Monday , May 20 2024

”Bio Safe Lab” va putea oferi primele servicii de cercetare şi dezvoltare la începutul anului următor

După ce vor fi recepţionate 5 din cele 94 de echipamente planificate pentru achiziţie în cadrul proiectului, laboratorul va fi complet funcţional, și anume la finalul acestei luni. Drept urmare, va putea oferi primele servicii de cercetare şi dezvoltare la începutul anului următor. Laboratorul din cadrul Parcului Industrial Bucovina este dedicat analizei calităţii produselor alimentare, siguranţei alimentare şi identificării falsificării alimentelor.

 

Primul laborator de cercetare realizat într-un parteneriat public-privat şi co-finanţat dintr-un proiect european, în cadrul Asociaţiei ”Clusterul Regional Inovativ de Bioeconomie Suceava – Botoşani”, este aproape de a fi dat în folosință. ”Bio Safe Lab” se întinde pe o suprafaţă de 500 mp, în cadrul Parcului Industrial Bucovina de lângă Aeroportul ”Ştefan cel Mare”, și este dedicat analizei calităţii produselor alimentare, siguranţei alimentare şi identificării falsificării alimentelor.

Zilele trecute, la sediul laboratorului, a avut loc o prezentare a stadiului implementării proiectului european, la care au participat președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, rectorul USV, Valentin Popa, prorectorul USV Mihai Dimian, dar și alți universitari suceveni și reprezentanți ai Clusterului Suceava-Botoșani.

Firmele interesate de serviciile unui astfel de laborator sunt invitate să se alăture pentru a pregăti o ofertă de servicii de interes nu doar pentru firmele din cadrul asociaţiei, ci şi pentru alte firme din regiune. Urmează a fi recepţionate 5 din cele 94 de echipamente planificate pentru achiziţie în cadrul proiectului, fiind estimat ca laboratorul să fie complet funcţional la finalul acestui an. Drept urmare, va putea oferi primele servicii de cercetare şi dezvoltare la începutul anului următor.

Laboratorul de cercetare interdisciplinară pentru analiza calităţii, siguranţei şi identificarea falsificării alimentelor conține 74 echipamente de cercetare-dezvoltare și 20 echipamente IT și comunicații, grupate în 3 componente: cercetare microbiologică, cercetare fizico-chimică și cercetare în biologie moleculară și analize genetice, această ultimă componentă fiind unică la nivel regional.

Proiectul are o valoare totală de peste 4 milioane de lei, din care 2,6 milioane de lei reprezintă asistenţă financiară nerambursabilă. (O. NUȚU)

 

Vezi si

Meci de Liga V-a întrerupt după o încăierare generală între jucători și spectatori

Cazul meciului dintre Polul Nord Brodina și Unirea Salcea va ajunge miercuri pe masa Comisiei …