Thursday , April 18 2024

Sediul Jandarmeriei Suceava se mută la Dumbrăveni

Datorită lucrărilor care se vor face printr-un proiect PNRR, Inspectoratul de Jandarmi Județean Suceava se va muta din sediul actual situat pe strada Traian Vuia din municipiul Suceava într-unul din comuna Dumbrăveni. Un anunț în acest sens a fost făcut chiar de generalul de brigadă Ionel Postelnicu, împuternicit Inspector șef al IJJ Suceava care, în conferința de presă de marți, 2 aprilie, organizată cu prilejul și în preziua aniversării a 174 de ani de la înființarea Jandarmeriei, s-a referit și la proiectul pe care instituția pe care o conduce îl are în derulare.

Sediul actual al Inspectoratului de Jandarmi Județean „Bogdan Vodă” Suceava – o clădire ridicată în anii ꞌ80 și în care pentru o perioadă a funcționat hotelul „Turist” – nu a fost modernizat niciodată, cel puțin nu de la preluarea de către jandarmeria Suceava în anul 2003 și pentru că nu corespundea standardelor actuale va fi reabilitat printr-un proiect finanțat prin PNRR. Despre datele din proiect, cotidianul Obiectiv de Suceava a relatat cu mai multe ocazii, inclusiv despre finalizarea licitației și demararea lucrărilor.

Potrivit celor explicate de col. Dinu Andronache, adjunct al inspectorului șef al IJJ Suceava, la data de 1 aprilie a fost dat ordinul de începere a serviciilor de proiectare. Proiectul tehnic și detaliile de execuție urmează a fi realizate în două luni, alte două luni fiind necesare pentru obținerea avizelor și autorizației de construire pentru ca de la data de 1 august să fie emis ordinul de începere al lucrărilor, acestea urmând a ține 12 luni. Până atunci însă, activitatea Jandarmeriei va fi relocată din vara aceasta – undeva în cursul lunii iunie, speră gl. bg. Ionel Postelnicu – până în august 2025, însă nu în Suceava pentru că multe clădiri care ar fi putut deservi activitatea Jandarmeriei sunt, de asemenea, în renovare prin PNRR. Au mai fost luate în calcul și alte variante de mutare cum ar fi două cămine culturale din Mitocu Dragomirnei, respectiv Moara, însă clădirea din Dumbrăveni, situată nu departe de primărie și în care a funcționat o creșă a răspuns mai bine unor cerințe ce țin de compartimentare și de aceea a fost preferată.

Între altele, generalul Ionel Postelnicu le-a explicat și jandarmilor avansați în grad înainte de termen despre viitoarea mutare a sediului. Totuși, în conferința de presă, generalul Ionel Postelnicu a precizat că partea ce ține de intervenție pe zona municipiuui nu va fi mutată la sediul provizoriu de la Dumbrăveni, ci la sediul existent la Mihoveni, fiind vorbe de chestiuni ce țin de operativitate. În aceeași conferință de presă, generalul Ionel Postelnicu a ținut să facă și câteva precizări despre situația existentă la actualul sediu din strada Traian Vuia și ce se dorește a realiza prin proiectul depus și finanțat pe PNRR.

Având în vedere construcția actuală, proiectată la nivelul anilor ꞌ80, pentru satisfacerea cerințelor esențiale de calitate la standardele actuale sunt deficitari parametrii cerințelor de igienă, sănătate și mediu înconjurător, siguranță și accesibilitate în exploatare, protecția împotriva zgomotului, economie de energie și izolare termică, utilizare sustenabilă a resurselor naturale. Lucrările au ca scop reducerea cu peste 30% a consumului de energie și a emisiilor de dioxid de carbon. Prin proiect se propune îmbunătățirea fondului construit într-o abordare integrată a eficienței energetice și a tranziției către clădiri verzi și inteligente, conferind respectul cuvenit pentru estetica și calitatea arhitecturală a acestuia, dezvoltarea unor mecanisme adecvate de monitorizare a performanțelor fondului construit și asigurarea capacității tehnice pentru implementarea investițiilor. Investiția va avea ca impact și asigurarea creării cadrului necesar asigurării serviciilor publice oferite cetățenilor în cele mai bune condiții”, a declarat gl. bg. Ionel Postelnicu, împuternicit Inspector șef al IJJ Suceava. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Camion și remorcă în valoare de 60.000 de euro, confiscate de polițiști în urma interceptării unui transport ilegal de lemn

De asemenea, au fost confiscați și peste 23 m.c. gater buștean, în valoare de cca. …