Friday , May 17 2024

Virgil Saghin, repus în funcția de primar al comunei Vatra Moldoviței

Pe 1 martie 2024, Virgil Saghin a fost suspendat prin ordin al prefectului din funcția de  primar al comunei Vatra Moldoviței. Acesta și-a pierdut mandatul ca urmare a unei decizii a instanței, fiind găsit vinovat pentru că a achiziționat mobilier pentru căminele culturale din satele Ciumârna și Paltinu, prin intermediul unei firme, fără licitație, în valoare totală de 200.000 de lei . Virgil Saghin a fost condamnat la 2 ani de închisoare, Curtea de Apel Suceava a menținut – la data de 14 februarie 2024 – sentinţa Judecătoriei Câmpulung Moldovenesc, dar a dat un termen de încercare de 3 ani, suspendându-o în acest fel.

Saghin a făcut recurs în casație la Înalta Curte de Casație și Justiție, iar în data de 25 aprilie ICJJ a admis recursul său, a fost achitat pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, astfel că edilul a solicitat Prefecturii repunerea în funcția de primar  al comunei Vatra Moldoviței.

În aceste condiții, Alexandru Moldovan, prefectul județului Suceava, a emis pe 29 aprilie 2024 un ordin în care constată ”lipsa motivelor de fapt şi de drept care să justifice menţinerea încetării de drept a mandatului de primar al comunei Vatra Moldoviței, al domnului Saghin Virgil.  Hotărârea care a stat la baza emiterii ordinului de încetare de drept a mandatului de primar înainte de expirarea duratei normale a acestuia, a fost casată. Astfel, domnul Saghin Virgil își poate relua atribuțiile de primar al comunei Vatra Moldoviței, județul Suceava, de la data comunicării ordinului”.

Virgil Saghin și-a pierdut de două ori mandatul  de primar ca urmare a unor decizii judecătorești. În afară de dosarul judecat acum la ICCJ, primarul din Vatra Moldoviței și-a pierdut mandatul în 2016, după ce a fost găsit de ANI în conflict de interese printr-o decizie  a Înaltei Curți de Casație și Justiție – Secţia de contencios administrativ şi fiscal. În acel caz, Virgil Saghin a semnat un contract de furnizare a masei lemnoase cu o firmă la care el era asociat.

Pe lângă aceste dosare, edilul din Vatra Moldoviței a fost trimis în judecată de DNA în 2021, fiind acuzat de două infracțiuni de abuz în serviciu, dintre care una în formă continuată. Alături de el a fost trimis atunci în judecată și viceprimarul comunei, Gabriel Niga, acuzat de aceleași infracțiuni, precum și secretarul Primăriei Vatra Moldoviței, Ana Boca. Toți trei au fost acuzați că au fost implicați în celebrul caz al chelneriței angajată de formă la Primăria Vatra Moldoviței pentru a fi transferată apoi la ABA „Prut-Bârlad” Iași. De asemenea, DNA a început urmărirea penală și față de Petru Avram, directorul de atunci al Administrației Bazinale de Apă (A.B.A) „Prut-Bârlad” precum și față de Stelian Mețler (un pensionar în vârstă de 69 de ani, tatăl directorului general adjunct al Apelor Române la nivel național, Constantin Mețler), angajat de formă la Primăria Vatra Moldoviței pentru a putea fi transferat fără concurs la Apele Române. (O.S.)

Vezi si

Doi bărbați cu arsuri grave în urma exploziei unui cazan de țuică, la Frasin

Miercuri seara, în jurul orei 20.50, o instalație artizanală de produs țuică a explodat în …