Thursday , June 13 2024

Economii de un milion de euro pe an la energia consumată de Spitalul Județean, după implementarea unui proiect de reabilitare

Proiectul tehnic și indicatorii tehnico-economici pentru renovarea energetică a Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava au fost aprobați la ședința de vineri, 17 mai, a Consiliului Județean Suceava cu majoritate de voturi. Proiectul va fi implementat în 18 luni, din care 10 luni reprezintă durata de execuție a lucrărilor.

Valoarea contractului de finanțare este de 65,726 milioane de lei. Este vorba de anveloparea unei suprafețe desfășurate de 25.000 de metri pătrați. „Va fi o anvelopare specifică, cu vată bazaltică, iar fațada va fi cu vată ventilată. E o procedură mai nouă, specială, cu fațada placată cu elemente din aluminiu compozit, iar pe conturul ferestrelor va fi vată bazaltică ignifugată pentru a preveni incendiile”, a spus Gheorghe Flutur, președintele Consiliului Județean Suceava.

Actualmente, SCJU Suceava plătește lunar circa 135.000 de euro pentru energie – 90.000 de euro încălzire și 45.000 de euro electricitate. „Cel puțin la jumătate se vor reduce cheltuielile și vom avea o economie în jur de 77-78.000 de euro pe lună, ceea ce ar fi aproape un milion de euro pe an”, a transmis Gheorghe Flutur.

Acest proiect are mai multe componente: reabilitarea sistemului de încălzire la Spitalul Județean Clinic, prin refacerea întregului sistem de încălzire și furnizare a apei calde; sistemul electric – circa 2.100 de corpuri de iluminat să fie înlocuite cu becuri LED; instalații de umbrire (automată în funcție de intensitatea soarelui) pentru sezonul cald, pentru suprafețele vitrate. „În cadrul proiectului se montează și un sistem de producere a energiei electrice și termice cu utilizarea surselor regenerabile. Aici e vorba de 240 de panouri fotovoltaice”, a mai declarat Gheorghe Flutur.

Reamintim că valoarea contractului de finanțare semnat pentru acest proiect este de 65,726 milioane de lei, fondurile fiind asigurate prin Planul Naţional de Redresare și Rezilienţă, Componenta 5 – Valul renovării, Axa 2 – Schema de granturi pentru eficienţă energetică şi rezilienţă în clădiri publice, operaţiunea B.2: Renovarea energetică moderată sau aprofundată a clădirilor publice. (Dan PRICOPE)

 

 

 

Vezi si

Peste 30 de gospodării afectate de inundații la Vicovu de Sus. Primarul Vasile Iliuț a intervenit cot la cot cu pompierii pentru evacuarea apei din curțile localnicilor

Ploile torențiale căzute marți după-amiază au afectat peste 30 de gospodării de pe raza orașului …