Sunday , January 29 2023

Investiții străine minuscule anul acesta, în județul Suceava

In zece luni au fost înmatriculate în Suceava 37 de firme cu aport total de 23.000 de euro, capital străin

SCHIMB VALUTAR


Conform datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului în județul Suceava, în luna octombrie a acestui an au fost înmatriculate cinci societăți comerciale cu participare străină la capitalul social subscris. Valoarea capitalului social total subscris în monedă națională a fost de 3,3 mii lei, exprimat în valută, acesta fiind de 820,6 dolari sau 731 EURO. În funcție de numărul societăților înmatriculate în luna octombrie 2016 la nivel național, județul Suceava se află pe locul 20 în ordine descrescătoare și pe locul 17 după mărimea capitalului social exprimat în valută. In perioada 1 ianuarie – 31 octombrie 2016, în județul Suceava au fost înmatriculate 37 societăți comerciale cu participare străină la capitalul social subscris, valoarea capitalului social total subscris în monedă națională fiind de 109 mii lei, respectiv de 25.756 dolari sau 23.064 EURO.
Am mai spus și cu un alt prilej că nu mai este un secret faptul că numărul înmatriculărilor de societăți comerciale cu participare străină cu capitalul social subscris și valoarea acestuia reprezintă cifre nesemnificative pentru economia locală de mai mulți ani în județul Suceava. Constant, Direcția Județeană de Statistică și Oficiul Național al Registrului Comerțului prezintă că într-o lună, într-un trimestru, într-o jumătate de an sau într-un an întreg au fost înmatriculate mai multe sau mai puține societăți comerciale cu parti¬cipare străină la capitalul social subscris. Sare în ochi derizoriul sumelor investite. Intr-una din lunile cele mai bune ale acestui an, conform datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului, în luna august 2016, în județul Suceava au fost înmatri-culate 8 societăți comerciale cu participare străină. Valoarea capitalului social total subscris în monedă națională a fost de 1,3 mii lei, exprimat în valută acesta fiind de 326,8 USD sau 291,5 EURO. Reluăm acum întrebarea retorică lansată la jumătatea anului: Dacă Suceava, ca județ, cu doar câteva mii de euro investiții străine atrase prin înființarea de firme cu capital străin, este la mijlocul clasamentului național, în România mai investește cineva din afara țării, în mod real? Un răspuns posibil este că, într-adevăr, se investește, dar nu în modul în care ne-am fi așteptat să fie dat răspunsul de la Direcția Județeană de Statistică sau, la nivel național, de la Agenția Națională de Statistică. Concret, cifrele făcute publice sunt mai întâi centralizate la București, la ANS, și apoi transmise către structurile din teritoriu. (Neculai ROSCA)

Vezi si

Peste 4.000 de cereri de azil, înregistrate anul trecut la Centrul Regional de la Rădăuți. 3.086 de permise de ședere, acordate ucrainenilor refugiați

Peste 4.000 de cereri de azil au fost gestionate în anul 2022 de polițiștii de …