Monday , May 20 2024

Doar 2,69% dintre locuinţele din judeţ sunt asigurate

inundatii

In municipiul Suceava, procentul este şi mai mic – 2,49% u în 10 comune nici măcar 1% din locuinţe nu sunt asigurate. Ponderea cea mai mare a poliţelor încheiate la Legea 260 este în comuna Valea Moldovei – 19,14%. Niciun sucevean nu a fost amendat până acum pentru neîncheierea de asigurări obligatorii u primarii pun numărul mic de poliţe pe seama puterii economice scăzute a populaţiei. Proprietarii de apartamente nu se înghesuie să încheie contracte de asigurare pentru că zona Sucevei are risc seismic scăzut, alunecări de teren în blocuri nu s-au prea văzut, iar inundaţiile sunt doar cele provocate de vecinii neglijenţi

Suceava este printre judeţele cu cele mai puţine poliţe de asigurare obligatorie valabile încheiate pentru locuinţe – 2,69% din numărul total al acestora. Iar în municipiul Suceava, procentul poliţelor încheiate conform Legii 260/2008, republicată cu modificări în 2011 este chiar sub media judeţeană – doar 2,41%. De fapt, cu excepţia a trei localităţi urbane – Liteni 3,97%, Siret 3,28% şi Salcea 4,31%, niciunul dintre celelalte 11 oraşe din Suceava nu înregistrează un procent superior mediei judeţene. Cu toate acestea, până în momentul de faţă, nu a fost aplicată nicio sancţiune proprietarilor de locuinţe aşa cum prevede Legea 260/2008. Potrivit acesteia se sancţionează cu amendă de la 100 la 500 de lei nerespectarea de către persoanele fizice sau juridice a obligaţiei de asigurare a locuinţelor. Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac de către primari şi de către persoanele împuternicite în acest scop de către acestia. Se ştie că valoarea asigurării obligatorii pentru o locuinţă împotriva cutremurilor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor este de 20 de euro pe an – cam 90 de lei. Amenzile sunt mai mari decât valoarea acestor poliţe de asigurare – până la 500 de lei. Numai că interesul primarilor de a aplica amenzi proprietarilor de locuinţe este minim, de vreme ce comunitatea nu are mare lucru de câştigat din banii încasaţi în contul acestora fiindcă aceştia se fac venituri la bugetul de stat în cotă de 40%, venituri la bugetul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA)în cotă de 40%, şi numai restul de 20% se face venit la bugetul autorităţilor locale de pe raza teritorială în care locuieşte contravenientul. In atare condiţii, primarii judecă pragmatic, conform principiului “e mai aproape cămaşa decât sumanul” şi decât să se pună rău cu alegătorii pentru câţiva bănuţi, mai bine îi lasă fără venituri din amenzi de cei de la CSA.
Oamenii nu se asigură pentru că nu au bani, spun primarii
Concret, în municipiul reşedinţă de judeţ, dintr-un număr de 40.292 de locuinţe, numai 972 sunt asigurate. Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a spus că se încearcă convingerea proprietarilor de locuinţe să se asigure, când vin la Primărie cu probleme legate de casă. “Eu cred că justificarea numărului mic de poliţe de asigurare obligatorii încheiate este puterea economică redusă a cetăţenilor care pur şi simplu nu au posibilităţi financiare. In 2011 au fost inundate mai multe case în cartierul Iţcani. Dacă ar fi fost asigurate, ar fi beneficiat de despăgubiri mai consistente. Nu am trecut la aplicarea amenzilor stabilite de lege, dar oamenii trebuie să fie conştienţi de necesitatea acestor asigurări”, a declarat primarul Lungu.
In comuna Arbore, localitatea care a fost în două rânduri afectată de inundaţii, în 2008 şi 2010, cu zeci de case distruse şi cu victime omeneşti, procentul celor asiguraţi este peste media pe judeţ, dar foarte mic totuşi – numai 4,1%. Din 2.706 case, conform situaţiei existente la Prefectura judeţului Suceava, numai 111 sunt asigurate. Primarul comunei, Ionel Hrincescu oferă aceeaşi explicaţie privind numărul mic de poliţe încheiate la Legea 260: “am discutat în mai multe rânduri cu cetăţenii şi în general ei au reclamat problemele financiare pe care le au. Pe de altă parte, sunt locuitori ai comunei care şi-au asigurat locuinţele la alte firme de profil. Cert este că toţi beneficiarii de ajutor social proprietari de locuinţe au încheiate poliţe de asigurare obligatorii, contravaloarea acestora fiind reţinută la Primărie, pe statul de plată”, a explicat primarul Hrincescu.
10 localităţi cu sub 1% asigurări obligatorii, trei comune cu peste 10% locuinţe asigurate
Din cele 114 unităţi administrativ teritoriale din judeţ – municipii, oraşe şi comune, într-un număr de 10 sunt asigurate sub 1% din locuinţe. Recordul negativ îl constituie comuna Serbăuţi, care s-a aflat în 2010 pe lista localităţilor grav afectate de inundaţii. Doar 6 din cele 1233 de locuinţe au poliţe de asigurare valabile, ceea ce înseamnă un procent de 0,49%. Alte localităţi din această categorie: Siminicea – 0,85% (12 locuinţe din 1.413), Saru Dornei – 0,96% (17 locuinţe din 1.726), Poieni Solca – 0,78% (6 locuinţe din 772), Hârtop – 0,77% (6 locuinţe din 776), Forăşti – 0,92% (20 de locuinţe din 2.169), Fântânele – 0,91% (16 locuinţe din 1.763), Coşna – 0,63% (4 locuinţe din 636), Calafindeşti – 0,96% (11 locuinţe din 1142), şi Boroaia – 0,91% (18 locuinţe din 1.970). La polul opus se află 3 comune în care procentul locuinţelor asigurate depăşeşte 10%. Este vorba despre Valea Moldovei – 19,4% (208 locuinţe din 1.087), Pătrăuţi – 13,45% (191 locuinţe din 1.420) şi Berchişeşti – 12,92% (93 locuinţe din 720).
Proprietarii de apartamente în blocuri ar prefera asigurări pentru incendii ori pentru inundaţii între vecini
Reprezentaţii asociaţiilor de proprietari din municipiul Suceava, consideră că dezinteresul arădenilor faţă de asigurarea obligatorie este legat de riscurile acoperite de poliţă, care se referă doar la cutremure, alunecări de teren sau inundaţii, calamităţi care nu sunt specifice zonei.
“Poliţa obligatorie ar fi trebuit să acopere şi riscul la incendiu, pentru a exista un interes mai mare. Un alt risc de care s-au arătat interesaţi proprietarii de apartamente este cel referitor la inundaţiile între vecini, care sunt foarte frecvente. Numărul mic de poliţe este explicat şi de lipsa sancţiunilor”, a declarat administratorul Asociaţiei de proprietari nr. 25, Nicoleta Dan. (Neculai ROSCA)

Vezi si

Gheorghe Flutur, la lansarea candidatului PNL la Preutești: „100% la alegeri viitorul primar va fi Daniel Mihăilă”

Duminică, 19 mai, a avut loc lansarea candidaturii la funcția de primar al comunei Preutești …