Monday , April 29 2024

Contracte intre Termica si fiecare apartament din Suceava – solutia de stopare a debransarilor abuzive

O asocia]ie de proprietari a pl\tit facturi la energia termic\ p=n\ `n var\, dar fiindc\ avea un rest din decembrie a fost debran[at\ aproape `n totalitate u firme care activeaz\ la parterul blocurilor am=n\ plata debitelor restante [i `ngreuneaz\ mai tare situa]ia asocia]iilor de proprietari u de multe ori sunt [i buni platnici care trebuie s\ suporte nesim]irea unor vecini care nu vor s\ pl\teasc\ ce consum\, a unor firme care au alte preocup\ri dec=t un comportament normal cu vecinii, dar [i arogan]a societ\]ii de termoficare [i a municipalit\]ii care, an de an, arat\ pisica la mai multe asocia]ii `n speran]a c\ nu scap\ h\]urile u sunt [i situa]ii c=nd asocia]ii de proprietari mici, cu pu]ine apartamente, fac fa]\ cu greu situa]iei din cauz\ c\ au mul]i restan]ieri u procesele [i execut\rile silite sunt doar solu]ii de avarie [i de multe ori s-a `nt=mplat ca instan]a s\ hot\rasc\ prea greu [i doar referitor la plata debitului propriu – zis, nu [i a penalit\]ilor

 
 
O parte din asocia]iile de proprietari din municipiul Suceava care au fost private de furnizarea apei calde din cauza datoriilor vor putea s\ beneficieze din nou de acest serviciu cu condi]ia achit\rii unor sume care s\ corespund\ facturii de pe ultima lun\ a anului trecut. La o prim\ vedere, cele mai mari [anse le au asocia]iile mici de proprietari, cu toate c\ [i aici proprietarii trebuie s\ fac\ un efort s\ achite mai mult din resten]e. Totu[i, sunt cazuri ale unor asocia]ii medii sau chiar mai mari [i care pot beneficia, zilele urm\toare, de ap\ cald\ [i apoi, `ncep=nd de luni, de c\ldur\.
Restan]ele asocia]iilor de proprietari la nivelul lunii decembrie [i `n unele cazuri noiembrie sau octombrie a fost criteriu dup\ care SC Termica a sistat apa cald\. Nu a contat faptul c\ unele asocia]ii de proprietari au peste 50% din locatari f\r\ probleme la plat\ sau cu restan]e pe cel mult o lun\ sau dou\. La fel cum nu a contat nici c\ asocia]ia Areni Observator pl\tise chiar [i o parte din facturile pe aceast\ var\, dar fiindc\ mai avea un rest de plat\ din decembrie au fost t\iate de la ap\ cald\ aproape cinci sute de apartamente. A sc\pat de aceast\ arongan]\ o scar\ de bloc care era debran[at\ mai demult [i unde proprietarii [i-au pus centrale termice de apartament [i alte dou\ sc\ri unde procedura de debran[are era mai complicat\, fiind necesare interven]ii mai grele la subsolurile celor dou\ imobile. Asocia]ia are 520 de apartamente, din care doar o scar\ de bloc cu centrale termice de apartament, celelalte fiind bran[ate la sistemul centralizat de termoficare [i doar c=teva apartamente mai sunt cu centrale proprii. Administratorul Dalia Popovici a spus c\ patru sc\ri de bloc nu au avut probleme la plat\ niciodat\, fiind vorba despre 80 de apartamente. „Cam 350 de apartamente sunt cu plata la zi sau cu restan]e de cel mult o lun\. Ne trag `n jos situa]ii cum ar fi pe sc\rile `n care sunt doar doi – trei restan]eieri cu sume mari, iar restul sunt buni platnici. De asemenea, mai avem de solu]ionat un litigiu mai vechi cu o alt\ asocia]iei de proprietari. Am avut discu]ii la Termica [i cred c\ vom putea achita restul de 13 mii de lei, sum\ r\mas\ nepl\tit\ din decembrie, ca s\ putem primi ap\ cald\ c=t mai repede”, a spus Dalia Popovici.
Datoriile firmelor de la parterul blocurilor `ngreuneaz\ mai tare situa]ia financiar\ a asocia]iilor cu probleme
Mai dificil\ este situa]ia la asocia]ii de proprietari mari [i unde volumul datoriilor este mai amplu, prin urmare [i facturile pe ultimele luni ale anului trecut sunt mai greu de achitat `n condi]iile `n care mul]i dintre proprietari au r\mas f\r\ serviciu. La asta se mai adaug\, `n c=teva cazuri, [i atitudinea unor firme care au restan]e foarte mari la cheltuielile comune [i care nu doresc s\ le achite pe motiv c\ sunt [i al]i cet\]eni care au restan]e mari. Este cazul asocia]iei 38 unde administrator este Adriana Galan [i unde pentru a putea fi reluat\ furnizarea apei calde ar fi necesar\ plata a 85 de mii de lei ca asocia]ia s\ poat\ intra cu restan]ele `n ianuarie. Din 670 de locuin]e, 540 sunt bran[ate la sistemul centralizat de termoficare, iar dup\ cum a spus Adriana Galan ar fi peste 60% din proprietari cu plata la zi sau cu resten]e de cel mult 45 de zile. Debitele propriu zise sunt de 368 de mii de lei, iar penalit\]ile ajung la 226 de mii de lei. Marea problem\ ar fi cu firmele situate la parterul a dou\ blocuri turn situate `n zona sensului giratoriu din cartier. Restan]ele acestora sunt de aproape 61 de mii de lei. Adriana Galan a spus c\ nu sunt rezolvate `nc\ multe din problemele care le-au generat, de-a lungul anilor, proprietarii acestora [i chiria[ii lor, deopoptriv\. Sunt 48 de dosare `n instan]\, dar este dificil de recuperat pentru c\ procesele dureaz\ mult [i, `n plus, mai are probleme [i cu locatarii r\u platnici.
Nu doar asocia]iile mari au probleme cu societ\]ile care furn]ioneaz\ la parterul blocurilor. „M\ deranjeaz\ foarte tare firme aceste societ\]i comerciale care ne sfideaz\. De ar fi acestea cu plata la zi, atunci ar fi mai pu]ine probleme, dar ei ne spun mereu c\ sunt al]i locatari cu datorii chiar mai mari. Totu[i, nu pot pune pe acela[i c=ntar o firm\ cu un pensionar. Firma face un profit pe c=nd pensionarul abia mai `ntinde banii de pe o zi pe alta”, ne-a spus Carmen Nesteriuc, administrator la asocia]ia de proprietari 57, ad\ug=nd c\ printre debitorii la asocia]ie se num\r\ Club M [i Tin Taxi. Asocia]ia este mic\ [i care este constituit\ la nivelul blocului 48B de pe strada M\r\[e[ti. Cu toate c\ pare extrem de facil de gestionat `n compara]ie cu asocia]ii – mamut de peste o mie de apartamente, administratorul spune c\ din cele 62 de apartamente, doar 10% sunt cu plata la zi, dar asta dac\ nu li se calculeaz\ penalit\]ile pe care ace[tia au avut mereu o reticen]\ de a le achita.
{i asocia]iile mici au probleme mari cu datornicii [i risc\ s\ nu poat\ pl\ti la termen ratele asumate prin graficele de e[alonare
„Am `ncercat de-a lungul anilor s\ tot recuper\m din debite. Am ac]ionat `n judecat\, au fost preocese multe [i oamenii au fost revolta]i c\ i-am dat `n judecat\. Cei cu datoriile cele mai mari au ]ipat cel mai tare. De c=nd li s-a oprit apa, v\d c\, totu[i, `ncep s\ fac\ eforturi s\ pl\teasc\”, a spus Carmen Nesteriuc. Debitele acestei asocia]ii de proprietari sunt de aproape 61 de mii de lei, iar pu]in peste jum\tate sunt penalit\]i vechi chiar de prin august 2007. ~ntrebat\ cum s-a ajuns `n situa]ia aceasta, ea a spus c\ au fost mai mul]i factori, iar unul din ei este o lege dat\ f\r\ norme metodologice, dar de care atunci c=nd au auzit locatarii au refuzat s\ mai pl\teasc\. Nici ea nu se num\r\ printre cei care poate spera c\ va primi prea repede ap\ cald\.
La fel este cazul unei asocia]ii mici de proprietari [i anume 49 Castor. Din cele 104 garsoniere, `n jur de 40 au plata la zi `ns\ restan]ele cu tot cu penalit\]i ar trece de 71 de mii de lei conform unei situa]ii trimis\ de Termica la Prim\rie. „Sunt restan]ieri cu probleme mari. Am un caz la care debitul este de aproape 12 mii de lei, iar asta este foarte mult pentru o garsonier\ de 10 – 12 metri p\tra]i. Mai am un caz al unui debitor cu aproape opt mii de lei [i un altul cu o restan]\ de zece mii de lei. Pentru cazul cu restan]e de opt mii de lei am ob]inut o hot\r=re judec\toreasc\, dar municipalitatea a spus executorului s\ nu dea afar\ o femeie cu handicap din cauza datoriilor. Cazul cu debite de zece mii de lei este dificil pentru c\ e vorba de un divor], partaj [i nimeni nu mai pl\te[te nimic acolo. Ca s\ se reia apa cald\, ar trebui s\ pl\tesc `n jur de 11 mii de lei ca s\ intru cu datoriile `n ianuarie [i nu cred c\ voi reu[i acest lucru”, ne-a spus administratorul Felicia Buta.
O alt\ asocia]ie mic\ la care s-a sistat furnizarea apei calde este cea cu num\rul 40, cunoscut\ cu denumirea de C\min Famos. Din cele 111 apartamente c=te sunt, 78 au r\mas la sistemul centralizat de termoficare iar din cele spuse de administratorul Mariana Zberchea, doar 20 sunt la zi cu plata. „Sunt procese pe rol cu datornicii, opt sunt terminate, iar patru sunt date deja la executor”, a spus Mariana Zberchea. Debitele ar fi, la data de 4 octombrie, conform inform\rii trimise de Prim\rie la Termica, de aproape 61 de mii de lei din care aproape dou\ treimi sunt restan]ele propriu – zise. Pentru a putea intra cu restan]ele la nivelul lunii ianuarie, ar trebui s\ achite trei mii de lei vechi pentru ca Termica s\ poat\ furniza c\ldur\ de lunea viitoare [i alte zece mii de lei pentru reluarea furniz\rtii apei calde. „~ncerc\m s\ ne ]inem de e[alonarea de pl\]i ca s\ putem primi din nou ap\ cald\”, a spus Mariana Zberchea.
La asocia]iile de proprietari 79 Obcine, 58 [i 47 sunt [anse mari s\ fie reluat\ apa cald\
~n schimb, la blocul Armatei – asocia]ia de proprietari 79 Obcine – sunt [anse mari de a se dep\[i problema `n aceast\ s\pt\m=n\, dup\ cum a spus administratorul Vasile Ghivnici. El a recunoscut `ns\ c\ situa]ia debitorilor la blocul Armatei este una destul de dificil\, iar din cele 46 de apartamente, doar zece sunt cu plata la zi. Valoarea debitelor la asocia]ia respectiv\ era, la data de 4 octombrie, de aproape 163 de mii de lei, din care aproape o treime sunt penalit\]i.
{i la asocia]ia de proprietari 58 situa]ia pare a fi s\ se remedieze. Administratorul Elena Mihai a spus c\ din cauza a 25 de apartamente cu restan]e mari nu s-au putut achita facturile pentru luna decembrie 2011 la nivel de asocia]ie [i acesta este motivul pentru care Termica a t\iat apa cald\ la 120 de apartamente c=te sunt la blocurile 113 [i 114 de pe strada Eroilor. „Sunt oameni care nu vor s\ pl\teasc\ pentru c\ folosesc banii `n alte scopuri. Noi, asocia]ia am reu[it s\ pl\tim ieri c=t s\ putem intra cu datoriile `n ianuarie. M\ duc azi s\ achit [i taxa de rebran[are de 120 de lei”, ne-a spus Elena Mihai.
O asocia]ie de dimensiuni mai mari dec=t precedentele are [anse relativ bune s\ poat\ primi din nou ap\ cald\ cu condi]ia achit\rii unor sume aferente lunii decembrie 2011. Este vorba de asocia]ia 47 unde administrator este Paraschiva Iavorenciuc [i unde, din 615 unit\]i locative, 302 sunt cu proprietari bun platnici sau care au restan]\ de o lun\, dou\. „Am semnat ree[alonarea. Am `nceput s\ d\m din `ncas\ri. Am de pl\tit [ase mii de lei ca s\ putem primi `nc\lzirea pe luni, iar pentru ap\ cald\ trebuie s\ achit\m 13 mii de lei”, a declarat Paraschiva Iavorenciuc.
O asocia]ie comparabil\ ca dimensiuni cu cea cu num\rul 47 este asocia]ia 41. Administratorul Nicoleta {tir a spus c\ din cele 460 de apartamente arondate, sunt vreo 220 care sunt bun platnice. Debitele la data de 4 octombrie erau `n jur de un milion de lei, pu]in peste jum\tate fiind penalit\]ile. Potrivit celor spuse de administrator, la c=t de mari sunt datoriile nu sunt mari [anse s\ poat\ fi achitat debitul m\car p=n\ la nivelul lui ianuarie a.c.
Administratorul asocia]iei 33: „Cu contracte individuale pot opri furnizarea apei numai la r\u-platnici”
Cea mai mare dintre asocia]iile la care s-a sistat apa cald\ este cea cu num\rul 33. „Dac\ a[ avea banii de la restan]ieri crede]i c\ nu i-a[ da? Trebuie s\ dau 180 de mii de lei la Termica conform graficului, iar ieri am `ncasat numai 6.500 de lei din care [ase mii am dat la CET”, a spus administratorul Carmen Benchea. Ea a ad\ugat c\ din cele 1.403 unit\]i locative existente, o pondere de 45% o reprezint\ persoanele bun – platnice. „M\ deranjeaz\ c\ nu se face diferen]\. Spre exemplu asocia]ia 33 a avut `n luna februarie o factur\ de 245 de mii de lei, iar `n decembrie anul trecut a fost de 170 de mii de lei, asta dup\ sc\derea ajutoarelor pentru `nc\lzire. Penalit\]ile nici nu prea sunt achitate de oameni. Eu abia reu[esc s\ achit „marfa”, de unde s\ pot s\ mai dau [i penalit\]i? Oricum, oamenii care vin s\ mai pl\teasc\, insist\ s\ fie pl\tite debitele mai `nt=i, iar dintr-un punct de vedere mi se pare corect”, a spus Carmen Benchea. Ea a spus c\ `n 21 de ani de c=nd este administrator nu i s-a `nt=mplat s\ treac\ printr-o perioad\ at=t de grav\ [i s\ se opreasc\ apa cald\ la nivel de asocia]ie. Din punctul ei de vedere, ar trebui s\ fie [i alte criterii la sistarea apei calde, iar unul ar trebui s\ ]in\ de m\rimea asocia]iei pentru c\, din punctul ei de vedere, atunci c=nd o asocia]ie mic\ ajunge s\ nu poat\ pl\ti o perioad\ `ndelungat\ este la fel de grav pentru c\, spre deosebire de o asocia]ie mare, nu sunt mai multe mijloace de a se redresa. „Poate c\ fac o compara]ie nu prea bun\, dar c=nd un om la ]ar\ nu are lemne, nu are nici cu ce s\ se `nc\lzeasc\. Nu cred c\ este normal `n vremurile noastre s\ la[i at=tea blocuri f\r\ ap\ cald\ doar pentru c\ nu ar fi alte solu]ii. S\ fac\ [i contracte individuale [i s\ opreasc\ furnizarea numai la r\u – platnici. Am mers pe la u[i s\ recuper\m datorii. Am deschis procese. Mi-am luat `njur\turi c\ pot s\ umplu un frigider de carne. Am mers [i cu executorul judec\toresc, dar la mul]i nu are ce s\ le ia dec=t praful de pe tob\”, ne-a mai spus Carmen Benchea. Ea a ad\ugat c\ sunt vreo 20 de sc\ri de bloc unde sunt doar bun platnici sau persoane care au restan]e de maxim 45 de zile [i c\ nu `n]elege de ce municipalitatea sus]ine c\ nu are eviden]e exacte cu privire la datornicii de la fiecare asocia]ie de proprietari pentru c\ aproape `n fiecare an Prim\ria a cerut o eviden]\ cu datorii de peste 20 de mii de lei. Din punctul ei de vedere, una din solu]ii ar fi ca Prim\ria s\ v=nd\ apartamentele pe care le de]ine [i `n care sunt chiria[i care au datorii foarte mari. Astfel de m\suri s-au luat, sporadic, `n anii trecu]i [i s-a reu[it solu]ionarea unor probleme pe la asocia]ii de proprietari cu mul]i buni platnici, de regul\ persoane `n v=rst\, deranja]i de faptul c\ unii chiria[i nu puteau s\ achite utilit\]ile [i acumulau datorii de mult peste zece mii de lei. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Virgil Saghin, repus în funcția de primar al comunei Vatra Moldoviței

Pe 1 martie 2024, Virgil Saghin a fost suspendat prin ordin al prefectului din funcția …

No comments

  1. Termica nu are interes pentru a face contracte individuale.Daca le convenea,faceau pana acum.Cat timp s-a avut grija a se monta gigacalorimetre pe scara,iar fraierii din scara au repartitoare,cu cat vecinii se fura mai tare intre ei,consumul pe scara e mai mare,deci factura mai mare.Daca ar fi contracte individuale,e mult mai complicat pentru Termica sa urmareasca pe fiecare in parte.Asa,le convine,factureaza la total iar vecinii se fura si se cearta intre ei.Aceeasi treaba e si cu apometrele.De ce nu se pun la apometre sigilii in genul celor de la E-on,care sa fie greu de refacut odata ce le-ai rupt?De ce nu se controleaza frecvent starea sigiliilor existente?Situatia e la fel,unii fura,iar vecinii din scara care sunt corecti platesc si pentru ei.Daca nu s-ar fura apa si caldura,facturile ar fi mai mici,profitul mai mic.Plus ca urmarirea individuala a consumatorilor costa.Asa ca acest circ comunist va continua.