Sunday , May 19 2024

Directoarea STARMOD, Lidia Sfarti, poate scăpa de închisoare


Reţinerea la sursă în contabilitatea firmelor este “constituţională”. Decizia aparţine Curţii Constituţionale a României care a decis că reţinerea şi nevirarea către bugetul consolidat al statului a contribuţiilor angajaţilor de către administratorii de firme nu constituie infracţiune. Una dintre beneficiarele deciziei judecătorilor de la Curtea Constituţională este Lidia Sfarti, directoarea SC Starmod SA. In martie a.c., ea a fost condamnată la un an de închisoare cu interzicerea unor drepturi de Judecătoria Suceava. La Curtea de Apel, Lidia Sfarti va trebui să fie achitată 

 sfarti-lidia [800x600]


Curtea Constituţională a declarat joi ca fiind neconstituţionle prevederile articolului 6 din Legea 241/2005 privind combaterea evaziunii iscale. Consecinţa directă este iminenta achitare a directoarei SC STARMOD SA, Lidia Naila Sfarti, condamnată acum o lună şi jumătate la un an de închisoare cu executare. Articolul 6 din legea sus-amintită prevede pedeapsa cu închisoare pentru “reţinere la sursă” adică reţinerea din salariile angajaţilor a unor sume datorate bugetului de stat şi nevirarea acestora către bugetul statului. De joi, această operaţiune nu mai este, conform Curţii Constituţionale, infracţiune şi drept urmare Lidia Sfarti ar urma să fie achitată, la instanţa superioară,  după ce a fost condamnată la judecătoria Suceava la un an de închisoare.
Curtea Constituţională nu s-a pronunţat dar nici nu este interesată probabil asupra modului în care angajaţii de la STARMOD Suceava vor putea obţine drepturi de asiguări sociale – şomaj, sănătate, pensii, etc., dacă banii reţinuţi nu au fost viraţi către bugetele de profil. Pentru directoarea Starmod Lidia Sfarti este important că, de vreme ce Curtea Contituţională a admis excepţia de neconstituţionalitate depusă, condamnarea la închisoare va rămâne fără obiect şi instanţa superioară, Curtea de Apel Suceava, va trebui să ia act de achitarea sa. In data de 17.03.2015, cu un tip de soluţie mai puţin obişnuit – condamnare fără acord de recunoaştere. Conform sentinţei din acea dată, Judecătoria Suceava a condamnat-o pe inculpata Lidia Naila Sfarti, la o pedeapsă de un an închisoare pentru săvârşirea infracţiunii prevăzută şi pedepsită de art. 6 din Legea nr. 241/ 2005, cu aplicarea art. 41 alin. 2 Cod pen. 1969, cu aplicarea art. 5 alin. 1 N.C.pen. constând în reţinerea şi nevărsarea, cu intenţie, în cel mult 30 de zile de la scadenţă, a sumelor reprezentând impozite sau contribuţii cu reţinere la sursă. S-a dispus atunci şi aplicarea pedepsei accesorii a interzicerii dreptului de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice şi a dreptului de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat. In plus, a fost admisă în parte acţiunea civilă formulată de partea civilă Statul Român– Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) prin mandatar Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Iaşi- Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Suceava şi o obligă pe Lidia Naila Sfarti, în solidar cu partea responsabilă civilmente, SC Starmod SA Suceava, la plata către aceasta a sumei de 219.457 lei, precum şi la plata accesoriilor fiscale aferente acestei sume, până la data plăţii efective. S-a menţinut măsura sechestrului asigurător dispusă prin ordonanţa nr. 2793/P/2008 din data de 02.07.2012 a Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava iar în temeiul art. 398 Cod proc.pen. rap. la art. 272 şi art. 274 alin. 1 şi 3 Cod proc.pen., a obligat-o pe Lidia Naila Sfarti, în solidar cu partea responsabilă civilmente, SC Starmod SA Suceava, la plata către stat a sumei de 18.500 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat, din care suma de 10.000 lei din cursul judecăţii şi suma de 8.500 lei din cursul urmăririi penale. Neconstituţionalitatea constatată de către Curtea Constituţională a prevederilor cuprinse în articolul 6 din Legea 241/2005 privind combaterea evaziunii fiscale  ar putea duce la achitarea directoarei de la Starmod Lidia Sfarti. Desigur, trebuie de analizat dacă şi componenta civilă a dosarului poate fi anulată prin decizia Curţii Constituţionale. (Neculai ROSCA)
 

Vezi si

Gheorghe Flutur, la lansarea candidatului PNL la Preutești: „100% la alegeri viitorul primar va fi Daniel Mihăilă”

Duminică, 19 mai, a avut loc lansarea candidaturii la funcția de primar al comunei Preutești …