Sunday , May 19 2024
Breaking News

Mănăstirea Putna, la 15 iunie: „Dumnezeu să-i odihnească cu drepții pe ÎPS Pimen și Mihai Eminescu – doi iubitori de credință, de neam și de frumos”

La 131 de ani de la trecerea la cele veșnice a lui Mihai Eminescu, Mănăstirea Putna face un demers interesant de asociere a imaginii poetului național cu cel care până nu demult a fost „arhipăstorul Bucovinei”, ÎPS Pimen. „În perioada comunistă, Înaltpreasfințitul Părinte Pimen a avut de multe ori curajul de a rosti în fața pelerinilor, ca ghid al Mănăstirii Putna, poezia „Doina”. Mai târziu, ca Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, a fost prezent ani la rândul la pomenirea lui Mihai Eminescu de pe 15 iunie. Dumnezeu să-i odihnească cu drepții pe cei doi iubitori de credință, de neam și de frumos!”, se arată într-o postare pe contul de facebook al Mănăstirii Putna. Desigur, nu lipsește o imagine sugestivă în care apare ÎPS Pimen cu starețul Melchisedec Velnic, mergând pe lângă biserica mănăstirii Putna, acesta din urmă ținând în brațe o carte pe care este imprimat chipul lui Mihai Eminescu iar în planul îndepărtat se văd, aproape de intrarea în lăcașul de cult, numeroși credincioși, probabil aflați în pelerinaj.

Reamintim că în data de 15 iunie 1889, poetul Mihai Eminescu (născut la 15 ianuarie 1850) a trecut la cele veșnice în București. Două zile mai târziu, Mihai Eminescu a fost înmormântat la umbra unui tei din cimitirul Bellu din București.

ÎPS Pimen Suceveanul a trecut la cele veșnice pe data de 20 mai 2020, la înaintata vârstă de 90 de ani, după un al doilea atac de cord în timp ce era internat la Institutul „Matei Balș”. (D.P.)

Vezi si

Decizia Parchetului de clasare a dosarului privind crimele din anii ’80 de la Orfelinatul Groazei din Siret, atacată la Curtea Constituțională

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a anunţat vineri că …

No comments

  1. Imi este jena cand vad atata ticalosie in randul popilor.Desi se zice ca despre morti numai de bine, acesti popi, ar treui sa-si vada de ale lor si sa nu mai preslaveasca SECURISTII.
    Iar pentru prostul care e in stare sa zica si azi ca sunt MARLANI toti care se leaga de securistul dovedit PIMEN, ca nu cred ca a inteles ceva din mesajele de pepagina de internet a ziarului pe care-l pastoreste (apropo, de ce a disparut link?): citeste cu atentie ce s-a scris aici, nu se bucura nimeni de moartea unui om, desi a fost securist.

  2. Oare asocierea imaginii poetului national Mihai Eminescu cu cel care ar fi fost, asa cum noteaza contrariat reporterul, ”arhipastorul Bucovinei” este pentru a-i minimaliza arhipastorului calitatea de informator al securitatii din trecut iar recitarea poeziei ”Doina” in loc de rugaciune i-ar fi adus iertarea pacatelor ? Oare asa o fi ? Cui foloseste aceasta nefericita asociere ?