Monday , May 20 2024

Modernizarea Parcului Mărășești redevine o prioritate a primarului Ion Lungu: „Sunt convins că în acest an vor demara lucrările”

Modernizarea Parcului Mărășești de lângă Catedrala „Nașterea Domnului” va fi realizată poate chiar cu începere din acest an. Cel puțin așa este de părere primarul Ion Lungu, care, în conferința de presă de miercuri, 8 mai, a precizat că se lucrează la proiectare, urmând ca ulterior lucrarea să fie scoasă la licitație.

Noi am aprobat indicatorii tehnico-economici ai investiției, iar acum se lucrează la proiectul tehnic și dăm drumul apoi la licitație. Eu sunt convins că în acest an vor demara lucrările de modernizare a parcului”, a declarat Ion Lungu.

Anticipând o eventuală observație sau chiar obiecție cum că și acum patru ani s-a încercat un astfel de demers, care apoi a fost blocat de un alt proiect avansat de arhitectul Doru Olaș, cel care a lucrat la proiectul catedralei, Ion Lungu a spus că este un proiect megalomanic (în 2020 nu era vehiculată o sumă pe baza unui deviz, dar aprecierea arhitectului era că ar fi ajuns la circa 50 de milioane de euro) și că o astfel de investiție nu se susține din mai multe motive. Obiecțiile asupra cărora a insistat Ion Lungu se referă la faptul că punerea în practică a acelui proiect „ar afecta foarte multe proprietăți” și lucrările ca atare ar fi dus la „blocarea orașului vreo zece ani”.

Mergem pe soluția propusă de noi”, a spus Ion Lungu. Investiția este estimată undeva la 7,1 milioane de lei.

Proiectul de modernizare a parcului prevede creșterea suprafeței verzi de la 388 mp la 800 mp, asta având în vedere că la ora actuală este mai mult beton decât verdeață (cu excepția unor zone unde sunt arbori și a unor porțiuni de gard viu). Odată cu creșterea suprafeței înverzite, se vor planta 19 arbori de dimensiuni de 3-4 metri, 135 de arbori – arbuști de dimensiuni medii și 1.389 de flori perene. Parcul va avea două fântâni arteziene în suprafață de 250 mp – una cu jet la 360 de grade iar cealaltă cu jet unidirecțional – având jocuri de apă.

De asemenea, se are în vedere înființarea unui gazon în suprafață de 480 de mp prevăzut cu sistem automatizat de irigații, pardoseli din granit de 580 de mp, placaje de marmură 260 de mp, trotuare din asfalt 220 mp, 310 mp de suprafață jardiniere și pietriș decorativ, mobilier urban – bănci, coșuri de gunoi, rastel de biciclete, sistem de iluminat arhitectural. (Dan PRICOPE)

Vezi si

CSU Suceava a încheiat campionatul cu o victorie în fața celor de la CSM Focșani

CSU Suceava a încheiat ediția de campionat 2023/2024 a Ligii Naționale la handbal masculin după …