Monday , May 20 2024

Fabrica de produse lactate CAVIOR din Forăşti, scoasă la vânzare de BRD

cavior 2

Firma Cavior a intrat în faliment după ce s-a împrumutat la bancă cu 600.000 de euro, pentru a asigura cofinanţarea la un proiect european şi nu a mai putut ţine pasul cu plata ratelor. Fabrica din Forăşti poate fi cumpărată cu 32 miliarde de lei vechi. “Mai avem în comună un abator, şi acela în insolvenţă. Mai urmează ca şi primăria să intre în insolvenţă”, constată amărât primarul Brăduţ Avrămia. Cavior şi abatorul Cuza Prod au de plătit restanţe la bugetul local de 3 miliarde de lei vechi împreună

Destinul fabricii de produse lactate din comuna suceveană Forăşti, aparţinând firmei ieşene Cavior SRL nu are darul de a încuraja pe cei care doresc să facă investiţii chiar dacă obţin în acest scop fonduri europene. Firma Cavior a intrat în faliment, fabrica de la Forăşti a fost închisă, iar BRD a scos la vânzare activele de aici cerând pentru clădiri şi terenul aferent de 10.503 metri pătraţi 32,06 miliarde de lei vechi, sumă care, conform anunţului de vânzare reprezintă cu 20% mai puţin decât preţul evaluat al investiţiei.
Fabrica de la Forăşti a fost inaugurată în 2005, firma Cavior beneficiind şi de fonduri europene pentru construcţia acesteia. A trebuit însă să asigure partea proprie de cofinanţare pentru care a angajat de la BRD un credit de 600.000 de euro. Odată cu criza economică începută în 2008, dobânzile bancare au început să crească, producătorul de produse lactate şi brânzeturi nu a reuşit să ţină piept concurenţei, au început să se înregistreze restanţe la plata ratelor la împrumutul făcut toate acestea ducând la declararea stării de insolvenţă a SC Cavior SRL Iaşi şi ulterior a celei de faliment.
Moartea acestei afaceri a însemnat o lovitură grea pentru comuna Forăşti, în condiţiile în care, pe lângă locurile de muncă ce erau altcândva oferite localnicilor, veneau şi sume importante, din taxe şi impozite, la bugetul local. “Declinul a început acum patru – cinci ani, când nu au mai putut să plătească ratele la bancă şi nici celelalte datorii. La bugetul local au de achitat restanţe de peste două miliarde şi jumătate de lei vechi. Ne-am înscris şi noi la masa credală dar cred că putem să ne luăm adio de la aceşti bani, pentru că prioritare sunt plăţile către bănci, noi fiind mai înspre coadă, când va fi vorba de împărţit banii. Deocamdată însă nici nu este ce împărţi, pentru că au fost până acum vreo patru sau cinci licitaţii şi nu s-a prezentat nimeni. De aceea a şi scăzut preţul de vânzare al fabricii de la 49 de miliarde la 32 de miliarde de lei vechi”, a declarat primarul comunei Forăşti, Brăduţ Avrămia.
La Forăşti este pe cale să sucombe şi cea de-a doua afacere, tot din domeniul industriei alimentare. Este vorba despre abatorul aparţinând firmei Cuza Prod SRL, societate care a intrat şi ea în insolvenţă, cu datorii de mai multe miliarde de lei vechi. Primarul Avrămia a explicat că şi Cuza prod are restanţe de plată la bugetul local de peste 500 de milioane de lei vechi. “Cele două firme au împreună datorii la bugetul nostru ce depăşesc 3 miliarde de lei vechi. Asta înseamnă cam 40% din suma pe care o încasăm într-un an din taxe şi impozite”, a mai arătat primarul comunei Forăşti, care a precizat că este vorba de datorii acumulate pe parcursul mai multor ani. Brăduţ Avrămia a concluzionat, cu amărăciune că “mai urmează ca şi primăria să intre în insolvenţă şi gata”. (Neculai ROSCA)

Vezi si

Patru medalii de aur pt USV, la International Innovation Summit E-NNOVATE, în Polonia

În perioada 16-18 mai a.c., Universitatea ”Ștefan cel Mare” din Suceava a participat la cea …