – ortodox  reflectat în contextul identitar aparte al Bisericii   „Învierea Domnului”  din Sucevița, înscrisă pe lista  lista patrimoniului cultural mondial (UNESCO, 2010).

În final,  profesorul universitar dr., Nevzat Soguk, a apreciat în mod deosebit,  oportunitățile culturale oferite prin intermediul proiectului personal lansat de către avocatul dr. Nistor Octavian Mateiciuc, de a cunoaște oameni, spații  și culturi noi, atât de diferite, însă profunde și de valoroase, dincolo de fascinația eternă  exercitată asupra celor implicați, de către memoria vie  a Bucovinei Istorice.

Backgroundul profesorului Nevzat Soguk este unul deosebit de solid, el fiind autorul unor lucrări foarte apreciate de către specialiști în domeniu,  precum și coordonator de doctorate la Facultatea de Științe Politice din cadrul Departamentului de specialitate al Universității din Hawaii.

 

Vezi si

Tânăr fără permis, aflat la volanul unei mașini fără ITP și RCA, prins de polițiști după o urmărire de 3 km prin Izvoarele Sucevei

Joi seara, la ora 22:05,  pe DJ 175, de pe raza comunei Izvoarele Sucevei, polițiștii …

One comment

  1. Ca si in multe alte ocazii distinsul radautean avocat dr Mateciuc încearcă să scoată prin tot felul de evenimente culturale sau artistice de calitate din letargie societatea suceveană. Poate o sa fie urmat exemplul lui pozitiv si de alti distinși care din păcate nu au dat nici cel mai mic semn până acum in acest sens.