Monday , May 20 2024

De mâine, abonamentele la autobuz se scumpesc cu 10%

autobuze

Scumpirea carburanţilor, creşterea cheltuielilor cu piesele de schimb şi unele probleme financiare au fost argumentele aduse în şedinţa Consiliului Local 

Din 2 octombrie, preţul unui abonament pe autobuzele TPL Suceava va creşte cu 10%, de la 60 la 66 de lei. Hotărârea a fost adoptată, în şedinţa extraordinară de ieri a Consiliului Local Suceava, după ce consilierii care fac parte din AGA societăţii TPL SA au solicitat iniţiatorilor proiectului – primarul Ion Lungu şi viceprimarul Gavril Vîrvara – să îl repună pe ordinea de zi. Dacă la şedinţa trecută care a avut loc joi proiectul a întrunit 11 voturi din 19, picând „la mustaţă”, la şedinţa de luni proiectul a trecut cu 12 voturi pentru şi cu şase abţineri. Asta pentru că, săptămâna trecută, consilierii locali din grupul USL au fost doar în număr de 11 – unul lipsind motivat iar altul fiind arestat preventiv – iar pentru adoptarea unui proiect de acest fel sunt necesare minim 50%^1 din numărul total de voturi din Consiliul Local, adică 12. La şedinţa de ieri au fost de faţă 12 consilieri locali ai grupului USL – 6 PSD, 5 PNL şi unul PP-DD care nu s-a înscris în partidele care compun USL-ul, dar a optat la început de mandat să activeze alături de USL, în detrimentul PDL. De la PDL au fost prezenţi şase din cei zece consilieri locali, toţi dând un vot de abţinere.
Reamintim că unicul acţionar al TPL SA este Consiliul Local Suceava, iar firma se confruntă cu grave probleme financiare. Acestea au fost argumentele aduse în discuţie la şedinţă de susţinătorii proiectului, liberalul Dan Roibu pledând pentru adoptarea proiectului de scumpire al abonamentelor. Social democratul Cornel Grosar a ţinut să precizeze că nu vor fi scumpite şi abonamentele pentru elevi şi studenţi.
Argumentele aduse în discuţie de primarul Ion Lungu au fost mai multe, între ele fiind şi faptul că autobuzele societăţii de Transport Public Local ar trebui casate, pentru că au mai mult de 600.000 de kilometri parcurşi în cei aproape opt ani de folosinţă. Din cauză că autobuzele sunt uzate şi fiindcă nu sunt bani de reparaţii sănătoase a apărut incidentul din seara de 28 septembrie, când un autobuz a luat foc în cartierul Burdujeni a ţinut să precizeze primarul. Din fericire nu au fost victime, la fel cum nici la un incident similar care a avut loc în cursul lunii august nu s-au înregistrat victime. „Nu putem continua în acest mod electoral. Majorarea preţului la abonamente nu afectează subvenţiile Primăriei sau alte angajamente luate”, a declarat primarul, după care a făcut un apel la consilierii locali să voteze majorarea preţului abonamentelor. El a spus că acesta este la aproape jumătate faţă de alte oraşe.
Datoria Primăriei Suceava faţă de SC TPL SA Suceava este de 1,4 milioane de lei iar primarul a spus că, lunar, circa două sute de mii de lei sunt date de la bugetul local către TPL pentru a ajuta societatea, dar scumpirea abonamentelor cu zece procente are ca principal scop consolidarea unui echilibru financiar al SC TPL SA Suceava. De asemenea, o altă problemă financiară cu care se confruntă SC TPL SA Suceava este legată de pierderea unui proces cu TASA în urma căruia trebuie să achite 318 mii de euro despăgubiri. Primarul a spus, în şedinţă, că şase sute de mii de lei s-a dat deja de la bugetul local. Aceste argumente spuse, s-a trecut la votarea proiectului iar consilierii USL au făcut echipă cu Ion Lungu, în vreme ce cei de la PDL s-au abţinut. Astfel, preţul abonamentelor va fi de 66 de lei pe lună, 40 de lei pentru 15 zile şi 24 de lei pe şapte zile.
Deşi în proiectul iniţial şi, de altfel, în cel votat în şedinţa de ieri era menţionat că prevederile hotărârii vor fi puse în aplicare cu data de 1 octombrie, directorul de la TPL, Darie Romaniuc, a ţinut să precizeze că nu are posibilitatea tehnică de a mai aplica de la 1 octombrie scumpirea abonamentelor şi din această cauză, cea mai probabilă dată va fi 2 octombrie. Intrebat cu privire la dificultăţile financiare generate de procesul cu TASA, Darie Romaniuc a răspuns că este o hotărâre definitivă, dar nu irevocabilă în baza căreia datoria a fost estimată la 318 mii de euro, iar Primăria şi-a asumat obligaţia să o plătească. Fiindcă recursul se va judeca în ianuarie 2014, Primăria nu a putut da bani, deşi executorul a făcut deja demersuri pentru recuperarea a 0,6 milioane de lei din cele 1,4 datorate. (D.P.)

Vezi si

Patru medalii de aur pt USV, la International Innovation Summit E-NNOVATE, în Polonia

În perioada 16-18 mai a.c., Universitatea ”Ștefan cel Mare” din Suceava a participat la cea …