Monday , May 20 2024

Două grădinițe din județul Suceava au fost închise parțial din cauza gripei

”În această săptămână am fost informați de două cazuri în care s-a procedat la închiderea parțială a unităților de învățământ. Este vorba despre GPN Obcini, unde s-au înregistrat 5 cazuri de gripă, iar o sală de clasă cu două grupe, una mare cu program dimineața și una mijlocie cu program după-amiază, a fost închisă în perioada 27-29 ianuarie. Azi (ieri, n.r.) urmau să se reia cursurile, după efectuarea dezinsecției. Mai avem la GPP <Pinocchio> Fălticeni 3 cazuri de gripă, iar grupa în care s-au înregistrat îmbolnăvirile a fost închisă pentru perioada 29-31 ianuarie”, a declarat Cezar Anuței, purtătorul de cuvânt al IŞJ Suceava 

Multitudinea cazurilor de gripă înregistrate în ultima perioadă în județul Suceava a afectat și activitatea școlară, atât prin prisma absențelor înregistrate de elevii bolnavi, cât și din cauza închiderii unor grupe sau clase.

Cadrele didactice sunt cele care informează conducerea școlii cu privire la situațiile elevilor îmbolnăviți, respectiv diagnosticați cu gripă sau viroze respiratorii, ca mai apoi unitatea școlară să transmită informațiile către Inspectoratul Şcolar Județean (IŞJ) Suceava și Direcția de Sănătate Publică. În această săptămână au fost închise parțial două unități școlare din cauza gripei, cazuri în care au fost efectuate și dezinsecții, conform procedurilor.

”În această săptămână am fost informați de două cazuri în care s-a procedat la închiderea parțială a unităților de învățământ. Este vorba despre GPN Obcini, unde s-au înregistrat 5 cazuri de gripă, iar o sală de clasă cu două grupe, una mare cu program dimineața și una mijlocie cu program după-amiază, a fost închisă în perioada 27-29 ianuarie. Azi (ieri, n.r.) urmau să se reia cursurile, după efectuarea dezinsecției. Mai avem la GPP <Pinocchio> Fălticeni 3 cazuri de gripă, iar grupa în care s-au înregistrat îmbolnăvirile a fost închisă pentru perioada 29-31 ianuarie”, a declarat Cezar Anuței, purtătorul de cuvânt al IŞJ Suceava.

Ministrul Educației și Cercetării, Monica Cristina Anisie, și ministrul Sănătății, Victor Sebastian Costache, au transmis încă de săptămâna trecută, în cadrul videoconferinței cu inspectorii școlari generali, reprezentanții organizațiilor sindicale și ai asociațiilor de părinți, că trebuie monitorizate toate cazurile de îmbolnăviri în rândul elevilor pentru a preveni riscul de epidemie. ”Solicitarea mea către inspectoratele școlare județene vizează: nevoia de monitorizare cu atenție a situațiilor de criză ce pot apărea, informarea Ministerului Educației și Cercetării în privința acestor cazuri și menținerea unei legături permanente cu direcțiile județene de sănătate publică, precum și cu directorii unităților de învățământ. De asemenea, este imperios necesar să nu mai înceapă cursurile imediat după realizarea acțiunilor de dezinfecție și dezinsecție din unitățile de învățământ”, a declarat ministrul Anisie în cadrul videoconferinței din 22 ianuarie.

IŞJ Suceava monitorizează situația din unitățile de învățământ și transmite o raportare zilnică ministerului cu privire la cazurile de gripă semnalate la nivelul județului, după cum a informat purtătorul de cuvânt al instituției, inspectorul Cezar Anuței.

Totuși, numărul cazurilor de gripă înregistrate în rândul preșcolarilor și elevilor existente la nivelul județului este mult mai mare, dar nu ajung să fie raportate oficial pentru că nu există diagnosticul unui medic, foarte mulți părinți evitând să meargă la medicul de familie din cauza aglomerației sau a stării de sănătate a copilului. ”Eu am avut ambii copii bolnavi de gripă săptămâna trecută, însă nu i-am dus la medic pentru că aveau febră foarte mare, o stare generală rea și nu erau în stare nici să stea în picioare. I-am tratat la domiciliu, respectând recomandările medicului de familie, cu care am ținut legătura telefonic. Nu au avut diagnostic oficial de gripă, însă i-am dus la control după ce și-au revenit”, a spus Maria P., mama a doi preșcolari.

Pe de altă parte, sindicaliștii din Educație au solicitat ministerului vaccinarea gratuită a cadrelor didactice împotriva bolilor infecto-contagioase, în caz de epidemii. ”În condițiile în care, în prezent, există unități de învățământ în care sunt epidemii de gripă, iar prin bugetul de stat pe anul 2020 nu s-au asigurat fondurile necesare pentru vaccinarea salariaților din învățământul preuniversitar, ­Fe­derația Sindicatelor Libere din Învățământ vă adresează rugămintea de a face o analiză, la nivel național, a fondurilor necesare pentru asigurarea vaccinării personalului din învățământ împotriva bolilor infecto-contagioase, astfel încât să fie soli­citate aceste fonduri, la prima rectificare bugetară”, se arată în adresa înaintată MEC de către FSLI. (Oana NUȚU)

 

Vezi si

Gheorghe Flutur, la lansarea candidatului PNL la Preutești: „100% la alegeri viitorul primar va fi Daniel Mihăilă”

Duminică, 19 mai, a avut loc lansarea candidaturii la funcția de primar al comunei Preutești …