Friday , April 26 2024

Investiţii pentru comunitatea locală, strict necesare, la Dumbrăveni

paval

Grădiniţa nouă, reabilitarea drumurilor locale, introducerea gazului metan, sala de sport, modernizarea parcului dar şi activităţi culturale care duc faima localităţii, pe primul loc în agenda administraţiei locale din localitate. Interviu cu primarul comunei Dumbrăveni, Ioan Pavăl

 
– In ciuda crizei perpetue, în comuna Dumbrăveni s-au acumulat în perioada scursă din acest an o serie de iniţiative care au avut darul de a schimba în mai bine viaţa comunităţii. Este vorba despre cele aparţinând administraţiei publice locale, care au fost ori urmează să fie finalizate.
– Ceea ce s-a făcut în comuna Dumbrăveni anul acesta de către Primărie şi Consiliul Local reprezintă iniţiative care, dincolo de faptul că înbunătăţesc viaţa comunităţii locale, erau pe de altă parte, strict necesare. Am început să construim o grădiniţă, o construcţie mare, cu speranţa că cel mai târziu la sfârşitul lunii octombrie, aceasta va deveni funcţională.Bani la bugetul local nu avem foarte mulţi, de la bugetul statului nu avem nicio promisiune concretă pentru finanţarea acestor lucrări, dar avem puterea de a obţine sponsorizări generoase de la oameni şi firme care au fost de fiecare dată alături de noi. Trebuie de pomenit de asemenea aportul deosebit al oamenilor din comună care vin şi ajută efectiv la construirea acestui edificiu neapărat necesar localităţii noastre. Noua grădiniţă se construieşte în vecinătatea Primăriei şi a parcului, pe locul fostului dispensar veterinar care s-a deteriorat şi a fost demolat. Construind grădiniţa, vom avea spaţii şi pentru clasele “Zero”, în contextul în care avem de continuat un proiect mai vechi care presupune extinderea Grupului Scolar Dumbrăveni cu încă o aripă, cu două etaje, toalete moderne, centrală termică, etc. Proiectul a fost acceptat mai înainte de Ministerul Invăţământului, finanţarea nu a mai continuat, la un moment dat, dar se pare că vom identifica resurse şi pentru finalizarea acestei extinderi la Grupul Scolar. In ansamblu merită apreciată contribuţia oamenilor, a firmelor din comună şi din afara acesteia, care ne-au înţeles mesajul au consţientizat că ceea ce vrem să facem este destinat binelui general şi ne sprijină iniţiativele. Am dori, desigur, fonduri guvernamentale, măcar pentru proiectele în care Guvernul ţării este partener asumat. Nu suntem însă pesimişti din acest punct de vedere, dar precizez că nu cerem decât ceea ce s-a promis Dumbrăveniului de guvernanţii care s-au succedat, nimic mai mult.
“cine deschide o şcoală, închide o temniţă”
– Aveţi un Grup Scolar la Dumbrăveni, cum s-au descurcat absolvenţii din anul acesta la examenul de Bacalaureat?
– Nicolae Iorga a spus – “cine deschide o şcoală, închide o temniţă”. Copiii din Dumbrăveni au un nivel de educaţie ridicat, avem cadre didactice bine pregătite, avem copii cu rezultate foarte bune şi la olimpiadele judeţene şi chiar naţionale. Este important pentru o localitate rurală să ai un liceu. Aici învaţă nu doar elevii din comună ci şi din satele din împrejurimi. La Dumbrăveni învaţă peste 2.700 de elevi, să nu uităm că rezultatele la examenul de Bacalaureat al copiilor de la Grupul Scolar Dumbrăveni a fost meritoriu, peste media judeţeană, în acest an. Pe de altă parte, au continuat lucrările de amenajare a parcului, au continuat lucrările de plantare a arborilor, în locul celor vechi care, unii erau uscaţi cu totul, alţii putrezi şi orice furtună îi putea prăbuşi. Proiectul de amenajare a parcului din Dumbrăveni este o lucrare de durată, vom amenaja şi o scenă şi poate că într-un an, doi sau trei, parcul de la noi din comună va fi unul de referinţă.
“pe unde am trecut, am lăsat loc de bună-ziua”
-Aveţi o abilitate de a-i determina pe donatori sau sponsori să sprijine investiţiile pe care le iniţiaţi la Dumbrăveni. Cum reuşiţi să îi convingeţi pe aceştia?
-Intr-o perioadă în care mi-am desfăşurat activitatea la Termoelectrica Borzeşti, la Petrom, ori pe unde am trecut, am lăsat loc de bună-ziua şi am construit relaţii de prietenie, nu neapărat de afaceri, cu oameni cu capacitate financiară. Dar de foarte multe ori am fost sprijinit, când am cerut sprijin pentru comunitate. In multe investiţii pe care le-am făcut în comună, de la şcoala din Sălăgeni la dispensarul din localitate, am beneficiat astfel de un sprijin consistent de care noi nu ne-am bătut joc, l-am capacitat la maxim iar ceea ce se vede, ca rezultat final, vorbeşte de la sine.
– Ce investiţii de natură economică, se preconizează a fi realizate în Dumbrăveni, în perioada următoare?
– Am scos la licitaţie o suprafaţă de peste 5.000 de metri pătraţi, în zona staţiei de epurare, pentru construirea unui abator, cu posibilitate de preparare a cărnii rezultată din procesul de abatorizare. Pentru localitate, această investiţie, dacă se va concretiza va însemna mult, de la crearea de locuri de muncă, la posibilitatea pentru crescătorii de animale să îşi ducă direct la achizitorul local pe cele crescute pentru carne, plus contribuţia pe care, prin taxe şi impozite o aduce orice agent economic şi cu cât este mai de anvergură cu atât mai bine, la bugetul local.
– Care este starea drumurilor din comuna Dumbrăveni?
– După ieşirea din iarnă, toate drumurile comunale au fost rebalastate şi reprofilate, iar oamenii sunt, cred eu suficient de mulţumiţi. Până când vom putea pune în practică proiecte de mai mare anvergură, reuşim cu utilajele şi cu oamenii noştri să întreţinem în bune condiţii, reţeaua de drumuri din comună. Am reuşit de asemenea să realizăm pe doi kilometri extinderea reţelei de apă iar pe 800 de metri pe cea a reţelei de canalizare. Am reabilitat, cu forţe proprii baza sportivă, ceea ce va fi vizibil mai degrabă în toamnă, la începerea campionatului judeţean de fotbal. Am terminat o casă de prăznuire, unde locuitorii din Dumbrăveni să aibă la dispoziţie o bucătărie şi o sală de mese, unde se pot pomeni cum se cuvine cei care nu mai sunt printre noi.
La Sala de sport din Dumbrăveni, fundaţia va fi turnată cu forţe proprii, aşteptându-se finanţarea guvernamentală promisă cu mai mulţi ani în urmă
– Aveţi în proiect construcţia unei săli de sport, de mai multă vreme. Ce noutăţi aveţi despre această investiţie?
– In ceea ce priveşte sala de sport, pentru care am avut toate argumentele pentru a primi finanţare guvernamentală, anul acesta vom turna fundaţia şi în plus, ne propunem, prin eforturi proprii de asemenea să facem şi un bazin de înot. Suntem lângă râul Siret, copiii noştri trebuie să înveţe să înoate, să nu fie şi la noi tragedii cum s-au mai întâmplat în alte localităţi. Un mic ştrand, cu un instructor de înot, este dezideratul nostru iar până la sfârsitul anului viitor, ne dorim să terminăm lucrările la acest complex sportiv, sperând că cei care au putere de decizie să determine asigurarea finanţării şi din fonduri publice, pentru această investiţie. Proiectul nostru este aprobat şi este pe lista de aşteptare. Tot aşteaptă finanţarea promisă şi angajată şi ne dorim din tot sufletul ca acest lucru să se întâmple. Noi vom turna fundaţia prin forţe proprii cu gândul că un lucru odată început nu poate să rămână neterminat. Sunt sigur că vom găsi soluţii pentru rezolvarea acestui proiect.
– Când va fi gaz metan în Dumbrăveni?
In toamna acestui an dorim să finalizăm licitaţia pentru alimentarea cu gaz metan a localităţii. Unul din marile inconveniente este şi acesta – un investitor vine cu mai mare uşurinţă într-o localitate, dacă există toate utilităţile – apă, canal şi nu în ultimul rând gazul metan. Am preluat deja, cu hotărâre de la Consiliul Local, cu aviz la Ministerul Apărării Naţionale, o parte din fosta unitate militară din Dumbrăveni, cu obligaţia de a înfiinţa un centru pentru pensionari, nu în ultimul rând şi pentru pensionarii militari, care doresc să fie instituţionalizaţi în această locaţie. Nu necesită prea multe investiţii în corpul de clădiri vizat pentru că a fost riguros întreţinut de către Armată, este în afara localităţii, într-un décor care se pretează unor astfel de activităţi. Biserica Ortodoxă, cu hramul Adormirea Maicii Domnului, construită la anul 1801 de boierul Iordache Balş a fost consolidată şi renovată, cu sprijin guvernamental dar şi din partea comunei. Aici sunt, cum se ştie, înmormântate surorile poetului Mihai Eminescu.
“un careu de aşi” ai culturii româneşti, sărbătorit an de an la Dumbrăveni
– Comuna Dumbrăveni şi-a construit o bună notorietate şi prin acţiunile culturale dedicate anual unor importanţi oameni de cultură români.
– Intr-adevăr, un careu de aşi ai culturii româneşti sunt sărbătoriţi în fiecare an la Dumbrăveni. Mihai Eminescu, Adrian Păunescu, Grigore Vieru, Nichita Stanescu, sunt sărbătoriţi în fiecare an în comuna noastră. Nu vrem să îi minimalizăm pe ceilalţi mai autori din cultura românească, dar noi i-am consideraţi pe ei, ca nişte stâlpi ai conştiinţei româneşti, prin cuvântul lor. De aceea am fost alături de domnul secretar Mihai Chiriac în acţiunile culturale pe care le-am întrepriins în ultimii ani şi care, îmi face plăcere să o spun, au avut de cele mai multe ori o notorietate mai mare decât altele organizate la case mai mari – prin oraşe, municipii şi, de ce nu, chiar în capitală. Avem deja şase ediţii ale Festivalului Mihai Eminescu, ne gândim ca anul viitor să ieşim cu un album omagial dar şi cu o monografie a comunei Dumbrăveni, bazându-ne pe contribuţia unor oameni de cultură importanţi, care ne-au vizitat, au devenit prieteni ai comunei noastre. (Neculai ROSCA)

Vezi si

(P) Alege inteligent! Alege PYAM Residence! Cartier Privat de Vile 

PYAM Residence Cartier de vile – executate impecabil, gândite până la cel mai mic detaliu! …